İstiklal Caddesi’ndeki esnaflar talepte bulundu




Tarih: 18 Ekim 2022 Salı 17:23


Mersin Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmalarına devam ederken, caddede bulunan esnaflar, gazetemize değerlendirmelerde bulunarak çalışmalardan dolayı işlerinin çok düştüğünü ifade ederek, caddenin bir an önce bitirilmesinin talebinde bulundu.

Haber- Berkay Bağbek

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin en eski ticaret merkezi olarak bilinen İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmalarına devam ediyor. 26 Eylül’de başlayan yenileme çalışmalarının ilk etabı Tren Garı ile Hastane Caddesi kavşağı arasındaki yol oldu. İki kavşak arasındaki yol, çift yönlü olarak aralık ayının ortasına kadar trafiğe kapatıldı.  Bu kapsamda İstiklal Caddesi’ndeki çalışmalar devam ederken, caddede bulunan esnaflar gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

 

“1 AYDIR KALDIRIMLARI SÖKÜYORLAR”

İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmalardan dolayı işlerinin yüzde 80 düştüğünü ifade den esnaf Fırat Oflaz, “Ben burada lokanta işletiyorum. Buranın aylık kirasına 15 bin lira veriyorum. Araç ve yayalar olmayınca iş de olmuyor. Eskiden 7 gün burası açıkken şimdi ise cumartesi günleri kapatıyorum. Normalde zaten pek iş olmuyordu, bu çalışmalar olunca da daha da kötü oldu. Bir gün geldik, baktı ki yol kapalı. Hiç haberimiz yoktu yolun yapılacağından. Birkaç esnaf arkadaşımda benim gibi düşünüyor. Esnaf maddi olarak gerçekten çok sıkıntılı durumda. Biz yolun yapılmasına karşı değiliz, yolu yapsınlar. Ama işler düşünce esnafa kira konusunda destek olabilirlerdi. Benim burada 12 tane eleman çalışıyor. Bu adamlara 1 ay evde kalın diyemem. 1 aydır kaldırımları söküyorlar. Bugün yeni asfaltta başladılar. Başkan çalışıyor ama yanlış zamanda doğru şeyler yapıyor.  İstiklal Caddesinin evet bir ihtiyacı vardı ama pandemide olmuş olsaydı. Daha iyi olurdu. Çünkü çoğu kişi kapalıydı. Bende kapatmıştım. Şimdide kapalı gibiyiz” ifadelerini kullandı.

 

“BURANIN ERKEN BİTMESİ ESNAF İÇİN İYİ OLACAK”

“Tek isteğimiz yolun erken bitirilmesi” diyen Oflaz, “Bizde işimize gücümüze bakmak istiyoruz. Zaten enflasyondan dolayı her şeyi pahalı alıyoruz. Önceden 2,5 liraya sattığım kolayı şimdi 15 liraya satıyorum. 30 liraya sattığım yemeği şu anda 80’den aşağı satamıyorum, kurtarmıyor yani. Buranın aylık elektrik faturası 10-15 bin lira geliyor. Aylık sadece buradaki gider 250 bin lira. Esnaf 1-2 ay iş yapmadığı zaman çok kötü etkileniyor. Buranın erken bitmesi çok iyi olacak” dedi.

 

“İNŞALLAH KISA SÜRE İÇERİSİNDE BİTER”

Esnaf Ali Gürsoy ise; “İşlerimiz bu çalışmalar başlamadan önce iyi gidiyordu. Yol işlekken insanlar burada gelip böreğini yiyebiliyordu. Şimdi yol kapalı olunca pek gelen olmuyor. Sadece dışarıya paket gönderiyorum. Paket olmadığı zaman da bekliyoruz. Söylentilere göre burası 2,5 ay sürecekmiş. Umarım 2,5 ayda biter. İnşallah kısa süre içerisinde biter. Biz şu anda cepten harcıyoruz. Belediye biraz esnafa kirada yardımcı etseydi daha güzel olurdu” ifadelerini kullandı.

 

“SADECE OTURUYORUZ, GELEN YOK”

Bu çalışma kapsamında işlerin düştüğünden dolayı Büyükşehir’in esnafa kira yardımında bulunması gerektiği söyleyen esnaf Ferit Baysan da, “Cadde güzel olacak onu hepimiz biliyoruz. Ama işler düştü ve şu anda sadece oturuyoruz. Buraya sonuçta kira veriyoruz, iş olmadı mı bütün esnaf sıkıntıya giriyor. Yol çalışmasından dolayı her yer toz duman oluyor. Arada bir sulama oluyor, ama yetmiyor. Başkanın ya da görevlilerin gezmesi lazımdı, çalışmalardan önce kimse buraya gelmedi. İşlerimiz düştü, en azından kiranın 3’te birini esnafa yardım edebilirlerdi” dedi.

 

“TOZDAN DUMANDAN GEÇİLMİYOR”

İstiklal Caddesi’ndeki çalışmaların yanlış zamanda yapıldığını ifade eden esnaf Yusuf Varlı, “Bu çalışmayı yazın yapsalar daha iyi olurdu. O zaman okullar kapalıydı, insanların çoğu yayladaydı. O zaman ki iş potansiyelimiz belki bunun yarısı kadardı o zaman fazla etkilenmeyebilirdik. Hem ortalık o zaman daha sakin olurdu. Bu çalışma 2-3 ay sürecekmiş öyle duyduk. Şimdi bir yağmur yağdığı zaman 3 ayda geçebilir. Bu çalışmadan sonra burası güzel olabilir. Ama bu çalışma zamanında çok sıkıntıya düşüyoruz. Her açıdan zarar görüyoruz. Ürünlerimiz hepsi zarar görüyor. Ne kadar sulama yapılsa da yine toz kalkıyor. Sıfır aldığımız paketlerin içine toz girdiği zaman müşteri ‘bunun yenisi yok mu?’ diyor. Burası şu anda bir şantiyeye dönmüş, bizde bu şantiye içerisinde oturuyoruz” şeklinde konuştu.

               


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA