Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD); yapılan, devam eden ve hiç başlanmamış projeleri hakkında bilgi vermek için toplantı gerçekleştirdi. Projelerinin detaylarını basına aktaran MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, en çok da Mersin Ana Konteynır Limanı Projesi’nin üstünde durdu. Ana Konteynır Limanı’nın daha önce Mersin’de yapılması planladığını ve yapılmadığını ifade eden Engin, “Son kalkınma planında Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yeri Doğu Akdeniz’dir diye belirtilince bu konuya karşı çıktık. Bütün STK’lar da karşı çıktı. Mersin’in gelişmesinin önünde en büyük anahtardır” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD), basın ile bir araya gelerek Mersin'de yaptıkları, yarım kalan ve hiç başlanmamış projeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Projeler hakkında detaylı bilgi veren Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Mersin’in hem sosyal hem ekonomik kalkınmasında katkı sunan bir STK olduklarını ifade ederek, yapılan bütün projeleri her zaman basın ile yerinde inceledikleri belirtti. İlk olarak gündemde olan Ana konteynır Limanı hakkında bilgi veren Engin, “Mersin Ana Konteynır Limanı var. Bu Mersin'in kalkınmasına önemli katkılar sunabilecek, ekonomisine, siyasal hayatına, gelişmesine, büyümesine katkı sunacak olan en büyük projemiz olan Mersin Ana Konteynır Limanı'dır. Bu Mersin'in gelişmesinin önünde en büyük anahtardır” ifadelerini kullandı.
“MERSİN ANA KONTEYNIR LİMANI’NIN İLK ÖNCE PROJELENDİRİLMESİ SONRA DA YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Mersin Ana Konteynır Limanı’nın 100.000'lik planlara işlendiğini kaydeden Engin, bu limanın Doğu Akdeniz’de başka bir yerde yapılmasına karşı olduklarını kaydederek, “Son kalkınma planında Mersin Ana Konteyner Limanı'nın yeri Doğu Akdeniz'dir diye belirtilince bu konuya karşı çıktık. Bütün STK'lar da karşı çıktı. Fakat her ne hikmetse bu sadece sözlü olarak Meclis'te yeri Mersin denildi ancak yazılı olarak herhangi bir şey yok. Biz Ana Konteynır Limanımızın Doğu Akdeniz'de herhangi bir yere gitmesine tamamen karşıyız. Bu bölgede deniz dolgusuyla yapılacak Mersin Ana Konteynır Limanımızın acilen yapılmasını ve projelendirilmesini istiyoruz. Önce projelendirilmesini sonra da yapılmasını istiyoruz. Bunun da her zaman taleplisi ve isteklisi olacağız. Gerek yerli yatırımcılar gerekse bölgemizin dışındaki yatırımcılara açık olan bir proje. 400 hektarlık bir proje. Büyük bir konteynır alanı. 12-13 bin TEU'luk bir konteynır limanımız olacak. Mevcut limanımız 2,5 milyon TEU'luk yani bir işletmeyle beraber 3,5 milyona çıkabilir ama o da yapılsın, ona da karşı değiliz. Fakat esas gelecek nesillere büyük bir yatırım olacak Mersin Ana Konteynır Limanı için mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.
“TARSUS KIYI KESİMİ TURİZM ALANINA BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI”
Turizm yatırımlarıyla ilgili konuşan Engin, Tarsus kıyı kesimi turizm geliştirme bölgedeki yatırıma yıllardan beri bir çivi çakılmadığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılmasına rağmen orada herhangi bir yatırım yok. İnşaata başlamalarını bekliyoruz. Çünkü buradaki yollar, telekominikasyon altyapı çalışmaları tamamen bitirilmiş, 12 kilometrelik bir sahile sahip. Konut alanlarının olduğu, orman alanlarının olduğu 2500 hektarlık bir alan. Mersin'in gelişmesine ve havaalanımızın da yapılmasıyla beraber büyük katkı sunacak bir turizm ve kültür doğa alanı olarak Mersin'e kazandırılmış olacaktır. Onun için de tahsis sahiplerinin gelmesini, eğer gelmeyeceklerse de tahsislerin iptal edilip yeniden tahsis edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“TURİZM ALANI 3 PARSELDEN OLUŞMAKTA”
Sözlerine devam eden Engin, “Diğer bir konu Kargıcak Turizm Alanı. Bugün ihalesi var. Yetkili arkadaşlar şu an Ankara'da. Kargıcık Turizm Alanı 3 parselden oluşmakta. 100 küsur dönümlük alan var. 5 yıldızlı oteller yapılıyor bu alanda. Bugün ihalesi yapılıyor şu an Ankara'da Turizm Bakanlığı'nda. İnşallah Mersin'de kalır. Mersinli firmada kalır. Mersin Turizm A.Ş'de kalır. Orada da bir yatırım söz konusu olur diye düşünüyoruz” dedi.
