Yumurtadan tavuk değil, zam çıktı




Tarih: 28 Eylül 2022 Çarşamba 17:46


Yumurta Borsası’nda fiyatlar anlık olarak değişirken temel gıda ürünü olan yumurta yükselişe geçti. Toptancılardan büyük boy yumurtayı tanesini 1,5-1,75 TL’ye alan marketler, yumurtayı 2,5 TL’den satıyor.

Haber - Emrah BİRGÜL

Artan yem, nakliye ve enerji maliyetleri; temel gıda ürünlerinin fiyatlarına yansıması devam ediyor. Üretici, maliyetlerin arttığı gerekçesiyle yumurta fiyatlarında artışa gitti. Türkiye genelinde alışılagelmişin dışında Yumurta Borsası’nda fiyatlar anlık olarak değişiyor. Arz ve talebin yoğunluğu fiyatları doğrudan olarak etkilemekte ve rekabetçi fiyatları anında oluşuyor. Mersin marketlerinde 1,5 TL ve 2 TL’ye satılan büyük boy yumurtanın tanesi gelen zam ile beraber 2,5 TL’ye satılıyor. Toptan büyük boy yumurtaların tanesini 1,5-1,75 TL’ye alan marketler; 2,5 TL’ye satmasıyla beraber tüketiciler de ucuza kaçmak için küçük boy yumurtayı tercih ediyor.

 

“YUMURTANIN KOLİSİNİ 52-53 TL’YE PİYASAYA VERİYORUZ”

Mersin’de toptan yumurta satışı yapan esnaf Ramazan Karabacak, yumurtanın boyutlarına göre fiyatlarda değişikliğinin olabildiğini aktararak, “Yumurtanın tanesi bizde 1,5-1,75 TL. 30’lu koli bazından gelen yumurtayı, 52-53 TL’ye piyasaya veriyoruz. Diğer büyük marketlerde bu miktar daha fazla 72-73 TL civarında satılıyor. Diğer yerlerde 58-60 TL arasında satılıyor. Ucuza veren yerlerde vardır. Onlar medium yumurtadır. Yumurtalar kendi içerisinde large, small, medium, x large diye ayrı kategoriye ayrılıyor.Biz genelde large ve x large yumurtalarını satıyoruz. Kendileri arasında kilogram olarak değişiyor. Biri 2 kilo geliyorsa diğeri 2 kilo 300 gram geliyor. Arasında fazla bir fiyat oynamıyor” şeklinde konuştu.

 

“NORMALDE KAR İMAJI YÜZDE 25-30’DUR”

Tüketim alanlarında yumurtanın temel bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Karabacak, “En fazla satılan üründür. Onun için fiyatları oynak olabiliyor. Ama serbest piyasa ekonomisi diye olay var. Ondan dolayı herkes kendi fiyatını uyguluyor. Normalde kar imajı yüzde 25-30’dur, ama bu yüzdelikleri hiç kimse uygulamıyor. 52 TL’ye veriyoruz, 62-65 TL’ye satıyorlar. Daha fazla satma şansı yok. Çünkü yükselttiği zamanda müşteri ucuza gidiyor” ifadelerini kullandı.

 

“AMACIMIZ PİYASAYA TAZE YUMURTA SATMAK”

Yaz mevsiminde yumurtanın çabuk bozulduğundan dolayı, satacakları kadar yumurta getirdiklerini ifade eden Karabacak, “Biz yumurtalarımızı az getiriyoruz, 2-3 günde bitiyor. Yaz mevsiminden dolayı az getiririz, bitince tekrardan alıyoruz. Amacımız piyasaya taze yumurta satmak. Gezen tavuk cinsi var, onlarda tanesi 3 TL’ye satılması normal. Onlar biraz daha pahalı. Ama beyazların şu anda tanesi 2-2,5 TL’ye satılıyor. Ama gezenlerde kolilerde 75-80 TL’ye satılıyor. İnsanlar şunu bilmesi gerekir. Medium yumurtanın iki tanesi, large yumurtanın bir tanesine denk geliyor hemen hemen” dedi.

 

“MARKET, YUMURTAYI EN ASGARİ 2 TL’YE SATMASI GEREKİR”

Alım gücünün azaldığını, insanların ucuz mal almaya çalıştığını kaydeden Karabacak, “Bizim sattığımız yumurtaları, marketlerinde üstüne bir fiyat koyarak satmak zorunda. Bizden 1,5-1,75 TL’den çıkıyor, onlarda karını aldığı fiyatın üstüne koyuyor. Market, en asgari 2 TL’ye satması gerekir. 2 TL’ye sattığı zaman kolisi 60 TL’ye geliyor. İşte herkes istediğini şekilde satıyor. Ondan dolayı da bir rekabetleşme oluyor. Bazı insanlar her şey iyi diyor. Her şey iyi değil. Ben elektrik faturasını bin 146 TL ödedim. Emekli bir adamım, bu nasıl olacak. Hiçbir şeyde indirim yok. Bugün bakıyorsun mazot 23 TL. Şimdi mazotun varili düşmüş, düşen varile bakıyorsun benim hesabıma göre mazot şu anda 15-16 TL’ye gelmesi gerekir, ama düşmüyor” ifadelerini kullandı.

 

“BİR GÜNDE 3 KERE 4 KERE ZAM GELDİĞİNİ BİLİYORUM”

Sözlerin devam eden Karabacak, “Yumurta piyasanın borsası var. Bu her salı kendini belirler. İhracat olursa yükselir. Bir günde 3 kere 4 kere zam geldiğini biliyorum. O günlerde 51 TL’ye sattığımız yumurtayı, 55-56-58 TL’ye kadar satıyorduk” diye konuştu.

 

“TAVUK BESLEMEK ÇOK ZAHMETLİ VE ZOR”

Tavuk beslenin ve yumurtaları satmanın meşakkatli bir iş olduğunu kaydeden Karabacak, tavuk beslemenin zor bir iş olduğunu belirterek, “Ziyaret amaçlı bir arkadaşın çiftliğine gittim. 3-4 sene önce Arslan Köy’de bir kar yağmıştı, bizim arkadaşlar çiftlikten 17 gün eve gelemediler. Telef olan çok havyan oldu, yem yemeyen oldu, çiftliğin çatısı çöktü. Şimdi bunlar hepsi zarar, hepsi masraf. En başta bunlar hepsi emek. Tavuk pisliği çok oluyor, kokusu çok kötü oluyor. Mecbur temizleniyor. Yani zor bir diyebiliriz. Yumurtladıktan sonrada da o yumurtayı tek tek toplamak, sonra paketlemek kolay değil. Yumurtalar buraya geliyor, tarihi falan vuruluyor kırık çatlak varsa onları içinden çıkarıyoruz, en son olarak da jelatin yapılıyor. Bazen kırık ve çatlaklar oluyor göremiyoruz. Yazın o çatlak olduğunda çok çabuk kokar ve kurtlanır. Ondan sonra da marketlere gönderiliyor” şeklinde konuştu.

 

“YUMURTALARI, ŞEHİR DIŞINDAN ALIYORUZ”

Yumurtalarını Konya’dan getirdiklerini kaydeden Karabacak, “Bizim Mersin’de devamlı aldığımız bir çiftliğimiz vardı, o şu anda bakıma girdi. Yakın olması bizim için daha iyi. Konya’ya git gel masraf daha çok oluyor. Örneğin; nakliyata Mersin’de 300 TL vereceğimize, Konya için bin TL veriyoruz” diye konuştu.

 

“MÜŞTERİNİN MEMNUN KALMASI İÇİN DİKKAT EDİYORUZ”

Sattıkları ürünlerde herhangi bir sıkıntının olmadığını, kendi müşterileriyle düzenli çalıştıklarını belirten Karabacak, “Şu anda satışlarımız iyi gidiyor. Bizim ürünlerde sıkıntı yok. Yani biz sattığımız yerlerde hala satmaya devam ediyoruz. O arkadaşlarla beraber çalışıyoruz. Arkadaşlarımız burada düzenli bir şekilde çalışıyorlar. Müşterinin memnun kalması için dikkat ediyoruz, kötü yumurta göndermiyoruz. Bu zamanlarda özellikle çabuk tükensin diye az getiriyoruz. Bin 500, 2 bin koli getiriyoruz. Yaz zamanında yumurtanın ömrü 28 gündür. Kış zamanın en fazla 1,5 ay diyelim. İnsanlar direk etiket ve tarihe bakıyor” dedi. Yumurtanın üstünde bulunan numara sayıları ile ilgili yorum yapan Karataş, “Yumurtanın üstünde bulunan numaranın en sonundaki sayılara da bakıyor müşteriler. 0 sayısı organik oluyor, 1 gezen yumurta oluyor, 2 normal beyaz yumurta, 3 kafes malı oluyor” ifadelerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA