Uluslararası Tarsus Festivali ’bir araya getirdi’




Tarih: 6 Kasım 2022 Pazar 17:39


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Tarsus Festivali’nde kentin 4 CHP’li belediye başkanı bir araya gelerek ’birlik’ mesajı verdi. Festivalin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,

Haber- Emrah Birgül

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Tarsus Festivali'nde Mert Fırat, Ercan Kesal, Mehmet Yalçınkaya, Derya Uluğ ve Zeynep Bastık gibi sevilen isimler ağırlandı. Festivale çevre illerden ve yurtdışından da katılım gerçekleşti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in 'çok önemsiyorum' diyerek, aylar öncesinden duyurduğu festivalde Tarsuslular keyifli bir 3 gün yaşadı. Festivalin açılış kortejine Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da katıldı. CHP'li 4 belediye başkanının verdiği 'birlik mesajı' festivale damga vurdu.

ERCAN KESAL VE MERT FIRAT TARSUS'TAYDI

Festivalin ilk günü birçok etkinliğe sahne oldu. Gelen şehit haberi nedeniyle ilk gün gerçekleştirilmesi planlanan konser ve eğlence etkinlikleri iptal edildi. Festival alanında üretici kadın stantları ve resim sergileri yer aldı. Festivalin ilk günü Tarsus Müzesi'nde Mert Fırat ve Ercan Kesal'ın konuşmacı olarak yer aldığı 'Edebiyat ve Sanat İlişkisi' adını taşıyan bir söyleşi yapıldı. Festival dolayısıyla Mersin'de bulunan Ercan Kesal, "Festival nedeni ile burada olmak çok güzel. İlk olmasına rağmen festivalin çok kapsamlı, içerik anlamında çok doyurucu olması, bundan sonrakilerin daha iyi olacağına dair insana ümit veriyor” dedi. Çocukluğunun bu bölgede geçtiğini vurgulayan Mert Fırat ise “O yüzden böyle festivaller vasıtası ile buralara yeniden gelebilmek, benim için bir fırsat oluyor. Tarsus’un, bu toprakların, Akdeniz’in tortusu bir başka. O tortunun çok geçmişten getirdiği izler var ve o izler bizleri sanatla hemhal ediyor, sanatçıyla buluşturuyor ve bu festivalle buluşturuyor aslında" diye konuştu.

İKİNCİ GÜN 'YEREL KALKINMADA COĞRAFİ İŞARETLER' ELE ALINDI

Festival, ikinci gün de 7'den 77'ye her yaştan vatandaşın katılımıyla devam etti. İkinci gün açılışı yapılan festival, katılımcıların büyük beğenisini topladı. Festivalin ikinci gününde 'Yerel Kalınmada Coğrafi İşaretler' adlı bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşide, Mersin ve ilçelerinin ürettiği coğrafi işaretli ürünler ile bu ürünlerin geliştirilme süreci konuşuldu. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de söyleşinin konuşmacıları arasında yer alarak, "Mersinden Kadın Kooperatifi olarak bu ürünlerdeki çalışma sebebimiz, kentimizin tanıtımını yaparken bunları inovatif hale getirip ulusal pazarlara sunmak. İlk çalışmamız Mut’un kayısısı oldu. Buna tüm Türkiye’de stantlarda yer buldurduk. Bu çok önemliydi. Tüm Türkiye’de yer alması ve bizim markamızla stantlarda yer alması bilmeyenlerin bilmesi, görmeyenlerin görmesine sebep oluyor. İkinci çalışmamız Mersin Kan Portakalı’nın işareti için başvurumuz oldu” ifadelerini kullandı.

MASTERCHEF MEHMET YALÇINKAYA DA FESTİVALE KATILDI

Festivalin ilgi çeken etkinliklerinden birisi de 'Mutfakta Sıfır Atık' başlıklı Talk Show oldu. Etkinlikte Tarsuslularla bir araya gelen Masterchef Mehmet Yalçınkaya ve Tiyatro Oyuncusu-Çevre Aktivisti Doğan Akdoğan, mutfaktaki yaşamın önemine dikkat çekti. Söyleşi sonrası değerlendirmede bulunan Masterchef Mehmet Yalçınkaya “Festivaller artık olmazsa olmaz. Şehir tanıtımları, şehir markaları için artık bunlar olmazsa olmaz. Şehre de çok şey kattığını düşünüyoruz” derken, kültür aktarımının her konuda çok önemli olduğuna dikkat çeken tiyatro oyuncusu ve çevre aktivisti Doğan Akdoğan ise “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bu festival, umarız birçok belediyeye örnek olur. Burada edebiyattan, sanattan, tiyatrodan, mutfaktan her şey konuşuluyor. Bu da kültürün nesilden nesile aktarılmasına bir vesile olacaktır” diye konuştu.

İKİNCİ GÜNÜN AKŞAMINA DERYA ULUĞ KONSERİ DAMGA VURDU

Festivalin ikinci günü akşamı sevilen sanatçı Derya Uluğ sahne aldı. Kalabalık bir topluluğun doldurduğu Tarsus Cumhuriyet Alanı’nda geç saatlere kadar eğlence ve coşku dolu anlar yaşandı. Derya Uluğ, Grup Detoxbend’in ardından sahneye çıktı. Başarılı sahne performansı ile Tarsusluların beğenisini kazanan sanatçı, sevilen parçalarının bir kısmını konsere katılanlarla birlikte söyledi. Derya Uluğ konseri öncesinde ise festivalin açılış korteji gerçekleşti. Kortej Yürüyüşü, Kleopatra Kapısı'ndan başlayıp, konserin yapıldığı alanda son buldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kortej yürüyüşü sonrası Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmada “Festivallerin amacı bu; bir olmak, bir arada olmak, gönül gönüle olmak, kardeş olmak, kardeşçe olmak” dedi.

SEÇER: "VATANDAŞLARIMIZ HUZUR, BARIŞ, KARDEŞLİK İSTİYOR"

27 ülkeden 348 katılımcının yer aldığı festivalde birçok etkinliğe katılan Seçer, festivallerin amacının bir arada olmak ve kardeşlik duyguları içinde eğlenmek olduğunu söyledi. Seçer, Cumhuriyet Alanı'nda yaptığı konuşmada “Vatandaşlarımız huzur, barış, kardeşlik istiyor. Festivalimiz dün başladı ama dün üzüntüyle uyandık. Bir şehidimiz vardı. Eğitim sırasında kaza sonucu kaybettiğimiz Mersin'de ikamet eden bir şehidimiz vardı. Dün onun yası vardı, onun cenazesi vardı. Şehidimize, tüm şehitlerimize, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ümüze Allah'tan rahmet diliyorum, onların önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu. Festivalin Tarsus’a renk ve hareketlilik kattığını, tüm gün festival alanında olduğunu ve etkinliklerin dolu dolu geçtiğini ifade eden Seçer, “Festival olanca güzelliğiyle, hızıyla, rengiyle, kalabalığıyla devam ediyor. Asıl zenginlik sizlersiniz. Bugün Tarsus sokakları doluydu. Ben de sabahtan bu yana buradaydım. Çok güzel etkinlikler, 27 ülkeden dans toplulukları var, halk dansları toplulukları, folklor ekipleri var. Dünyada kardeşçe yaşamak ne kadar güzel. Herkesin kendi folkloru var, kendi müziği var, kendi dansları var. O güzellikleri Tarsus topraklarında bizlere yansıttılar” ifadelerine yer verdi.

SEÇER: "NE ÇEKİYORSA BU MEMLEKET AYRIMCILIKTAN ÇEKİYOR"

Düzenledikleri festivallerde amaçlarının insanların kaynaşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Seçer, “Bu festivallerin en büyük özelliği kentimizi tanıtmak. Dünyanın her yerinden buraya konuklarımız gelsin. Bakın 27 ülkeden konuklarımız var. Tarsus sokaklarını geziyorlar, Tarsus'un esnafından alışveriş ediyorlar, lokantalarında yemek yiyorlar, buraya bir güzellik, sevgi ve enerji katıyorlar” dedi. Seçer, Alan'daki gençlere de seslenerek; “Sizlere güzel şeyler söyleyenlerle, sizlere kardeşçe yaklaşanlarla, etnik ayrım yapmayanlarla, din, dil, ırk ayrımı, siyasi ayrımcılık yapmayanlarla beraber yürüyün. Ne çekiyorsa bu memleket ayrımcılıktan çekiyor. Ülkemizde kavga istemiyoruz. İnsanların ayrışmasını, bölünmesini istemiyoruz. Böyle bir siyaset dilini de reddediyoruz, olmaz olsun bu siyaset” diye konuştu.

SEÇER: "BİRLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ, KARDEŞLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ"

Konuşmasında gelecek seçimlere yönelik mesajlar da veren Seçer, "Burada dostça bir aradasınız. Hep bunu koruyacağız. Birliğimizi koruyacağız, kardeşliğimizi koruyacağız. Barış hukukunu geliştireceğiz. Bunu Türkiye'ye yansıtacağız. Türkiye'mizi dünyada rekabet eden bir ülke haline getireceğiz. 1,5 yıl sonra seçim sandığına giderken; alnımız ak, başımız dik bir şekilde karşınıza çıkabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Biz sizlerin içindeyiz, sizlerin yanındayız. Sizler bizim kalbimizdesiniz" dedi. Seçer, sözlerinin devamında, “Biz insanları buluşturacağız, kaynaştıracağız. Hep bir aradayız, kardeşçe. Bizler sizin için çalışıyoruz. İlimin peşinden gideceğiz. Çocuklarımızı, kadınlarımızı çok seviyoruz. Kadınlarımızın yanında, onların destekçisiyiz” ifadelerine yer verdi. 

SEÇER: "TARSUS’UN BİR ÖZELLİĞİ DE İLKLERİN KENTİ OLMASI"

Mersin dışından gazeteciler de Tarsus'ta gerçekleştirilen festivale ilgi gösterdi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, festival dolayısıyla kente gelen gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda; Tarsus’un, Mersin’in en büyük ilçesi olduğuna değinen Seçer, “Tarihi ve kültürel birikim olarak, en değerli ilçelerimizden bir tanesi Tarsus. Tarsus’un bir özelliği de ilklerin kenti olması. Tarih var, kültür birikimi var ama ekonomi de var. Muazzam bir tarım ve ticaret kenti. Tarım var, pamuk üretimi var, bunlar size ticareti getiriyor ve sanayi tesisleri var; tarıma dayalı sanayi, çırçır fabrikalarından iplik fabrikalarına, kumaş fabrikalarına kadar Türkiye’de tekstilin ilk temelinin atıldığı yer buralar. 20-30 yıl öncesine kadar en etkili, en büyük, en istihdam sağlayan tekstil fabrikaları bu bölgedeydi” dedi.

SEÇER: "TARSUS’UN ASLINDA ÇOK DAHA İYİ NOKTALARDA OLMASI GEREKİYOR"

Sözlerinin devamında Tarsus'un önemine değinen ve yeteri kadar bilinmediğini belirten Seçer, “Tarsus’un aslında çok daha iyi noktalarda olması gerekiyor. Olması gerekenler yeterli yapılmamış. Şimdi ilçe Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili. Bizim buralara bir şeyler yapmamız lazım. Bizim dünya görüşümüzde, uygun projeler geliştirmemiz lazım. Biz istiyoruz ki insanlar Tarsus’u ziyaret etsin. Tarsus’un tanınırlığı artsın, Tarsus’a her kültürden insanlar gelsin, kültür transferi olsun. Sosyolojik olarak bir değişim olsun. Daha iyi bir noktada, daha çağdaş noktalarda olalım” diye konuştu.

SEÇER: "TARSUS ASLINDA BİR AVRUPA KENTİ"

Tarsus'un aynı zamanda bünyesinde üniversite öğrencilerini de barındırdığına değinen Seçer, "Mersin genelindeki 60 bin üniversite öğrencisinin önemli bir kısmı burada. Burası bir Avrupa kenti aslında. Çünkü uzun yıllar Roma İmparatorluğu’nun, Bizans’ın, Selçuklu’nun, Osmanlı’nın etkisinde kalmış. Birkaç bin yıllık tarih. Şimdi burada zaten bir medeniyet kokusu var” dedi. Seçer, Tarsus'un tarihi dokusundan da söz ederek, “Çocukluğumuzda ben hatırlıyorum, sokaklarda yerin altından tarihi eser toplardık. Bir ev yapılıyorsa, temeli atılıyorsa gidin bakın mutlaka bir tarihe kepçe vuruluyor demektir. Oradan kesin bir kalıntı çıkar. Bir lahit çıkar, bir tarihi eser çıkar, böyle bir coğrafya” diye konuştu.

SEÇER: "SADECE YURT İÇİNDEN DEĞİL, YURT DIŞINDAN DA İNSANLAR GELSİN"

Festivalin Tarsus'a sunacağı katkıya dikkat çeken Seçer, "Önemsediğimiz şu; sadece yurt içinden değil, yurt dışından da insanlar gelsin. Yani 27 ülkeden 350 konuğun gelmesi, bir festival için elbette değerlidir. Bu duyulacak, görülecek, anlatılacak. Gelecek yıl daha güzel olsun istiyoruz. Artık bu geleneksel hale gelsin, insanlar kabuğunu kırsın. Çünkü Tarsus halkı bunlardan uzak kalalı çok uzun zaman oldu” diye konuştu.

FESTİVALİN SON GÜNÜNE İSE ZEYNEP BASTIK KONSERİ DAMGA VURDU

Tarsus'a gelen gazeteciler de festivale ilişkin görüşlerini aktardı. Festivalin son günü gazeteci Yavuz Donat, gazeteci ve yazar Oral Çalışlar ile gazeteci ve yazar İpek Çalışlar tarafından Tarsus Müzesi’nde ‘Çocukluğumun Tarsus’u Söyleşisi’ gerçekleşti. İzlenimlerini aktaran gazeteci ve yazar Oral Çalışlar, “Ben ilk kültürümü, ilk bilgilerimi, ilk değişik dünya görüşümü burada edindim. Burada edindiğim şeyler de, daha sonraki hayatımda önemli bir rol oynadı. Tarsus uzunca bir süredir sanki uyuyan bir kent durumundaydı. Bu uyuyan devin uyanması gerekiyordu. Çünkü Tarsus’un arka planında, gerçekten çok önemli bir tarihsel birikim var” ifadelerine yer verirken,  gazeteci Yavuz Donat ise "Yörük göçü giderek düzelir. Gelecek sene daha iyisi olacaktır. 5 sene sonrası çok daha iyi olacaktır. Tarsus gibi bir şehirde bugüne kadar böyle bir etkinliğin olmaması, böyle bir festivalin olmaması zaten büyük bir eksiklikti” şeklinde konuştu. Festival, sevilen sanatçı Zeynep Bastık'ın verdiği coşkulu konserle son buldu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA