Kılavuz: “Cemevleri Alevilerin inanç yeridir”




Tarih: 14 Ekim 2022 Cuma 16:30


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Cemevi Başkanlığı’ açıklamasına birçok Alevi örgütünden tepki gelmesiyle birlikte, konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Bizim inanç yerimizi dünde söylüyorduk, bugünde söylüyoruz. Hiç kimse belirleyemez. Alevilerin inanç yerini yalnız Aleviler belirler. Alevilerde bunu belirlemiştir. Cemevleri Alevilerin inanç yeridir. Çünkü Alevilik bir inançtır” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruyoruz’ açıklamasıyla ilgili Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin birçok Alevi dernek ve topluluklardan gelen tepkiler üzerine bir tepki de Mersin Cemevi’den geldi. Alevi inanç yerlerinin cemevleri olduğunu belirten Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Cumhurbaşkanımız son seçimlerde Alevilerin hak ve talepleri dile gelecek, onları unutmayız diye bir söz vermişti. Bu topraklarda 20 milyon alevinin olduğu, alevi bir inançtır, buna inanan mensuplarında inanç yerleri cemevidir. Hangi Alevi’ye bu topraklarda dokunsan inanç ve ibadet yerimiz cemevidir diyecek. Alevilik bir inançtır. Cemevlerinin inanç yerleri olarak söylemediği için bir ayağı sakattır. Alevi camiası tarafından ciddi bir tepki ile karşılaştı” şeklinde konuştu. 

 

“TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Sözlerine devam eden Kılavuz, istem ve taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımız, ‘Alevilerin inanç yeri cemevleridir, cemevlerinin bu haklardan yararlanma hakkı vardır, birinci sınıf vatandaş olarak bizde iktidar hükümet olarak elimizden geleni yaparız. Bundan sonradaki hükümetlerde bunların devamı yapsın’ deseydi daha iyi olurdu. Hiçbir zaman bu demek değildir, biz hak ve istem taleplerimizden geri adım atacağız. Bu istem ve taleplerimizden asla geri adım atmayız” diye konuştu.

 

ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN TEMSİLCİLERİ KURULACAK BAŞKANLIĞA TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy Şahkulu Sultan Dergahı'nda yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ‘Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’ kuruyoruz. Cemevleri giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki tüm sorunlar çözülecek” demişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında Alevilere yönelik adımlar atılacağını açıklamasından sonra Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan ve Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Mustafa Aslan’da bu adımlara yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Alevi örgütlerinin temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Kültür Bakanlığı’nda kurulacak başkanlığa tepki gösterdi, bu adımı inançlarına ‘hakaret’ olarak değerlendiren de oldu. Gelen tepkiler üzerine Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz da, Alevilerin inanç yerlerinin cemevi olduğunu ifade ederek, Alevilerin inanç yerlerini de yalnızca Alevilerin belirleyeceğine dikkat çekti.

 

ASLAN: “SEÇİME 5 KALA BUGÜN TALEPLERİMİZİN SULANDIRILMASININ BİR ANLAMI YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Mustafa Aslan, şu ifadelere yer vermişti: “Bu ülkede 35 yıldır örgütlü olan Alevi toplumu ve alevi örgütünün dillendirdiği talepler çözüm önerileri ortadayken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ortadayken halen Aleviliği bir kültür olarak görüp, Kültür Bakanlığı’nın oluşturacağı bir başkanlık ve alternatif bir Alevi örgütü oluşturmaya çalışıyorlar. Biz anayasal haklarımız istiyoruz. Seçime 5 kala bugün taleplerimizin sulandırılmasının bir anlamı yok.”

 

DOĞAN: “BİZ ALEVİLER OLARAK HİÇBİR PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ”

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan ise, esas taleplerinin cemevlerinin ibadethane olarak yer almasına ifade etmişti. Doğan; “Cumhurbaşkanın yapacağı açıklama bir sır gibi saklanıyor. Ama bizim duyduğumuz kadarıyla belediyeler üzerinden cemevlerinin elektrik, su ve doğalgaz faturaları ödenecekmiş. Bu olumlu bir yaklaşım. Bununla birlikte cemevleri ile ilgili daire başkanlığı gibi bir kurum kurulması söz konusu. Bu konuda Alevi kurumlarından herhangi bir görüş alınmış değil. Bizim esas talebimiz cemevlerinin ibadethane olarak yer alması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararların uygulanması olur. Biz Aleviler olarak hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Bugün İBB’de Alevileri yönetme konusunda yanlış bir ‘İnanç Masası’ kurulmuşsa, bunun aynısı hükümet tarafından da yapılıyor. Alevi Bektaşi Cemevleri Daire Başkanlığı kurulmak isteniyor. Bunların ikisi de yanlış, Aleviler muhatap alınmadan, ‘biz biliriz’ mantığıyla yapılmış işler” diye belirtmişti.

 

ALEVİ KURUMLARININ ORTAK AÇIKLAMASI

Alevi kurumlarının yaptıkları ortak açıklamasında ise “Açıklanan paket ne demokratiktir, ne de müjdedir” şeklinde belirtilerek bu paketin Aleviliğin şimdiye kadar kamu gücüyle soluksuz bırakılmasının, Aleviliğin tabutuna son çivileri çakma niyetinin paketi olduğuna dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Alevilerin sorunları, daha dün Hacı Bektaş deklarasyonunda ifade ettiğimiz üzere, ne cemevlerinin elektrik, su sorunu, ne imar sorunu, ne de dedelerimize ulufe diye dağıtılacak maaş sorunudur. Alevilerin sorunları, doğrudan negatif ayrımcı esaslara göre yapılandırılmış, buna göre işleyen siyasal rejimden kaynaklanan, siyasal rejimin 12 Eylül askeri faşist darbesinden beri dinselleştirilmesi ile kronik hale gelen sorunlardır. Dün olduğu gibi, bugün de Cumhurbaşkanının reform diye müjdelediği paket Alevilerin dinsel varlığını, kimliğini inkar etmekte, Aleviliği devletli Sünniliğin bir eklentisine, zenginliğine indirgemekte, dolayısıyla Alevilik kendisinden her an vazgeçilebilir, gerektiğinde malı, canı yağmalanabilir artı bir kaynak olarak konumlandırılmaktadır.”

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA