Mersin’de ekmeğe yeni bir zam sinyali yok ancak esnafın zam beklentisi kapıya dayandı




Tarih: 9 Kasım 2022 Çarşamba 18:51


Türkiye’nin son günlerde gündemi ’ekmek’ oldu. Ekmek fiyatının 7,5 TL olacağı yönündeki iddialara Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan ’ekmeğin 7,5 lira olması gündemimizde yok’ şeklinde bir yanıt geldi. Gazetemize konuşan Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç da gündemde yeni bir zam sinyali olmadığını, ancak Mersin’deki esnafın zam beklentisi içinde olduğunu söyledi. Dalkılıç, şu anda Mersin’de 4 TL’den satılan ekmek için beklentinin 5 TL olduğunu işaret etti.

Haber-Emrah Birgül

 

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, ekmek fiyatının 7,5 TL olacağını iddia etti. Yaptığı açıklamada kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınan Kolivar hakkında tutuklama kararı verildi. Kolivar'ın ortaya attığı iddialara ise Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'dan yanıt geldi. Balcı, iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç da gündeme ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Fırınların kullanacağı unun devlet tarafından sübvanse edilmesini takdirle karşıladıklarını belirten Dalkılıç, artan maliyetler nedeniyle esnafın zam beklentisi içerisinde olduğuna dikkat çekti.

 

BALCI, OCAK AYINA KADAR FİYATLARIN AYNI KALACAĞINI İŞARET ETTİ

Kolivar, katıldığı bir televizyon programında "Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 senedir başında yöneticiler duruyor'' demişti. Bu sözleri nedeniyle 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak' suçundan gözaltına alınan Kolivar hakkında tutuklama kararı verildi. Kolivar'ın gündeme getirdiği iddialara yanıt veren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de yıllık ekmek tüketiminin kişi başı 210 kilogram olduğunu ve Türk halkının yılda kişi başı 81 kilogram ekmek tükettiğini ifade etti. Yetkisi olmayan kişilerin Aralık ayında ekmeğin 7,5 TL olacağı yönünde ortaya attığı iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Balcı, Ocak ayına kadar ekmek fiyatlarının aynı kalacağını işaret etti.

 

KOLİVAR'IN AÇIKLAMALARINA SEKTÖRDEN TEPKİ YÜKSELDİ

Sektör temsilcilerinden Kolivar'ın açıklamalarına tepkiler yükseldi. Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Başkanı Av. Çetin Keçeli ve İstanbul Fırıncılar Odası'nın eski Başkanı, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Vekili Fahri Özer; Kolivar'ın açıklamalarını kınadıklarını ifade etti. Keçeli ve Özer, Kolivar'ın açıklamalarının sektörün fikrini yansıtmadığını belirterek, fiilen fırıncı bile olmadığını söyledi. Kolivar'ın açıklamalarının 'geçersiz' olduğuna dikkat çeken Fahri Özer, "Fırıncımız sadece İstanbul değil, tüm Türkiye'de infial halinde. Bu şekilde 'aptal' kelimesini kullanamazsın. Kullanırsan bunun da bir bedeli vardır, ödersin. Yapmış olduğu açıklama hangi parti olursa olsun hele ki hükümetimize yapmış olduğu çok çirkin bir suçlama var, bunu bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bu nasıl bir nankörlüktür ki mevcut hükümetimiz, sübvanse ederek şu anda 550-600 lira olan un fiyatını 345 liradan biz fırıncılarımıza sağlama imkanını sundu. Böyle sokaktan tutma kişilerin kalkıp fırıncı hakkında konuşmaları da hoş değil” ifadelerine yer verdi.

 

BAKAN KİRİŞÇİ 'SÜBVANSE' AÇIKLAMASI YAPTI

'Ekmeğe zam' iddialarına bir yanıt da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den geldi. Esnafa sağladıkları desteğe vurgu yapan Bakan Kirişçi, “Biz biliyorsunuz 7 bin 450 liradan buğdayı üreticiden aldık. Şimdi onlara 4 bin 500 liradan veriyoruz. Yani 2 bin 950 lira biz ekmek yapan fırıncının kullanacağı unu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak sübvanse ediyoruz. 2 bin 950 lira ton başına. Dolayısıyla bizim üreticilere ödediğimiz paranın 2 bin 950 lira altında bir fiyatla bunu un sanayicisine verip, 'sen de un yap, bundan bunu da fırınlara ver' dediğimizde biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz” dedi.

 

DALKILIÇ: "DEVLETİMİZ SAĞ OLSUN, UNU SÜBVANSE ETTİ"

Gazetemize konuşan Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, fırıncının kullanacağı unun devlet tarafından sübvanse edilmesine ilişkin "Devletimiz sağ olsun, unu sübvanse etti" ifadelerine yer verdi. Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç ve Oda Yönetimi, önceki gün Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan'ı ziyaret etti. Ziyaret, kamuoyunda 'zam sinyali' olarak algılanırken, Dalkılıç ise ziyaretin bir 'nezaket ziyareti' olduğunu vurguladı. Ziyarette ekmek fiyatlarına ilişkin herhangi bir görüşme yapmadıklarını belirten Dalkılıç, "Sayın Valimiz Mersin'imize geldiği için biz daha önce 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulunmak üzere randevu talep etmiştik. Bize geri dönüş yaptılar. Sadece bir nezaket ziyareti olarak 'hoş geldiniz' demek için gittik. Fiyat konuşmadık, herhangi bir talepte bulunmadık" ifadelerine yer verdi.

 

DALKILIÇ: "ÜYELERİMİZ ZAM İSTİYORLAR"

Mersin'de ekmek fiyatlarının en son geçtiğimiz yaz aylarında zamlanarak 4 TL'ye yükseldiğini belirten Dalkılıç, yeni bir zammın şu anda gündemlerinde olmadığını vurguladı. Ancak esnafın 'zam beklentisi' içerisinde olduğuna dikkat çeken Dalkılıç, "Üyelerimiz zam istiyorlar. Ekmeğin 7,5 TL'ye değil ama ilerleyen zamanlarda 5 TL'ye çıkarılmasını öngörüyoruz. O da fırıncılarımızı ayakta tutması için. Yoksa elbette biz de ekmeğe zam yapılmasını istemeyiz. Fırıncılar, dar gelirli bütün insanları bizzat görüyor. 'Zam' bize hançer gibi geliyor. En son 4 lira kararı aldık ama yüzümüz 1 ay gülmedi. Maliyetler arttı" dedi.

 

DALKILIÇ: "ZAM ALMAKTAN YANA DEĞİLİZ AMA MALİYETLER YÜKSELİYOR"

Artan maliyetlere değinen Dalkılıç, "Mersin'de fırıncılar sürekli 'zam alalım' diye Oda'ya baskı yapıyor. Biz de zam almaktan yana değiliz ama maliyetler yükseliyor. Biz '4 lira' olarak karar aldığımızda, zaten o zamanki maliyetlerimiz 5 TL'nin üzerindeydi. O günden bugüne maliyetler arttı. Enerji ve akaryakıt fiyatlarında artış oldu. Öyle olunca girdi maliyetlerimiz de yükseldi. Bizim 29 kalemde girdimiz var. Örneğin 260 TL olan maya şimdi 400 TL'nin üzerinde. Masraflarımız sadece unla da bitmiyor. Ekmek denilince akla ilk olarak un geliyor. Unun maliyeti, diğer tüm maliyetlerin sadece yüzde 30'u civarında. Fırınlar şu anda zarar ediyor. Ekmekten para kazanılabilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için kapasitenin dolu olması lazım. Fırıncılarımız şu anda bu kapasiteyi yakalayamıyor" şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA