MESİAD, ana konteyner limanı için birlik çağrısı yaptı




Tarih: 13 Ekim 2022 Perşembe 16:45


Mersin’e yapılacağına sözü verilen ana konteyner limanının Adana’ya yapılmasına yönelik girişimlere tepkiler hızla devam ediyor. Ana konteynır limanın Mersin’de yapılması için birlik çağrısı yapan Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, ana konteynır limanın başka yerde yapılmasını eleştirerek Mersin’deki yatırımları tehlikeye sokacağını ifade etti. Engin, “Kentimizin, ülkemizin çıkarlarını gözeterek Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın Mersin’ de yapımına başlanması için kamuoyunu sağduyulu ve ısrarcı olmaya, tüm STK’ ları, Mersin Milletvekillerini Ankara’ya Bakanlık ve TBMM’ ye konu üzerine buluşmaya davet ediyoruz” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Türkiye’nin 10’uncu Kalkınma Planı’nda Mersin’e yapılacağı duyurulan, daha sonra 11’inci Kalkınma Planı’nda ismi Doğu Akdeniz olarak değiştirilen ana konteyner limanı için Adana’ya yapılmasına yönelik girişimlere tepki gösteren Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD); Mersin milletvekillerini, yerel yönetimleri, STK’ları ve tüm Mersinlileri ana konteynır limanın Mersin’de yapılması için birlik olma çağrısında bulundu. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili basın açıklaması yapan MESİAD Yönetim Kurulu, Mersin Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’ den başka bir bölgeye yapılmasını kabul etmediklerine dikkat çekti.   Mersin’e yapılması için uzun zamandan beri uğraş verdiklerini ifade eden MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, “Kentimizi; başta Mersin Valimizi Ankara’ da TBMM’ de temsil eden iktidar ve muhalefet milletvekillerini, yerel yönetimlerimizi, STK’lar ve tüm Mersinlileri projenin Mersin’ de yapımına başlanması için birlik olma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 

“MERSİN, VERGİ VERMEDE TÜRKİYE’DE 5. SIRADAYKEN YATIRIM ALMADA 25. SIRADA”

Türkiye; Ortadoğu, Asya, Avrupa üçgeni içinde yük trafiği açısından son derece dinamik ve stratejik bir bölgede yer aldığını belirten Engin, “Ülkemiz, gelişen global dünya ekonomisindeki fonksiyonelliğini artırmayı amaçlayarak yeni stratejileri hayata geçirebilmek için çağdaş planlamalara gereksinim duymaktadır. Mersinimiz ise ihracat, tarım, sanayi, lojistik ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde ülkemize değer katmaktadır. Son yıllarda artan dış ticaret ve üretim hacmi ile Mersinimiz önemli kentlerin başında gelmektedir. Devlet maliyesine vergi vermede Türkiye 5’incisi iken yatırım almada 25. sırada olan kentimiz bu yatırımı hak etmiştir” şeklinde konuştu.  

 

“ULAŞTIRMA ALTYAPI BAKANIMIZDAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

MESİAD ve Mersin kamuoyu olarak Mersin Ana Konteynır limanın başka alanlarda yapılmasını istemediklerine dikkat çeken Engin, “Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın etüt, proje ve ÇED çalışmalarının 10’uncu 5 yıllık kalkınma planından önce tamamlandığını biliyoruz. 1/100 binlik planlara Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’e yapılacağı işlenmişti. 10’uncu Kalkınma Planı’nda olduğu gibi Ana Konteyner Limanı’nın yeri Mersin’dir. Ancak 11. Kalkınma Planı’nda ‘Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’ ifadesi kullanıldı. Durum üzerine TBMM’ de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat OKTAY, Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’den başka yere yapılmayacağını ifade etti. Sn. Fuat OKTAY’ın sözü devlet sözüdür. Konu ile ilgili Ulaştırma Altyapı Bakanımızdan açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN, AKDENİZ BÖLGESİNİN KALBİ”              

Mersin Körfezi’nin rüzgar ve derinlik yönünden uygun alan olduğunu ifade eden Engin, yetkili mercilere seslendiklerini belirterek, “HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle 355 milyon Euro bedelle inşa edilecek yeni konteyner limanının Mersin dışında bir yere yapılması bu yatırımı tehlikeye sokacaktır. Mersin; İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgemizdeki dökme yük, tarımsal ürünler ve madensel ürünlerimizin ihracatı için en iyi lokasyonda yer almaktadır. Mersin, Akdeniz bölgesinin kalbi; ekonomisi, ticareti ve lojistiğinin merkezidir. Yıllık 8 bin geminin yanaşması ve binlerce kişinin istihdam edilmesi beklenen Cebelitarık Boğazı ve Süveyş Kanalına kesintisiz ulaşım sağlayan, 400 hektarlık deniz alanına inşa edilecek olan Mersin Konteyner Limanı’nın yapılmasıyla kentimiz; Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Orta Asya’nın liman merkezi olacaktır. MESİAD ve Mersinliler olarak konuyu gündemde tutmalı, bu konuda birbirimize kenetlenmeli, sesimizi yetkililere ve ilgili mercilere duyurmalıyız. Hükümetimiz, tıpkı Filyos ve Çandarlı limanlarını yaptığı gibi Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın yapımına başlamalı ya da yatırımcıların yapmasına imkan sağlamalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

KIZILTAN: “BU LİMAN HER YÖNDEN MERSİN’İ GÖSTERİYOR”

Mersin’de refahın artmasına, istihdam sorunun çözülmesine katkı yapan sivil toplum örgütlerinin her zaman yanında olduklarını belirten Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası(MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise,  “Mersin’e topyekun sahip çıkmalı. Gerçekten bu liman her yönden Mersin’i gösteriyor. Mersin’de öyle bir altyapı var ki, fiziki koşullar çok önemli.  Limanın işletilmesini sağlayacak burayla iş yapan gemi acentaların, lojistikçilerin çok rahat bir şekilde işlerini görebilecek altyapı var. Gümrük müşavirliği en önemli konularından biri. Mersin’de gerçekten çok gelişmiş gümrük müşavirlik sektörü var. Türkiye’nin her yerinden gümrük müşavirleri, bizim Mersin’deki gümrük müşavirlerimizi arayıp bilgi alıyorlar. Limanımız otoyola çok yakın ve Mersin Türkiye’de kara araç bakımından İstanbul’dan sonra 2. en büyük filoya sahip. Tren yolu çok yakın. Biz ne kadar birlik olursak o kadar güçlü olarak her türlü kararı alırız” sözlerini kullandı.  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA