Seçer, “Ortaya bir rant çıkıyor ve milyarlık rantlar bunlar”




Tarih: 10 Ekim 2022 Pazartesi 20:06


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı 1. Birleşimi’nde Yenişehir I. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına gelen itirazların değerlendirilmesine ilişkin madde gündeme geldi. Konuyla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, “Özellikle arsa spekülatörleri bu konuda zaten maşallah Mersin’de cirit atıyor. Ucuz fiyattan alıyorlar. Böyle koşulları bekliyorlar. Böyle koşullar karşısına geldiği zaman 10 liralık arsa oluyor 50-100 lira. Ortada bir rant çıkıyor ve milyarlık rantlar bunlar” dedi.

Haber - Emrah BİRGÜL

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı 1. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte yapılan meclis toplantısında gündem maddeleri tartışıldı. 21 maddenin plan bütününde imar uygulamasıyla oluşmuş ve özel mülkiyete kalan donata alanlarına verilen 0.20 yapılaşma koşulunun emsal 0.90 olarak düzenlenmesi yönünde ısrar kararı arandı, mecliste kabul edildi. Konuyla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Geçen belediye meclis toplantısında görüştüğümüz Mersin Yenişehir merkez ilçemizin I. Etap planlarıyla ilgili bir konu. Bu toplantıda idarenin yani ilçenin 1/1000’lik revizyon uygulama planına gelen itirazları değerlendirilmişti. 13 Eylül 2022 tarihli ve 484 sayılı meclis kararında yer alıyor” şeklinde konuştu.

 

“BELEDİYEMİZE KAMULAŞTIRMA YÜKÜ ÇIKACAK”

“Plan bütününde imar uygulamasıyla oluşmuş ve özel mülkiyette kalan donatı alanlarına ilk verilen karar emsal 0.20 idi” şeklinde dikkat çeken Seçer, “Daha sonra meclise de bu şekilde geldi. Sonra başka bir nedenden kat meseleleri önümüze kondu, iadesi istendi. Sonra tekrar komisyona gitti. Bu konu ile ilgili daha önce çok kez Mersin Büyükşehir Belediyesi İdaresi İmar Komisyonu ilçe belediyesi bir araya geldi. Aslında 0.20 değildi. Neden, onlar kendince şöyle bir tezleri vardı. Biz görüştük anlaşmalar yaptık, konuşmalar yaptık. Bizim aksi taktirde belediyemize kamulaştırma yükü çıkacak. Bunlar mahkemeye çıkacak, öyle olacak, böyle olacak. Bizde bu tarz yaklaşımın uygun olmadığını söyledik” dedi.

 

“10 LİRALIK ARSA OLUYOR 50-100 LİRA OLUYOR”

Sözlerine devam eden Seçer, o alanların donata alanlar olduğunu ifade ederek, “Hiç olmasa bunlara 20 emsal verelim ama böyle bir yapılaşma koşulunun yükseltme talebi olacaksa bunlar değer artışıyla gelsin kamuya da bir şeyler alalım. O günden bugüne kök parsel sahipleri bu arsaların sahipleri değil. Özellikle arsa spekülatörleri bu konuda zaten maşallah Mersin’de cirit atıyor. Ucuz fiyattan alıyorlar. Böyle koşulları bekliyorlar. Böyle koşullar karşısına geldiği zaman 10 liralık arsa oluyor 50-100 lira. Bunların bir haksız kazanç olduğunu dolayısıyla mutlaka imar değişiklerinde rant olabiliceğini bununda hakkaniyet bir şekilde kamuya da aktarılması gerektiğini anlatmaya çalışmıştım” ifadelerini kullandı.

 

Seçer, “CHP grubu olarak bunun yanındaydık. Ancak önce 0.20 olarak kabul edilen emsal birden birden bire komisyona gittikten sonra 0.90 olarak geçen meclise geldi. Bu kadar kısa sürede neyin değişip değişmediğini ne sebeple değiştiğini hep sorguladık, konuştuk. Ama beni ilgilendiren durum ortada bir rant çıkıyor ve milyarlık rantlar bunlar. 690 dönüm emsal 20’den 90’a çıktığı zaman kamuya hiçbir katkı sağlamadan 483 bin metre karelik bir inşaat alanı çıkıyor. Bunun parasal değerini çarpın bölün kaç milyar çıkar. Benim derdim kamuya bir şey aktarabilir miyim? Ama farklı gerekçelerle bu şekle getirildi. Önceki alınan kararlar birden bire değişti, kimler ne yaptı kimler ikna etti. Benim karşı çıktığım husus bu yoksa verilmesin verilmesinden ziyade ortada bir değer artışı varsa bunun kamuya yansıması gerektiğini düşünüyoruz. Biz belediyeciliği bu anlayışla yapıyoruz. Takdir tabi oy olarak sizlerin. Daha önce bu mecliste 1 oy ile geçmişti. 25 kabul, 24 ret oyuyla geçmişti.Bu maddelerle ilgili ısrar kararı alacam. Bu maddenin geçmesi için kabul oyu kullanan evet oyu kullananların bir önceki toplantıda alınan kararın geçerli olabilmesi için 40 üyenin buna kararında ısrar ediyorum demesi lazım” dedi.

 

KIŞ: “PLANLAMA AÇISINDAN ÇOK TERS BİR DURUM”

Konuya açıklık getiren Mersin Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, “Ben burada herkesin bildiği bir detayı açıklamak istiyorum. Bilindiği üzere Yenişehir planlar hazırlanırken etaplara bölündü I. Etap, 2. Etap, 3. Etap olarak. Bu meclis ve bu komisyon 3.etap ile ilgili emsal 0.20 konusunda gelen bütün itirazlar imar komisyonu ve ilgili komisyonlar tarafından tamamı ret edilirken, I.Etap ve 2. Etap’lar geldiğinde bunlara evet denmesi de anlamsız buluyorum. Çünkü bu 3. Etap da reddedilmiş bir konu ve 0.20 olarak uygulama görecek şimdi oralar. 34. Cadde’nin batı kesimi emsal 0.20 işlem görecekken şimdi doğu kesiminde 0.90 ile işlem görecek.  Planlama açısından çok ters bir durum. Bunu vatandaşa açıklamamız da mümkün değil” sözlerini kullandı.

 

“SORUNU ÇÖZMEKLE ALAKALI GEREKLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK, İNSANLARI DAVET ETTİK”

Yaptıkların işlerin arkasında olduğunu söyleyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Bugün o önümüze gelen 106 hektarlık alan önümüzde birikmiş vaziyette biz göreve geldik. Bu sorunu çözmekle alakalı gerekli görüşmeler yaptık, insanları davet ettik. Tamamen eski uzun zamandır belediye çalışan arkadaşlardan ayrıca bizimle beraber göreve geldiği arkadaşlarla oluşturduğumuz komisyonlarla bu konuyu protokollerle çözmeye çalıştık” şeklinde konuştu.

 

“BİZİM EN BÜYÜK DERDİMİZ İMAR KONUSUNDA ÖNÜNÜN AÇILMASIDIR”

Özyiğit, “2018 yılında alınmış olan nazım planları dipnotları var. Orada diyor ki belediye hizmet alanları sosyal tesisler cami alanları kreşler ve okul alanları ve sağlık alanları ile ilgili 1/1000 uygulamasında mevcut çevre emsaline uymak zorundadır. Yenişehir’de çoğunluk 0.90’dır. Bunun 1,5 çıktığını görüyoruz. Biz bu sorunu kökünden çözmekle alakalı 0.90 emsalle bu konuyu Yenişehir meclisinde kabul ettik ve bu konu Büyükşehir’e geldi. Büyükşehir’e geldikten sonra biz bu konuda komisyonla görüşme yaptık. Bu konu Mezitli’de farklı çevre emsali uygulanmış. Sadece Yenişehir’de 0.20 olarak getiriyorsunuz. Bunu mahkeme büyük olasılıkla iptal eder. Bizim en büyük derdimiz imar konusunda önünün açılmasıdır. Ben bu konuyu kimseyle bir daha görüşmedim. İşin en başında 0.90 doğru olacağını iddia ettim doğrudur. Çünkü benim meclisimden çıkan karar 0.90 emsaldir” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA