Gazeteci – Yazar Abbas Güçlü’nün katılımıyla yapılan programda, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile Erken Çocukluk Gelişimi Projesiyle ilgili bilgi alışverişi yapıldı. Halka açık şekilde yapılan, Yenişehir’de oturan vatandaşlarında katıldığı programda, eğitimin öneminden bahsedildi. Programda konuşmasını gerçekleştiren Güçlü, bir ülkenin kalkınmasını eğitime ve bilime bağladı. Özyiğit de; “Çocuklarımızı dört dörtlük sıfırdan en iyi şekilde yetiştirecek tesislerimizi ve kreşlerimizi kuracağız” dedi.
Haber - Emrah BİRGÜL
Beceri Temelli Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen programda, erken çocukluk eğitimine önem verdiklerini ifade eden Özyiğit, 2. Beceri Temelli Eğitim Merkezi’nin temelini attıklarını söyledi. Kendileri için halkın taleplerinin önemli olduğunu belirten Özyiğit, “Bir tane ücretsiz sosyal kreş açacağız. Bir annenin bazen ihtiyaçları olabiliyor, doktora gidebilir, bir hastayı ziyarete gidebilir vb. gibi sürelerde çocuğunu bırakabileceği bir yer açacağız. Orada bir şey daha yapacağız, bir anne 3 saat çocuğu bıraktığı zaman o kreşte 3 saat çalışacak. Anne diğer çocuklara birkaç saat bakmış olsa bile o çocukları bilecek ve çocuğu ile arkadaş olacaklarını tanıyacak. Ya da onun annesiyle arkadaş olacak. Böylece Yenişehir’de hemşerilik kaynaşmasına sağlayacağız. Biz o kaynaşmayı da sağlamak istiyoruz. Tesislerimizi, kreşlerimizi kuracağız. Onların bir tanesinin temeli de şu anda kazılıyor. Temel atma töreni yapmadık ama yapacağız” ifadelerini kullandı.
“DERS ÇALIŞMA ORTAMI YARATIYORUZ”
Çocukların ödevlerini yapmaları ya da ders çalışmalarına yönelik ortamlar yaptıklarını belirten Özyiğit, “Seçim çalışmaları zamanında evlere gittik. Dar gelirli ailelerimizin oturduğu küçük 2+1 evler. Oradaki tespitim şu; evde 3 tane çocuk var. Bir tanesi televizyon ile vakit geçirmek istiyor. Bir tanesi oyuncağıyla oynamak istiyor. Abla da ders çalışması lazım. Ders çalışma ortamı yok. Çocuklarımızın gelip sıhhi ortamda ödevini dersini yapabileceği bir danışmandan destek alabileceği bu mekanları yapmaya çalışıyoruz. Bunlarda bir tanesi akademi binamız. Bu ihtiyaç burada giderilebiliyor. Bir tane de Menteş’te yeni bitirdik. Onunda açılışını yapacağız” diye konuştu.
GÜÇLÜ: “KENDİNİ YENİLMEYEN ÜLKELERDE EĞİTİM SORUNU VAR”
Eğitimler içerisinde en önemli olan eğitimin Okul Öncesi Eğitimi olduğunu kaydeden Gazeteci – Yazar Abbas Güçlü, “İnsanoğlu yaşamı boyunca öğrendiklerinin yüzde 70’ini 0-6 yaş döneminde öğrenirken, biz hala okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmedik. Gittik liseleri 4 yıla çıkardık. Hiç gereği yok. Yurt dışına göre eğitim sistemimiz kıyasladığımız zaman orada çocuk sayısı az. Bizim en önemli sorunlarından birisi çok çocuk var. Bizim öğrenci sayısı kadar Almanya’nın da o kadar öğrenci sayısı olsaydı, onlarda sorun yaşabilirdi. Kendini yenilmeyen ülkelerde eğitim sorunu var” ifadelerini kullandı.
“KURUMLARIN KENDİLERİNİ YENİLEMELERİ GEREKİYOR”
Okullardaki işlevlerinin değişmesi gerektiğini aktaran Güçlü, “Önümüzdeki 15-20 yıl içerisindeki okul sistemi tümü ile değişmek zorunda. Bütün araştırmalar şunu gösteriyor. Önümüzdeki 15-20 içerisinde bugünkü mesleklerin yüzde 70 yok olacak bu kesin. Dünkü mesleklerinin çoğunun yok olduğu gibi. Yarına hangi meslekler gelecek, o mesleklerin eğitimini kim verecek. Peki üniversiteler buna yönelik eğitim veriyor mu? Hayır. O zaman kendilerini yenilemeleri lazım. Kurumların kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Biz bu yeniliği yapmıyoruz” şeklinde konuştu.
“GÖRDÜĞÜM KADARIYLA ÇOK GÜZEL BİR MODEL YARATILMIŞ”
Sözlerine devam eden Güçlü, “0-3 yaş ile 0-6 yaşa yönelik olarak böyle bir kentte en az 50 tane kreş olması gerekir. Yenişehir’de insanların çoğu çalışıyor, çalışanların çocuklarını bırakabilecekleri güvenli ortamlara ihtiyaç var. Burada gördüğüm kadarıyla çok güzel bir model yaratılmış. Bunun yaygınlaştırılması lazım. Türkiye’de yaygınlaşması gerek. Ondan önce Yenişehir’de yaygınlaşmalı. Halk sizden bunu istiyor” diye konuştu.
“EĞİTİMİN VE BİLİMİN GÜCÜ ÖNEMLİ”
Eğitimin öneminden bahseden Güçlü, bir ülkenin kalkınmasını eğitime bağlayarak, “Bugün Amerika’yı Amerika yapan gücü ne silahlı gücü ne de doların pahalı oluşu. Amerika’yı Amerika yapan dünyadaki en iyi 100 üniversitesinin 50’ye yakın Amerika’da olması. Türkiye’de niye hala tartışmadayız. İlk 500’e üniversite sokamıyoruz. Üniversiteyi ilk 50’ye, 100’e sokamadığınız takdirde Türkiye’nin kalkınmış olması mümkün değil. Bir şekilde zengin olabilirsiniz, Rusya gibi doğalgaz zengini olabilirsiniz ya da başka ülkeler gibi petrolden zengin olabilirsiniz. Zenginlik demek bir refah ölçütü, kalkınma ölçütü değildir. Para vardır ama harcamasını bilmiyorsunuzdur. Bugün Avrupa’yı Avrupa yapan, Amerika’yı Amerika yapan, Güney Kore’yi farklı kılan eğitim ve bilimin gücüdür” dedi.
“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETMEK GEREKİR”
Sözlerine devam eden Güçlü, “Bilim toplumu olmadan kalkınmak mümkün değil. Bizim öncelikli hedeflerimizden birisi eğitim de değil, bilim olmalı. Bilim’de değil üreten olmalı. Katma değeri yüksek ürün üretmek gerekir. Katma değer ürün üretmediğiniz sürece ileriye yönelik hiçbir adım atamazsınız. Buradaki portakalı bizden 5 lira alıyorlarsa işliyor, bize tekrardan 50 liraya satıyor. Dünyanın en iyi çikolataları İsviçre’den çıkıyor. İsviçre dediğiniz yerde ne kakao ağacı var, ne de fındık ağacı var. Ama alıyor bizden 50 katı tekrar bize satıyor. Bunları biraz geliştirmemiz lazım” sözlerine yer verdi.
|