“BAŞKAN SEÇER BU KONUYU SEÇİME KADAR HALLEDECEĞİNİ SÖYLEDİ”
Karboğazı Turizm alanı hakkında bilgi veren Engin, MESİAD'ın sürekli gündeme getirdiği bir alan olduğunu ifade etti. Projenin sonuç alacak bir noktada olduğunu kaydeden Engin, “100.000'lik planlarını yapıldı, 5000'likler de yapıldı, şu an 1000'likleri yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Seçer, bu konuyla ilgileneceğini ve bu konuya sahip çıkacağını söyledi. Şu anda mevcut proje firmasıyla ve turizm bakanlığıyla 2 toplantı yapıldı. Bu toplantılarda da Başkan Seçer bu konuyu seçime kadar halledeceğini söyledi. Burası da 2 etaplı bir bölge. Karboğazı bölgesi ve Elmalı boğazı bölgesi. 21 bin hektarlık bir alan” şeklinde konuştu.
“PROJEDEN UMUTLUYUZ”
Diğer bölgelerde de kayak tesislerinin olabileceği söylentilerinin var olduğunu söyleyen Engin, “Biz ona çok sıcak bakmıyoruz. Evet, projelendirilsin. Hala onların projeleri yok. Ama bizim Karboğazı'nın hem fizibilite raporları var hem bütün analizlerin olduğu, heyelan bölgesi, zemin etütleri, kayma bölgeleri, kar kalitesi. Bütün raporların olduğu bir bölge. Türkiye'de mevcut Maraş'tan, Sivas'tan, Elazığ'dan daha ileri bir bölge. Ama Toroslarımızda ve kuzeyimizde olan bu bölge, hem bölgeye, Niğde, Konya, Osmaniye, Adana. Bu bölgelere hitap edecek bir kayak tesisi. Bunun mutlak bölgemize ve ilimize kazandırılması gerekir. Biz de bu projeye inanıyoruz. Proje de şu an Başkan Vahap Seçer'in masasında. Şu anda görüşülüyor. Ben de görüşüyorum. Hem İmar Dairesi'yle hem Genel Sekreter Yardımcıları ile. Bu projeden umutluyuz, Mersin'e kazandırılır diye düşünüyoruz” dedi.
“MEVCUT YOL BİR ÇİLE YOLU”
Çeşmeli-Taşucu otoban yol sorunun konusuna da değinen Engin, bu yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bizim esas ulaşım çilesi olan Çeşmeli-Taşucu otoban yolu. Bu proje mevcut yüklenici firma Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yazı yazmış, bu işin tasfiyesi için. Ama daha kesin kabul edilip edilmediğini bilmiyoruz. Ama yapmayacağı kesin. Şantiye kurmadı. Buranın acil kamulaştırması da yapıldı. Kamulaştırma kararı çıktı fakat kamulaştırmalar devam ediyor. Biz de bunun işletme yıl bedeli olarak 12 yılsa bunu 20-25 yıla çıkarabilir fakat mevcut firma ne görüşüyor bilinmiyor. Tamamen bakanlığa bağlı bir karar, onların vereceği bir karar. Ama bizim bu yolun mutlak yapılması gerekiyor diye düşünüyoruz. Çünkü mevcut yol bir çile yolu” şeklinde konuştu.
“ULAŞIM KONUSU ŞEHİR MERKEZİMİZDE DE ASLINDA BİR KANGREN”
Diğer otoban bağlantıların ve OSB otoban bağlantısının bitmek üzere olduğunu söyleyen Engin, “Kaplamaları yapıldı, sıcak karışımları yapıldı. Şu an iş yerlerinin olduğu bölge yapılıyor. 1-2 aya kadar tamamen hizmete girer. Ulaşım konusu şehir merkezimizde de aslında Mersin'de bir kangren. Büyükşehir’imiz her ne kadar büyük iyileştirmeler yapıyor olsa da yetersiz. Karayolları'nın bizim mevcut Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı nasıl belediyeye devrettiyse, kendi ağından çıkarttıysa da buna alternatif diğer illerde yaptığı gibi bir çevreyolunu yapması gerekiyor. Fakat bunu yapmadan 2006 yılındaki mevcut belediye bunu hiç sorgulamadan teslim aldı.
“SEKA LİMANINDA 700-800 DÖNÜMLÜK BİR YER VAR, SERBEST BÖLGE OLACAK DİYE BEKLİYORUZ”
SEKA limanı konusuna da değinen Engin, SEKA Limanı'nın özelleştirilmesini çok istediklerini ve isteklerinin gerçekleştiğini ifade etti. Sözlerine devam eden Engin, oradaki 700-800 dönümlük bir arazi yerinin hurdalık halinde olduğunu ve güzelleşeceğini belirterek, “Zaten bildiğiniz gibi geçen yıl Mersinli bir firma aldı. Çalışmalara da başladı. Arkasındaki SEKA'nın 700-800 dönümlük arazisi de tamamen bir hurdalık halindeydi, orası da geliştirilecek. Orası da serbest bölge olacak diye bekliyoruz. Mevcut firmayla görüştüğümüzde burayı bir serbest bölge olarak canlandıracaklarını söylediler. Buraya bağlı olarak yolların ve ulaşımın olmaması biraz üzücü” ifadelerini kullandı.
“PAMUKLU BARAJI, MERSİN İÇİN STRATEJİK OLARAK ÖNEMLİ”
Birçok projeden bahseden Engin, Pamuklu Barajı projeyi de unutmadı. Pamuklu Barajı projesinin Mersin için stratejik bir proje olduğunu belirterek, “Proje bitti. Yüzde 100 dolu. 125 milyon metreküplük bir havzaya sahip. İçme suyunu, bölgenin sulama suyunu ve enerjisinin bir kısmını karşılayacak bir proje. Baraj havzası yüzde 100 dolu. Batonarme yüzeyli bir proje. Risksiz bir proje oldu. Bu proje de gerçekleşti, bitti. Şu anda Devlet Su İşleri buranın ihalesini yapıyor. Kapalı sulama suyu ve isale hattı projesini yapıyor ve ihale edecekler. Buraya da biz yine müdahil olduk” diye konuştu.
“ ÇEVREYOLU PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ VE ELZEM BİR PROJE”
Mersin'le ilgili birçok projenin var olduğunu sözlerine ekleyen Engin, “Mesela 2. Çevreyolu Projesi çok önemli ve elzem bir proje. Yerel yönetimlerin özellikle Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu projeye çok sahip çıkması gerekir. Bu proje, 2. Çevreyolu'nda Hal'in oradan 1'nci OSB, 2'nci OSB ve Tarsus'a kadar olan bir proje. 18 imar uygulamasında bu proje hiçbir bedel ödemeden yapılır. Gerekirse karayollarına devredilir. Yapımı karayolları tarafından yapılır. Öncelikle kamulaştırmanın yapılması gerekir, projelendirilmesi gerekir.
“İMAR PLANLARI GECİKTİ, 20-25 YILDAN BERİ BEKLİYORUZ”
Yerelde belediyelerinin çalıştığını, sadece imar planlarının geciktiğini ve gecikmeye de devam ettiğini kaydeden Engin, “Bunların bir an önce yapılması gerekiyor. Hem sanayi yatırımcılarının hem konut yatırımcılarının hem diğer turizm yatırımcılarının önünün açılması için. 20-25 yıldan beri bekliyoruz ama bu dönem biter diye düşünüyoruz” diye belirtti.
“MERSİN NÜFUSU GİDEREK ARTIYOR, BELEDİYELERİMİZ HİZMET KONUSUNDA SIKIŞIYOR”
Engin, toplantının sonunda şu ifadelere yer verdi: “Mersin'in nüfusu git gide gelişiyor ve büyüyor. Özellikle son gelen göçlerle beraber, Rusya'dan, Ukrayna'da, Afganistan'dan, Suriye'den aldığı göçlerle şu anda bizim nüfusumuzun dışında artı bir 400 bin nüfus artışı var. Bilinmeyen, görünmeyen bir nüfus artışı. Bunlara hem ulaşım yönünden, hem hizmet yönünden hem konut yönünden. Belediyelerimiz de sıkışıyor tabi”
|