Mersin’de balık bollaştı, fiyatları düştü




Tarih: 24 Ekim 2022 Pazartesi 16:25


Denizlerde av yasağının kalkmasıyla beraber, Mersin’deki balıkçıların yüzü gülmeye başladı. Balık bolluğu fiyatlara ve satışlara da yansıdı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, “15 Eylül itibariyle av yasağımız serbest olmuştu. 2 aylık süre içerisinde balık çeşidimiz bollaştı. Fiyatlar düştü, satışlar da önceki aylara göre yükseldi. Özellikle palamut balığında rağbet çok yüksek” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Av yasağının tamamen kalkmasıyla birlikte balıklar tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, balıkçılar şimdi ise balık bolluğundan memnun. Mersin Balık Pazarı’nda yasaklardan sonraki fiyatlar hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, “Bu yıl palamut bolluğumuz var. Akdeniz’de olsun, Marmara’da olsun, Ege’de olsun, Karadeniz’de olsun 4 bölgede de palamut bolluğu var. Fiyatlar bu konuda çok uygun. Halk’ta en fazla palamuda rağbet ediyor. Tanesi 30 ile 35 lira arasında gidiyor. Her biri zaten 1 kiloya yakın geliyor. Bir kilo et fiyatına düşünün palamut alıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN EN UYGUN BALIK FİYATLARI MERSİN’DE”

Pazardaki diğer balık çeşitlerini de sayan Polat, “Barbun, gümüş, mezgit, sardalya, hamsi her çeşit balığımız mevcut.  Şu anda eylül, ekim, kasım ayları balığın bol olduğu aylardır. Fiyatlar açısından balık fiyatları en dip, en taban yaptığı aylardayız. Halkımızın bu ayları değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü balık fiyatları aralığa, ocağa kadar çok uygun fiyata gider. Havaların değişmesiyle beraber fırtınalı havalarda balık çıkma oranı düşer, fiyatlarda da yükselme olur. Türkiye’nin en uygun balık fiyatları da Mersin’de” diye konuştu.

 

BALIK ÇOĞALDI, FİYATLAR DÜŞTÜ, MÜŞTERİ ATTI

Sözlerine devam ederek balık fiyatlarını değerlendiren Polat, “Levrek av yasağından önce 150 liraydı. Şu anda levrek 100 ile 110 lira arasında satılıyor. Çupra yasaktan önce 120 ile 130 lira arasından değişiyordu, şimdi 90 liraya satılıyor. Barbun, yasaktan önce zaten yoktu, 150 ile 200 lira arasındaydı. Şu anda 50-60 lira arasında barbun satıyoruz. Gümüş balığı yasaktan önce 100 ile 120 lira arasında satılırken şu anda 50 lira. Yasaktan önceki fiyatlara bakarsanız çok fark var. Halkımızda rağbet ediyor, balık yiyorlar. Yasaklardan önce balık da yoktu, müşteri de yoktu. Şimdi müşteri çok. Özellikle cuma, cumartesi, pazar çok yüksek müşterimiz çok oluyor. Balık kış aylarında daha çok tüketilir. Ondan dolayı mevsimin etkisi de oluyor.” şeklinde konuştu.

“DOĞALLIĞINI KORUMUŞ TEK YİYECEK TÜRÜ BALIKTIR”

Balığın sağlık açısından da önemli olduğunu söyleyen Polat, “Omega -3 açısından balık yiyecekler en destekleyici gıda ürünüdür. Bu soğuk aylarda iyi gelir. Gripler başladı, bu zamanda omega 3’ün faydası var. Covid-19 zamanında balığa çok yüklenme oldu. Halk o zaman balık ile bağışıklık sistemini de korudu. Çünkü doğallığını korumuş tek yiyecek türü balıktır. Etten, tavuktan tutun aklınıza ne gelirse içerisinde artık kimyasal ilaçlar var. Balıkta öyle bir sıkıntı yok. Çünkü denizden alıyorsun, insanlar denize daha bir şey yapamadılar. Balıklar denizin o doğal yosunundan, minarelerinden vitamin alıyor. Balık o yüzden daha sağlıklıdır. İnsanlarda bundan faydalanıyor. Balık vazgeçilmez bir yiyecektir.  Fiyatlar burada 1-2 ay daha devam edecek. Halkımız bunu değerlendirsinler. İnsanlar bazen tavuk ve etten vazgeçiyor, balığa yöneliyor” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA