6-11 Kasım tarihleri arasında Mersin’de gerçekleştirilecek olan 14’üncü Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin hazırlıkları devam etmesiyle birlikte bilgilendirme yapıldı. Yaklaşık 60 ülkeden 2 bin 500’e yakın katılımcının beklendiği kongrede, bildiriler, sunumlar, teknik ve turistik geziler, sosyal etkinlikler düzenlenecek. Yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya, kongrenin iki farklı yönünün var olduğunu ifade ederek, “Bir tanesi bilimsel yönü, diğeri ise tanıtım ve organizasyon yönü. Bunlarla ilgili genel sunumlar yapılacak. Bu sunumlarda bu işin sadece bilimsel tarafı değil, aynı zamanda sektör paydaşları, mühendisler sektörü ilgilendiren herkesin geniş katılımıyla yapılacak” dedi.
Haber-Berkay Bağbek
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin bilgilendirme toplantısı bir otelde düzenlendi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla yapılan toplantıda, kongre ile ilgili şimdiye kadar yapılan hazırlık çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Kongre ile ilgili bilgi veren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “1960’lı yıllara kadar uzanan Amerika Birleşik Devletlerinde bir sempozyum şeklinde başlayıp sonrasında değişik ülkelerde 4 arayla yapılan bu kongrenin 14’üncüsü ülkemiz Türkiye’de ve ev sahibi olarak Mersin ilimizde yapılıyor. Turunçgil narenciye olarak da ifade edebiliriz. Başta portakal, limon, greyfurt gibi meyvelerden oluşuyor. İçerdiği C vitamini bol miktarda mineral ve lif sayesinde insan sağlığı açısından da ziyadesiyle önemli bir ürün” ifadelerini kullandı.
VALİ PEHLİVAN: “TURUNÇGİL ÜRETİMİNDE DÜNYADA 8. SIRADAYIZ”
Turunçgil tüketiminin dünya genelinde çok yaygın olduğunu aktaran Vali Pehlivan, “Dünyada 190 ülkede narenciye üretimi yapılıyor. Elimizde son verilere göre dünya genelinde 140 milyon tonun üzerinde 145 milyon ton narenciye üretiliyor. Bunun yaklaşık 5,5 milyonu Türkiye’mizde üretiliyor. Sahip olduğumuz bu üretim hacmi ile dünyada 8’inci, Avrupa’da da 2’nci durumdayız. Türkiye içindeki paya baktığımızda Mersin ilimizin gerçekten çok büyük bir oranda üretim payına sahip olduğunu görüyoruz. Özellikle limon üretiminde malumunuz Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzde 55’i 850 bin ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor. Portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünlerde de ya 2. ya 3. sıradayız” diye konuştu.
“MERSİN’E YAKIŞAN BİR KONGRE OLDU”
Kongrenin Mersin’de yapılmasında, narenciye turunçgil konusundaki üretim hacminin üretim rekoltesinin ve üretim kapasitesinin büyük bir payının olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “Bu kongre bu kadar çok üretim yapılan ve sektör haline gelen çiftçisiyle, paketleme pazarlamacısıyla, ihracatçısıyla bir bütün olarak bir sektör haline gelen ilimize ziyadesiyle yakışan bir kongre oldu, olacak. Bu kongre 2028’in yapılacağı ülkede gene ilimizde bu kongre vesileyle tespit edilecek belirlenecek. Bu kongreye ev sahipliği yapacak olan Mersin ili olarak tanıtım konusunda da gelen misafirleri başta Mersin ilimizin belli başlı doğal turistik güzelliklerini onlarla paylaşmak suretiyle de bu yönüyle de bir tanıtım katkısı olacağını da ön görüyoruz. Kongre 11’inde bitecek hemen arkasında da Narenciye Festivali düzenlenecek. Dolayısıyla bunu hep birlikte planladık. Bir faaliyet diğer faaliyeti de desteklemiş olacak. Bilimsel çalışmalar uluslararası bir kongre ve devamında gene halkımızın katılımıyla bir festivalle güzel bir final yapılacağına inanıyoruz ve planlamasını da hep birlikte yaptık” şeklinde konuştu.
ÖZKAYA: “HERKESE AÇIK SUNUMLAR OLACAK”
Prof. Dr. Okan Özkaya da, bu kongrenin iki yönü olduğunu söyleyerek, “Bilimsel tarafına baktığımız zaman farklı seksiyonlarda insanların sunum yapacağını veya posterlerle katılacağını görüyoruz. Genetik, biyoteknoloji, ıslah, çeşitler, anaçlar ve bunlardaki son gelişmeler anlatılacak, sunum yapılacak konular. Kültürel uygulamalar, stres koşulları, hasat, hasat sonrası işlemler depolama ve pazarlığa sunma konusu, virüs, funda hastalıklar ve bunlarla mücadele zararları ve bunların kontrolü, sulama ve bitki besleme, turunçgil ticareti ve dünya pazarlama trendleri ana başlıklar halinde yer almakta. Bilimsel verileri sunarken aynı zamanda bunun ikinci saç ayağı olan özel sektörün ve üreticilerin de katılım göstereceği onları da ilgilendiren yeni turunçgiller çeşitleri genişlettirilmesi ve bunlardaki gelişmeler. Herkese açık sunumlar olacak. Bu sunumlarda bu işin sadece bilimsel tarafı değil, aynı zamanda sektör paydaşları, mühendisler sektörü ilgilendiren herkesin geniş katılımıyla yapılacak” ifadelerini kullandı.
KIZILTAN: “ULUSLARARASI TURUNÇGİL KONGRESİ’Nİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Mersin’de tarımın önemli bir sektör olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ise, “Türkiye sınırlarını aşıp dünya çapında tarımda bilinen bir kent Mersin. Tabi ki tarımın bugünlere gelmesinde köklü kurumlarımız var. Tabi Ticaret ve Sanayi Odası olarak turunçgil tarımı o kadar çok önemsiyoruz ki, biz de tarımla ilgili 3 tane komite var. Mersin’deki tarım sektörünün tamamını kapsayan 3 tane sektör vardır. Ticaret ve Sanayi Odası da tarımın gelişmesi için son yıllarda çok önemli projeler yürütme ve hayata geçirmiştir. Tabi bu projelerin yürütülmesinde bizim tarım komitelerimizin çok büyük katkısı vardır. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ni de çok önemsiyoruz, destek de veriyoruz. Mersin narenciye turunçgil sektörü ile ilgili çok önemli sonuçlar ortaya çıkacağını, daha ileriye gideceğine inanıyorum. Şu anda kentimzide üretilen turunçgil ürünleri büyük oranda sofralık amacında kullanılmakta. Sofralık olarak ihraç edilmekte. Bu kongrede katma değer sağlayacak turunçgil ürünlerimizin farklı yollarla değerlendirileceğini umuyorum” sözlerini kullandı.
|