Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçelerine taş ocağı yapılmasını istemeyen mahalle sakinleri eylem yaptı. Taş ocağının Çukurkeşlik Mahallesi’nde yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, yetkililere seslendi. Öte yandan gazetemize konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı Süleyman Kuş, “Burası taş ocağının yapılmasına uygun değil. Heyelan bölgesinde yapılıyor. Burası bizim ekmek teknemiz. Bizim toprağımız, biz üreticiyiz. Gidecek bir yerimiz de yok. Taş ocağı kurulduğu zaman evlerimiz zarar görecek, topraklarımız zarar görecek. Burada üreticiyi yok edecekler. Tozdan, dumandan bahçelerimi zarar görecek. Yetkili kişiler sesimizi duysun” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Çukurkeşlik Mahalle sakinleri, mahallerinde yapılması planlanan taş ocağına karşılık protesto yaptı. Yapılması planlanan taş ocağının mahallenin yaşam koşullarını olumsuz etkileyeceği belirtilirken, üretici konumunda olan mahallenin üretimini de olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunarak yetkililere seslenen Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı Süleyman Kuş, yaşadıklarını bölgenin taş ocaklarının kurulmasına uygun olmadığını ve bölgelerinin heyelan bölgesini olduğunu kaydederken, yapılan çalışmalarla hem evlerinin zarar göreceğini hem de üretimlerini kötü etkileyeceğini ifade etti. Mahallede yaşayan herkesin taş ocağına karşı olduğuna dikkat çeken Kuş, yetkili kişilere seslendiğini ve seslerini duymalarını istedi.
“TAŞ OCAKLARI, TOPRAKLARIMIZA ZARAR VERECEK, BURADA ÇİFTÇİYİZ”
Geçen yıl yaptıkları toplantı ile ÇED raporuna karşı çıktıklarını kaydeden Kuş, yapacak olan firmanın projelerinden vazgeçmediklerini belirtti. O bölgede yaşayan halkın taş ocaklarından büyük oranda olumsuz etkileyeceğini, göç etme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade eden Kuş, “Geçen yılın yedinci ayın yedisinde bazı firmalar bu taş ocağı ile alakalı ÇED raporu için halkın bilinçlenme toplantısını yaptılar. Bizde bu halk bilinçlenme toplantısında bu ÇED raporuna karşı çıktık. Bir araya gelip toplantı bile yapamadık, itiraz ettik. Eylem yaptık, protesto ettik ama ne hikmetse böyle tutanaklar tutuldu. Ama bunlar yine durmuyor, yine mücadeleye devam ediyor. İşte Ankara’dan hallederiz, biz kararlıyız, açacağız diyorlar. Biz de diyoruz ki böyle bir dünya yok. Bizim Çukurkeşlik, Kayrakeşlik bölgeleri heyelan bölgesi. Burada taş ocakların yapılmasıyla beraber orada topraklarımız zarar görecek. Bizim geçim kaynağımız çitçilik, üreticiyiz biz. Burada hayvancılık var, çiftçilik var, arıcılık var, tavuk çiftliklerimiz var bunlar hepsi yok olup, çöp olup gidecek. Her yer toz toprak içinde olacak. Yapılmayı planlan taş ocağı evlerimize yakın” diye konuştu.
“BİZ ÜRETİCİYİZ, ÇOLUK ÇOCUĞUMUZUN RIZKI BURADA”
Taş ocağının kurulmasına izin verenlerin, mahallede yaşayan vatandaşı düşünmediklerini belirten Kuş, eylemlerine devam edeceklerini, yapılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade ederek, “Kimse düzenin bozulmasını istemiyor. Biz bunun için elimizden gelen yapıyoruz. Hem de kanımızla canımızla bu işin karşısında olacağız. Bu taş ocağını kurdurtmayacağız. Dün yine açıklamalar falan yaptık, vatandaşın gücünü hissettirdik iyi kötü. Biz elimizden gelince eylemimizi yapacağız. Buna müsaade etmeyeceğiz. Çünkü bizim geçim kaynağımız burası. Biz üreticiyiz, çoluk çocuğumuzun rızkı burada. Kaç zamandır uyuyamıyoruz. Birileri gelip burada rant için, para kazanmak derdindeyken kaç tane mahalleyi, köyü, nüfusu boşa sayıyorlar” diye konuştu.
“HER ŞEYİN YETİŞTİĞİ BİR MAHALLEDEYİZ”
Taş ocağına karşı olmadıklarını belirten Kuş, uygun olan yerlerde yapılmasını istediklerini ifade ederken, kendi mahallelerinin de buna uygun olmadığını dile getirdi. Sözlerine devam eden Kuş,
“Biz açmasınlar demiyoruz, gitsinler biraz daha uzak yerde yapsınlar. Yerleşimden uzak, üreticiden uzak yerlerde yapsınlar. Daha uygun bir yere müracaat etsinler. Bizim burada yer altı sularımız, heyelanımız, dağlarda geyiklerimiz öyle güzel bir yerimiz var ki, Mersin genelinde Çukurkeşlik Mahallesi dediğinizde herkes biliyor. Her şeyin yetiştiği bir mahalledeyiz. Bunlar geldi mi, bu saydıklarımın hepsi sorun yaşayacak” şeklinde konuştu.
“KÖY OLARAK HİÇ KİMSE İSTEMİYOR”
Mahalle olarak herkesin taş ocağına tepkili olduğunu kaydeden Kuş, birçok ürünlerinin taş ocağıyla zarar göreceğini belirterek, “Köy olarak hiç kimse istemiyor. Tozun toprağın içinde ürünlerimiz zarar görecek. Çiçeklerimiz, ağaçlarımız toz toprak içinde olacak. Taş ocaklarının olduğu yerleri görüyoruz. Millet kan ağlıyor. Bir de toprağımızın, köyümüzün değeri bu yüzden düşecek. Biri para kazanacak diye babamızdan, dedelerimizden kalan mirasımız heba mı olsun. Gitsinler kendi memleketlerinde yapsınlar. Daha önce de buraya müracaatları oldu. Bir daha sesleniyoruz, istemiyoruz” dedi.
“BURANIN HALKI BUNA TEPKİLİ”
Seslerini her tarafa duyuracaklarını aktaran Kuş, “Yarın bir gün bir yerlerden başlasalar bunu sonu gelmez, buraları terk etmek zorunda kalacağız. Kanımızı canımızı vereceğiz. Talebimiz olarak eylemimizi yaptık, protestomuzu yaptık, sesimizi her tarafa duyurmaya çalışıyoruz. Bunun peşini de bırakmayacağız. Bunu da böyle bilsinler. Bugün olumlu olumsuz karar alınıp Ankara’da toplanıp karar alınacakmış, değerlendirmeye alınacakmış. Bu ayın sonunda askıya çıkacak, bir ay itiraz süresi var. Bu seviyeye geldikten sonra bu işin geri dönüşü olmaz, biz de bu seviyeye gelmesini istemiyoruz. Eğer bu seviyeye gelirse burada çok kötü olaylar yaşanır. Çünkü buranın halkı buna tepkili” ifadelerini kullandı.
“BİZ BURADA BİRLİK OLDUK, İZİN VERMEYECEĞİZ”
Mahalle sakinlerinin birlik olduğunu söyleyen Kuş, “Gelsinler baksınlar eğer bu taş ocağı bizim buraya uygunsa yapsınlar. Ama buraya uygun değil. Heyelanlı bir yer. Kaygan bir bölge olduğu için zemin kayıyor. Burada bu taşları patlattıkları zaman orada ne ev kalır ne de toprak kalır. Biz burada birlik olduk, izin vermeyeceğiz. Kendimizden destek aldık. Halkın gücünden destek alıyoruz. Çevre Koruma Dernekleri var, onlardan destek alıyoruz. Burada genel gücü kendimizden alıyoruz” diye belirtti.
“TAŞ OCAĞININ OLDUĞU KÖYLERDE HİÇBİRİ MEMNUN DEĞİL”
Daha önce taş ocağının kurulduğunu yerlerde hiçbir bir vatandaşın memnun olmadığını aktaran Kuş, taş ocağının kurulmasıyla beraber herkesin düzeninden olacağını ifade ederek, “Yapılan yerlerde herkes ‘toz toprak zehir içiyoruz’ diyorlar. Adamlar, 179 hektara alana müracaat etmiş, 2 tanesi bizim köyde, 1 tanesi de Hamzabeyli’de. Yarın öbür burada gelen giden kamyonlar olacak. Düzenimiz bozulacak. Taş ocağının olduğu köylerde gidin sorun bakalım, memnun olan var mı? Tamam bu bir ihtiyaçtır, olmasın demiyoruz. Olsun. Ama yerleşim yerlerine uzak olan halkın zarar görmeyecek, çiftçinin üreticinin zarar görmeyecekleri bir yere gitsin” dedi.
“TAŞ OCAĞI YERLEŞİM YERİNE ÇOK YAKIN”
Yapılacak olan yerin Mersin’den 17 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran Kuş, kendi bölgelerinde ise 100-200 metre yakınında olduğunu belirterek, “Bir tane firma için bu kadar köylüyü de düşünmek gerek. Araştırsınlar yer uygun değil. Biz o kadar şeyler anlattık, halen de geliyorlarsa o zaman bir düşünmek lazım. Yani buradaki üreticiyi, çiftçiyi yok edecekler. Taş ocakları yerleşim yerine çok yakın.
Biz kararlıyız ne olursa olsun, mücadelemize devam edeceğiz. İzin vermemek elimizden geleni yapacağız. Köylüler zaten delleniyor, ben durduramıyorum. Biz gerekli yerlere, gerekli birimlere Ankara’ya kadar gidip sesimizi duyuracağız. Buna müsaade etmeyeceğiz. Böyle bir şantiye ocağı kurulursa oraya çok kişi gelip olaya çıkartacak. Biz burada halkı durdurma peşindeyiz. Ekmek teknemize taş koymasınlar. Gidip uygun yerlerde yapsınlar. Biz burada istemiyoruz” sözlerini kullandı.
|