Gültak: “Akdeniz insanın artık her şeyi sorguladıklarını görüyorum”




Tarih: 21 Eylül 2022 Çarşamba 16:43


Mersin yerelinde yayın yapan bir radyo programına konuk olan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Akdeniz halkının eskisine göre daha çok sorguladığını belirterek, “Bugüne kadar bu insanlar üzerine karabulutlar serilmişti, sorgulatılmıyor, kesinlikle beyinlerini ve düşüncelerini ön plana çıkartmalarına izin verilmiyordu. Biz sorgulatmaya başladık. Sorgulayan insan doğruyu bulur. Akdeniz insanın artık her şeyi sorguladıklarını görüyorum. Bu güzel bir şey, bu insanları doğru yola götürüyor” dedi.

Haber- Emrah Birgül 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin yerelinde yayın yapan bir radyo programına konuk oldu. Programda; Gültak ilk olarak Akdeniz Mahallesi’nde yaptıkları çalışmalarından bahsederek Akdeniz’de göreve geldikleri günden beri çalıştıklarını ifade etti. Akdeniz’i değiştirdiklerini belirten Gültak, Akdeniz’de yaşayan insanları sosyolojik ve psikolojik anlamda da değiştirdiklerini kaydetti. Daha öncesinde Akdeniz’de PKK terör örgütünün insanlara baskı uyguladığına dikkat çeken Gültak, çocukların zorla dağa kaçırıldığını, zorla uyuşturucuya sevk edildiğini ifade ederek, orada yaşayan insanlara devleti kötülediklerini belirtti. Akdeniz Belediyesi olarak Akdeniz’de insanların kafa yapısını değiştirdiklerini belirten Gültak, yapılan çalışmalarla birlikte Akdeniz halkının uyandığını ifade etti.

 

“AKDENİZ’İ TOP YEKUN DEĞİŞTİRİYORUZ”

Akdeniz’i değiştirdiklerini ifade eden Gültak, daha önce Akdeniz’de yapılacak olan devletin bütün yatırımlarının engellendiğini belirterek, “Sloganımızla ‘değiştirin’ demiştik. Çünkü değiştirmek Akdeniz’de oturan vatandaşlarımızın elindeydi. ‘Değiştirin’ hep beraber değiştirelim dedik. Değiştirmek noktasında da mahallerimizle, muhtarlarımızla, insanlarımızla, STK’larımızla çalışarak Akdeniz’i top yekun değiştiriyoruz. Bu değişimde sadece fiziki bir değişim olmuyor. Psikolojik sosyolojik değişimlerde oluyor. Fiziki şeyleri bir şekilde yaparsınız ama bir toplumun psikolojisini değiştirmek kolay bir iş değildir. Çünkü Akdeniz’de özellikle PKK terör örgütü, yıllarca insanlara baskı yapmış, zulüm etmiş. İnsanların çocuklarını zorla dağa götürmüşler, zorla uyuşturucu içine sokmuşlar. Devleti devamlı kötü olarak göstermişler. Eğitime önem vermemişler, devletin yapacağı tüm yatırımları engellemişlerdir” şeklinde konuştu.

 

“AKDENİZ HALKI YILLARCA BASKI ALTINDA YAŞADI”

10-15 yıl önce Akdeniz’de kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaların olduğunu kaydeden Gültak, “Kentsel dönüşüm olmasın diye dava açan kim, Akdeniz Belediyesi’nin kendisi. Tabi böyle sosyoloji ve psikoloji ile uğraşıyoruz. Ev yapmak, yol yapmak, sokak yapmak bunlar kolay işler. Ama karşınızda yıllarca baskı altında büyüyüp ve sosyolojik ve psikolojik baskıya uğrayarak genleri ile oynandıysa tabi işimiz daha da zorlaşıyor. Bunun yöntemi de şu; çok şükür gülen bir yüzümüz var. Bugüne kadar hiç suratımızı asmadık, yapımız gereği böyle. Bu gülüşümüz kalpten yürekten gelen bir gülüş. Çocukla çocuk olduk” diye konuştu.

 

“HİÇBİR İNSANA KARŞI BARİYER KOYMADIM, HERKESLE RAHATLIKLA İLETİŞİME GEÇİYORUZ”

Sözlerine devam eden Gültak, mahalle ziyaretlerinde tesadüf bir olayla karşılaştığını ifade ederek şu cümlelere yer verdi: “Geçenlerde Şevket Sümer Mahallesi’nde geziyorum. Bir tane bir tane çocuk suratı asık bizi de takip ediyor, geziyor. Sonra program ortasında çocuğu çağırdım. ‘Gel bakim oğlum’ dedim. Geldi. Direk bana ‘Sizin bu dedikleriniz olmaz, bu havuz açılmaz, şunlar, bunlar olmaz’ dedi. Niye öyle olmaz dedim. ‘Olmaz’ dedi. ‘Gel oğlum bir bahse girelim’ dedim. ‘Haftaya biz havuzu açıyoruz, sende haftaya orada yüzeceksin’ dedim. ‘Var mısın bu bahse’ dedim, ‘varım’ dedi. Aradan bir hafta geçti, biz havuzu açtık. Çocuğu sordum, çocuk arkamdan gelmişti ve güzel bir video yakaladık orada. O video 70 bin görüntülendi. Çocuk teşekkür etti. Bir yandan böyle şeylerle de uğraşıyoruz. Yaşlısıyla, çocuğuyla her türlü farklı siyasetler, farklı mezhepten, farklı düşünceden insanlara hiçbir bariyer koymadım. Hiçbir engel koymadan rahatlıkla iletişime geçiyoruz. İşte bu sosyolojik ve psikolojik baskılar yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Kafadaki kanaatler kırılıyor. Akdeniz’de tabiri caizse fay hatları çatır çatır çatlıyor.”

 

“İNSANIN MEZHEBİ, PARTİSİNİ HİÇ ÖNEMSEMEDİK”

HDP’nin yoksunluk semptomu üzerinden yürüdüğünü belirten Gültak, “Bütün plansızlık var Akdeniz’de. Bunların bütün sorumlusunun Türkiye Cumhuriyeti olduğunu iddiasıyla vatandaşların psikoloji ve sosyolojileriyle uğraşmışlar. Tabi biz gelince en çok değer verdiğimiz şey insan oldu. İnsandan sonra Akdeniz’de hayvanlar konusunda çok çalışıyoruz. İnsanı merkeze koyduk. İnsanın mezhebi, partisini hiç önemsemedik. Bunun ilk göstergesini nerede yaptık, Akdeniz Belediyesi’nde siyasi görüşlerinin yüzde 99’u AK Parti ve MHP’li olmayan hiçbir işçiyi işten çıkarmadık. Halbuki tedirgindiler. Yeni bir başkan, yeni bir siyasetçi, siyasi görüşü farklı. Çalışanlar,  işten çıkarılacak düşüncesiydiler. Ne yaptık, tam tersiz hepsini kucakladık” şeklinde konuştu.

 

“PARTİSİNE BAKMADAN İŞÇİLERİMİZLE HİZMETE BAŞLADIK”

Kendi belediyesinde işçilerin siyasi görüşünden dolayı işten çıkarmadıklarını aktaran Gültak, Büyükşehir Belediyesi’ni örnek göstererek, “Halbuki baktığımızda Büyükşehir Belediyesi 3 bin 500 tane civarında işçiyi işten attı. Kendi sistemine uygun, kendi kafasına uygun siyasi olarak beraber yürüdüğü HDP’nin örgütüne yakın dağdan, hala dağda olan, şurada burada olan insanları işe aldı. Niye kendine göre bir strateji kuruyor. Diyor ki, ‘ben HDP ile seçimi aldım, bunların gönlünü hoş tutayım’ Peki çıkardığın insanlar ne olacak. Biz dedik ki, Türkiye Cumhuriyeti altından yaşayan Aleviler, Türkler, Kürtler, Hıristiyanlar, Çerkezler kim ne olursa olsun bizim kardeşimizdir. Yeter ki devletimizi ve cumhuriyetimizi tanısın. Oradan başladık, insanlar oturup baktılar. Hiç işçi çıkmadıklarını gördüler. Mahallelerde hizmete başladık” dedi.

 

“HEM İŞ ÜRETİYORUZ HEM DE HALKIN İÇİNDEYİZ”

Hiç kimseyi dini, ırkı ya da herhangi bir şeyden dolayı ayırmadığını, herkesle bir arada olduğuna dikkat çeken Gültak, “Biz bir ekibiz, ben kelimesini sevmem, biz kelimesi önemli bir şeydir. Biz Akdeniz’de iyi bir çalışma sergiliyoruz. Mersin Üniversitesi ve Toros Üniversite ile çalışıyoruz. Kaç tane belediye var, iki üniversite ile proje yapan ve öğreten. Dünya kadar proje yapıyoruz. Şunu gördüler, bu adam Mersin ortalaması, güzel işler çıkartıyor ve insanları kucaklıyor. Bir bakıyorsunuz bir Kürt düğününde halayın içine girmiş ayakları karışıyor. Bir bakıyorsunuz Karaduvar’da Alevi kardeşleri ile tavla atıyor. Bir bakıyorsunuz, başka bir yerde HDP’li gençlerle okeyde 101 oynuyor. ‘Ya bu nasıl adam’ diyorlar. Hem iş üretiyor hem de insanların içinde. Bu rahmetli Okan abi vardı, onun tarzı. Dolayısıyla bundan rahatsızlar. Peki bundan kim rahatsız, özellikle CHP ondan daha fazla da HDP rahatsız. ‘Biz bu adamı nasıl yavaşlatırız’ diyorlar” dedi.

 

“ARKADAŞLAR KOMİSYONU TOPLADILAR, HİÇBİR KARAR ALMADILAR”

Önceki günlerdeki meclis toplantısından bahseden Gültak, “Geçen ay toplandık, 7-8 tane maddemiz vardı. Mersin’de ilk kez muhtarlara ayni yardım başlatan belediye başkanıyım. Bugüne kadar hiçbir belediye başkanın aklına gelmemiş. Ondan sonra patır patır bütün belediye başkanları yaptı. Tabi bizim ekonomi kötü olduğu için çok yüksek paralar veremiyorduk. Dedik ki bunu yükseltelim. Gündeme aldık. Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan 2.4 milyon TL hibe para bulduk. Süs bitkileri ev bitkileri noktasında bir proje yaptık. 22 tane kadın istihdam edilecek. Bunun gibi 3-4 tane daha önemli maddeler var. Arkadaşlar komisyonu topladılar, hiçbir karar almadılar. Cuma günü biz meclisi gündemsiz topladık” şeklinde konuştu.

 

“SADECE BENİM HIZIMI DEĞİL, AKDENİZ’DEKİ İNSANLARIN DA HIZINI KESİYORLAR”

CHP ve HDP meclis üyelerinin Akdeniz’de hizmet yapmalarını engellediklerini aktaran Gültak, “Ben buradan Özgürlük Mahallesi’ndeki tüm vatandaşlara CHP ve MHP meclis üyelerini şikayet ediyorum. Haberleri olsun, başta muhtarda bu konuyu biliyor. Ya nasıl bir mantık nasıl bir siyasettir anlamadım.   Orada arazimizden 5 dönümünü o meclis kararıyla Milli Eğitime tahsis verdik, ortaokul yapılsın diye. Bunu da yürütmeyi durdurma kararı almışlar. Yani siz Özgürlük’teki insanların cahil kalmasını mı istiyorsunuz. Özgürlük Mahallesi’nin ortaokula kavuşmasını istemiyor musunuz? Sadece benim hızımı değil, Akdeniz’deki insanların da hızını kesiyorlar. Akdeniz’deki mağdur olan bugüne kadar dezavantajlı insanların hizmet almasını engelliyorlar. Umarım CHP ve HDP meclis üyelerinin bu tutumları değişir” diye konuştu.

 

“DURDURAMAYACAKLAR, ÇÜNKÜ BURALARA BU İŞLERİ YAPMAK İÇİN GELDİK”

Akdeniz’de kendilerini yavaşlatmak için uğraşanlara seslenen Gültak, “2023’te Cumhurbaşkanımızın, cumhur ittifakının da gireceği adayı tek belli olan ittifakız biz. Daha 6’lı masa aday belirleyecekler, belli değil. Bu seçim öncesi bizim meclisimizin daha da sertleşeceğini, daha da bizim yapacağımız hizmetleri durdurma noktasında el freni, ABS, ayak frenin hepsini çekecekleri düşünüyorum. Ama burada büyük ağabeyinde bu işin içinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü o da bizim bunları üretmemizi, yapmamızı istemiyor. Bu konuda ciddi bir kıskançlık var. Ama durduramayacaklar, çünkü buralara bu işleri yapmak için geldik. Buna ayakta uyduruyoruz. Kısacası yapılan yavaşlatma işlemleri Mustafa Gültak’ın  ne şahsını ne ticaretini ne de siyasi hayatını geride bırakacak hamleler değildir. Akdeniz’in yaşayan insanların konforlarıyla uğraşıyorlar. Yazık ediyorlar.  Ama bunları da çözeceğiz” ifadelerini kullandı.   

 

“İHALELER 2 AY İÇİNDE BİTER”

Sözlerine devam eden Gültak, çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Nasipse ayın 14’ünde asfalt ihalemiz var, 1 ihaleye daha çıkacağız. Toplamda soğuk asfalt ve sıcak asfalt olmak üzere bu 2 ay içindeki ihaleler bitecek. 22 milyon borçlandık, hibe bulduk, bazı kaynaklar bulduk, bunları da işin içine kattığında ihaleler 2 ay içinde biter. Hızlı bir şekilde soğuk ve sıcak asfaltı 40 milyon TL bazında Akdeniz’de her şeye rağmen buluşturmuş olacağız” dedi.

 

“CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’I SEVİYORUZ”               

Hep birlikte hareket ettiklerini partileriyle de iletişim halinde olduklarını belirten Gültak, “Biz il başkanımız, ilçe başkanımız, meclis üyelerimiz ile birlikte sürekli beraber hareket ediyoruz. Partimizin bizi yalnız bırakması, tek başımıza uğraşıyoruz gibi bir iddia bence çok ayakları yere basan bir iddia değil. Daha öncede dedim, Mustafa Gültak tek başına hiçbir şeydir. Biz partimizle sıkı ilişkileri olan ve konuşan bir adamız. Partimizle herhangi bir sorunumuz yok, biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyoruz. Onun sevdalısıyız, dünya lideridir. Herhangi bir problemimiz yok, beraber hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İSTİKLAL MARŞI HEPİMİZİN ORTAK HAMURUDUR”

Meclislerinde bazı kişilerin İstiklal Marşı’nı okumadığı aktaran Gültak, “Bizim kendi meclisimizde insanların yüzüne her şeyi vuruyoruz. Mesela Akdeniz meclisinde  İstiklal Marşı okumuyorlar bazıları. Bir şehit isminin parka verilmesine izin vermiyorlar. Dolayısıyla burada tabi CHP’nin de oturup bunları düşünmesi gerek. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu bu cumhuriyetin temel dinamikleri vardır. Bu temel dinamikler içinde bayrak, cumhuriyet, devlet  önemli kavramlardır. İstiklal Marşı hepimizin ortak hamurudur, ortak sözüdür, ortak bir manifestosudur. Bunun karşısında CHP yöneticilerin sessiz kalması, tabi ki taktire şayandır” dedi.

 

“HER ŞEYE BİR BAHANE UYDURUYORLAR”

Gültak, Akdeniz’in layık olduğu yerde olmadığını belirterek, “Çok daha iyi kapasitelerde olacak bir yer. Limanı ile serbest bölgesi ile aslında tamamen Mersin ekonomisinin tamamen döndüğü yer, eğer buradaki zenginliği halka yansıtamıyorsanız, burada bir sorun var demektir. Biz gittikçe bunu yansıtıyoruz. Daha güzel bir Akdeniz olacak. 2017’de Akdeniz ilçemiz Türkiye genelinde ilçe bazında 123. sıradayken şu anda 103. sıraya ilerlemiştir. Son 3,5 yılda 20 sıra birden yukarı çıkmıştır. Her şeye bir bahane uyduruyorlar, gelsinler buna da bir bahane bulsunlar” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA