Bakan Çavuşoğlu: “Mersin’i lojistik merkezi haline getireceğiz”




Tarih: 21 Ekim 2022 Cuma 16:46


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mersin’de “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programında İş insanları ve sivil toplum kuruluşlarla buluştu. Program konuşmasında Bakan Çavuşoğlu, “Mersin’e son 21 yılda 50 milyar lirayı aşan kamu yatırımı yaptık. Çukurova Bölgesel Hava Limanı’nın alt yapı tesislerin inşaatı tamamlandı. Üst yapı tesislerin de yüzde 75’i tamamlandı. Bugün sabah uçakla havadan inceleme imkanımız oldu. En kısa zamanda inşallah Mersin’imizi ve Adana’mızı bu havaalanına kavuşturarak bu bölgeyi bir lojistik merkezi haline getireceğiz” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Bir dizi ziyaret çalışmaları kapsamında Mersin’e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programına katıldı. Suphi Öner öğretmenevi’nde iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarla bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, Mersin’deki yatırımlar ve projeler hakkında istişarelerde bulundu. Bakan Çavuşoğlu konuşmasında; tarım, turizm ve ihracatın lokomotifi, Akdeniz'in incisi Mersin'de milletvekilleri ve MKYK üyeleriyle 13 ilçede sokak sokak vatandaşlarla bir araya geleceklerini, onların görüşlerini, önerilerini, taleplerini dinleyeceklerini vurguladı.

 

“YÖRÜK, TÜRKMEN ŞEHRİNDEYİZ”

Akdeniz’in incisi Mersin’de olmanın kendileri için büyük bir mutluluk ifade ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “2023’e doğru şehir buluşmalarında bugün Yörük, Türkmen şehrindeyiz. Basın toplantımızın hemen ardından bu salonda AK Parti ailemize katılan yeni yol arkadaşlarımıza rozet takarak milletimize hizmet yolculuğunda kendilerine ‘hoş geldiniz’ diyeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ve iş insanlarımızla yine burada bir araya gelerek tüm dünyada artık marka haline gelen Türk dış politikası hakkında kendilerine bilgi vereceğiz ve STK temsilcilerimizden ve iş insanlarımızdan da yine aynı şekilde görüşlerinden istifade edeceğiz. Onlarında taleplerini, görüş ve önerilerini dinlemiş olacağız. Mersin Üniversitesi’nde gençlerimizle cumhuriyetimizin yeni 100. Yılında ülkemizin gelecek vizyonu hakkında bir ufuk turu yapacağız inşallah. Özellikle gençlerle bir araya gelmeye de önem verdiğimi söylemek isterim ” ifadelerini kullandı.  

 

“MAHALLE MAHALLE GEZEREK MİLLETİMİZİN BİZDEN BEKLENTİLERİNİ DİNLİYORUZ”

Milletin sesi olmaya devam ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Tabi bizler merkezde bu çalışmaları yaparken biraz önce bahsettiğim milletvekili arkadaşlarımız MKYK üyesi arkadaşlarımızda ilçelerimize dağılacaklar ve ilçelerde hemşerilerimizle bir araya gelecekler. İl ziyareti vesilesiyle Anadolu’yu ilçe ilçe mahalle mahalle gezerek milletimizin bizden beklentilerini dinliyor, ihtiyaç ve sorunlarını tespit ediyor, öneri ve görüşlerini alıyor ve tüm politikalarımızı buna göre hazırlıyoruz ve uyguluyoruz. Yani 21 yıldır olduğu gibi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti kadroları olarak milletin sesi olmaya devam ediyoruz. Çünkü biz milletten kopuk hiçbir politikanın ya da siyasi hareketin menzile ulaşamayacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN, ÜLKEMİZİN ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10’NUNU KARŞILAYAN BİR MERKEZE DÖNÜŞECEK”

Mersin’in bir Akdeniz şehri olduğunu, lojistik ve ticarette stratejik konumda olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “2023 yılında ilk reaktörünü aktif etmeyi planladığımız Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile stratejik önemli bir adımı da projeyi daha hayata geçirmiş olacağız. Mersin bu sayede ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’nunu karşılayan bir enerji merkezine dönüşecek. Sadece nükleer enerji santrali ile yüzde 10’nunu, güneş ve diğer yatırımlarla kazandığı katkı ayrıca takdire şayan. Mersin büyük bir turizm potansiyeline sahip, turizm özellikle diplomasimizde de önem verdiğimiz bir alandır. İnşallah turizm diplomasimizde de Mersin bölgesine nitelikli turistin gelmesi için Kültür ve Turizm Bakanımız ile ilgili kurumlarımızda ve burada yine valimizle, milletvekili arkadaşlarımızla, yerel yönetimlerle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İhracatı, turizmi, tarımı ile ülkemizin kalkınmasına güçlü destek veren Mersin’imizin çalışkan insanlarına huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

 

“DİPLOMATİK AYAK İZİMİZİ BÜYÜTTÜK”

“Türkiye son yıllarda birçok alanda olduğu gibi, dış politikada da atılım yaptı” şeklinde belirten Çavuşoğlu, diplomasi erişimi ve etkisiyle küresel bir güç haline geldiklerini aktararak, “Diplomatik ayak izimizi büyüttük. 255 yurt dışı misyonumuzla en büyük temsilcilik ağına sahip ilk 5 arasında yer alıyoruz. Bir yandan girişimdi diplomasimizde hak ve çıkarlarımızı savunurken, diğer taraftan insani diplomasimizde mağdur ve mazlumlara umut ışığı olmaya devam ediyoruz. Yakın coğrafyada Suriye, Irak, Balkanlar, Kafkaslarda bir istikrar halkası oluşturuyoruz. Orta kuşakta Libya’dan Orta Asya Türk devletlerine kadar bir refah ve güvenlik iş birliği perspektifimiz var. Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuğumuz, İstanbul Tahıl Antlaşması, Zaporijya Nükleer Santrali ve esir değişimindeki kolaylaştırıcı ve yine arabulucu rolümüz küresel istikrara katkı sağlıyor. Afrika ve Latin Amerika’daki açılımlarımız, hem siyasi, hem kültürel, hem de ekonomik alanda ayak izlerimizin yayıldığını gösteriyor. Yeniden yükselen Asya ile anlamlı ve içerikli bir iş birliği kuruyoruz. Antalya Diplomasi Forumu küresel diplomasinin geleceğinin tartışıldığı bir platform haline geldi. 2. yılında dünyada en saygın forumlardan bir tanesi haline geldi” ifadelerini kullandı.

 

“KONSOLOSLUK HİZMETLERİNDE DÜNYADA ÖNCÜ ÜLKELER ARASINDAYIZ”

Çavuşoğlu, “Ekonomik, sağlık, turizm, savunma sanayi gibi alanlar diplomasimizin odak noktaları. Diplomasimizde; turizmcimizin, ihracatçımızın, yatırımcımızın, öğrencimizin ve yurt dışında yaşayan vatandaşımızın hatta soydaşlarımızın, akraba topluluklarımızın hepsinin yanındayız ve hizmetindeyiz” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Konsolosluk hizmetlerinde dünyada öncü ülkeler arasındayız. Bugün yapay zekadan faydalanmaya başladık. Konsolosluk hizmetlerimizi 7 gün 24 saat daha hızlı verebilmek için. Cumhuriyetimizin 100. ve hariciyemizin temellerinin atılışının 500. yıl dönümünü inşallah gelecek sene kutlayacağız ve 2023 ve sonrasında da milletimiz için milletimizle birlikte gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“MERSİN’E SON 21 YILDA 50 MİLYAR LİRAYI AŞAN KAMU YATIRIMI YAPTIK”

Hükümet olarak, son 21 yılda ülkenin her bölgesinde gerçekleştirdikleri kalkınma atılımları ile asırlık cumhuriyete iftihar dolu bir hizmet geçmişi armağan ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Mersin‘de bu hizmet serüveninden faydalanan önemli illerimizden bir tanesi oldu. Mersin’e son 21 yılda 50 milyar lirayı aşan kamu yatırımı yaptık. Çukurova Bölgesel Hava Limanı’nın alt yapı tesislerin inşaatı tamamlandı. Üst yapı tesislerin de yüzde 75 tamamlandı. Bugün sabah uçakla havadan inceleme imkanımız oldu. İnşallah kısa süre içerisinde bu Çukurova Bölgesel Hava Limanı hizmete girecek. Hem Mersin’e hem Adana’ya bölgemize büyük hizmetler verecektir. En kısa zamanda inşallah Mersin’imizi ve Adana’mızı bu havaalanına kavuşturarak bu bölgeyi bir lojistik merkezi haline getireceğiz. Zaten Mersin’i lojistik merkez haline geldiğini hepiniz biliyorsunuz. Buna benzer projelerle bunu daha da inşallah pekiştireceğiz” şeklinde konuştu.

 

“AKDENİZ SAHİL YOLU PROJESİ İLE DE BÖLGEMİZİN EN BÜYÜK SORUNLARIN BİRİNİ ÇÖZÜYORUZ”

Yolcu ve yük taşımacılığında büyük rahatlık sağlayacak Adana-Mersin Hızlı Tren Projesi ihalesinin de yapıldığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Akdeniz’in doğusu ve batısı arasındaki geçişi konforlu ulaşım ağına kavuşturacak uzun yıllar üzerinde çalıştığımız Akdeniz Sahil Yolu Projesi ile de bölgemizin en büyük sorunların birini de çözmüş oluyoruz inşallah. Benim şehrim Antalya’yla Mersin arasını daha konforlu daha hızlı yollarla, viyadüklerle, köprülerle bağlamış olacağız. Gerçekten şimdiden herkesin taktirini kazanmaya başladı. Tünellerin bir kısmı açıldı. Ama devam eden çalışmalar var” ifadelerini kullandı.

 

“HEMŞERİLERİMİZİN HAK ETİKLERİNİ BİR BİR MERSİN’E GETİRDİK VE GETİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Mersin’in ulaşımdan enerjiye, sağlıktan turizme kadar her alanda Türkiye’ye önemli katkılar sağladığını belirten Bakan Çavuşoğlu,“Türkiye’de şehir hastaneleri bir konsept haline geldi. İlk şehir hastanesi de Mersin’imizde açıldı. Bu şehir hastanesi bin 330 yatakla hem şehrimizin sağlık üssü olması adına hem de sağlık turizmine bir merkez olmasında önemli katkısı vardır. Son açıkladığımız sosyal konut projesiyle de yine toplamda 5 bin 100 konutu daha Mersin’imize kazandıracağız. Stadyum, millet bahçesi, yurtlar, gençlik merkezleri, halk eğitim merkezleri, derslikler, yeni fakülteler, barajlar, enerji santralleri, hastaneler, yollar, köprüler gibi çok alanda Mersin’imizin çehresini değiştirecek ve hemşerilerimizin hak etiklerini bir bir Mersin’e getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Mersin’in potansiyelini en yukarıya taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“HAYAL EDİLEMEYENLERİ BİLE HAYATA GEÇİRDİK CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE”

Ülkenin son 21 yılındaki atılımını ve kalkınmasını sağlamak için hiç durmadıklarını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Çok şükür hiç yorulmadık. Yapılamaz denilenleri hatta hayal edilemeyenleri bile hayata geçirdik Cumhurbaşkanımızın liderliğinde. 21 yıl önce ortaya konulan millete hizmet aşkımız bugün yeni Türkiye’yi meydana getirdi. Ulaşımdan sağlığa, turizmden enerjiye, savunma sanayiden uzay ajansına kadar her alanda dünyada rekabet edebilen konuma geldik. Hak ve menfaatimizi korumak enerjide bağımlılığımızı azaltmak için Fatih, Yavuz, Kanuni, Aldülhamid Han, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemilerimizde görevde. TOGG’un ilk seri aracı 29 Ekim’de inşallah Gemlik’te banttan inecek. Hep birlikte o törene katılacağız. TOGG ile yeni bir yeni nesil teknoloji alanında en üst ligde boy göstermeye başlayacağız. Asya’yı Avrupa’ya bağlayan mega projelerle ülkemizin çehresini değiştirdik” diye konuştu.

 

“BİZ LAF ÜRETMİYORUZ, İŞ ÜRETİYORUZ”

Milleti hak ettiği noktaya taşımaya çalıştıklarını, sorunların olabileceğini ve sorunları çözmek için çaba sarf etiklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Milletimizi küresel krizlerden en az etkilenmesi için çok gayret sarf ediyoruz. Tabi çözüm üretmeye çalışırken sırf AK Parti zarar görsün diye her konuda Türkiye’yi haksız AK Parti’yi haksız gösteren bir muhalefette var. Olacak muhalefetin görevi eleştirmek.  Ama gerçek muhalefet doğru yapıldığı zamanda onu söyleye bilen muhalefettir. Şimdi dış politikada her konuda bakıyorsunuz Türkiye haksız, her yerde Türkiye şikayet ediliyor. Amerika’ya gidiyorlar şikayet ediyorlar, Avrupa’ya şikayet ediyorlar. İçerde, mecliste, her platformda konuşalım eleştirelim ama ülkemizi başka ülkelere şikayet etmek onlardan medet ummak aşağılık kompleksidir. Eksiğimiz var mı? Olacak. Ne için varız. Eksikliğimizi gidermek için varız. Son 21 yılda yaptıklarımız 79 yılla kıyasladığınız zaman 3 kat, 4 kat, 5 kat hatta hiç yapılmayanlar, ilk defa yapılanlar say say bitmez. Ama halen yetersiz, daha fazlasını yapmamız lazım. O yüzden hedefler koyuyoruz. Muhalefetin de doğruya doğru demesi lazım. Türkiye olarak muhalefete ihtiyacımız var ama gerçek anlamda alternatif olabilecek muhalefete her ülkenin ihtiyacı var. İnşallah bizde de bir gün olur” şeklinde konuştu.

 

“CUMHURİYETİMİZİN YENİ 100. YILI TÜRKİYE YÜZYILI OLACAKTIR”

Sözlerine devam eden Bakan Çavuşoğlu, “Biz vizyon projeler ortaya koydukça içeride de, dışarıda da sorunlarla karşılaşacağımızı biliyoruz. Geçmişte olduğu gibi. 21 yılda binlerce badireyle nasıl mücadele ettiysek bundan sonra karşımıza çıkacak engelleri de, sorunları da milletçe birlik beraberlik içerisinde inşallah aşacağız. Cumhuriyetimizin yeni 100. yılı Türkiye yüzyılı olacaktır. Türkiye’nin yeri yerinde durmak değil, her zaman ileridir. Dolayısıyla hedeflerimize hep birlikte yürüyeceğiz” dedi.

       

    


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA