Heyecanla beklenen 8. Mersin Narenciye Festivali kortej yürüyüşüyle başladı. Festival kapsamında bugün Oğuzhan Koç konseri gerçekleşecek.
Haber-Fatih Dönmez
En son 2019 yılında yapılan ve pandemi nedeniyle ara verilen Mersin Narenciye Festivali'nin bu yıl 8'incisi gerçekleştiriliyor. Festival, Mersin Adliyesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na uzanan kortej yürüyüşüyle başladı. Bugün ve yarın ise Kültür Park'ta devam ediyor.
"KENTİMİZE RENK KATAN BİR ETKİNLİK"
Festivalin kortej yürüyüşünde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan'dan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'e kadar kentin önde gelen pek çok ismi yer aldı. Yürüyüşün ardından festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seçer, "Bugün 8'incisini yapıyoruz. Pandemi sürecinde ara verilmişti. Kentimize renk katan bir etkinlik. Burası narenciye kenti. Kentin ekonomisine önemli katkı sunan bir üretim, narenciye üretimi. Aynı zamanda da çok sayıda da insanın çalıştığı, yani istihdam sağlayan bir sektör narenciye sektörü. Türkiye'deki narenciye üretiminin önemli bir kısmı burada gerçekleşiyor. Yapılan ihracatın da yaklaşık olarak yarısı Mersin'den yapılıyor. Özellikle limon konusunda çok önemli üretim merkezi Mersin. Bu açıdan baktığınızda kentin ekonomisine çok önemli katkı yapıyor. İstihdamına çok önemli katkı yapıyor ama bunun tabi duyurulması, tanıtılması da önemli. Buranın ürünlerinin hem iç pazarda hem dış pazarda daha çok kabul görmesi açısından bu tanıtımları önemsiyoruz" dedi.
"BİR FARKINDALIK OLUR AMA İNSANLARI DA BİR ARAYA GETİRİRSİNİZ"
Festivallerin taşıdığı öneme de değinen Seçer, "Bunun yanında festivallerin diğer bir amacı da kentinizi tanıtırsınız ya da tema neyse o temaya ilişkin tanıtım, bir farkındalık olur ama insanları da bir araya getirirsiniz. Bu meydanda olduğu gibi her bölgeden vatandaşlar buraya gelir, insanlar bir arada kardeşçe bu etkinliğin mutluluğunu ve keyfini yaşar. Mersin açısından önemli. Çünkü Mersin, çok önemli bir yer. Çok kozmopolit bir yer. Bu şekilde değerlendirdiğiniz zaman da bu festivallerin buraya ne kadar önem arz ettiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü burada bizim her şeyden önemlisi; ekonomi tamam, çevre düzeni tamam ama toplumsal bir huzuru da tesis etmemiz lazım. Hangi kültürden, hangi etnik yapıdan olursa olsun. Çünkü burası bölgelerden gelen insanların oluşturduğu bir kent. Yani göçle büyümüş bir kent. O açıdan da çok önemli bir etkinlik olarak değerlendiriyorum" ifadelerine yer verdi.
"HER YÖNETİCİNİN FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI VAR, YÖNETİM ŞEKLİ VAR"
Narenciye Festivali'nin 2 yıldır pandemi engeline takıldığına değinen Seçer, "Bunun yanında bir de yöneticilerin bakış açısına bağlı. Her yöneticinin farklı bir bakış açısı var, yönetim şekli var. Kimileri bu tip organizasyonları önemsemez ama biz önemsiyoruz. Festivaller, konserler, farklı aktiviteler. Bunlar bir şehri marka şehir yapma yönünde de önemli çalışmalar. Diğer taraftan kente bir sinerji kazandırma, bir enerji kazandırma açısından da çok önemli çalışmalar olarak görüyorum" dedi.
"YAKLAŞIK 28 GÜNDE BUGÜNKÜ HALE GETİRDİK"
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise festivale ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bizim için mutlu bir gün. Çok kısa bir zamanda toparladık. Yaklaşık 28 günde bugünkü hale getirdik. Narenciye Mersin için çok önemli. Bir şehir düşünün, narenciyenin toplam üretiminin yüzde 26'sını yapıyor. Yani Türkiye'de üretilen narenciyenin 4'te 1'i Mersin'de yetişiyor ve yapılan ihracatın da yüzde 36'sını Mersin yapıyor. Daha güzel bir rakam vereyim. Mersin'in yapılan toplam ihracatının yüzde 15'i narenciyeden geliyor. Dolayısıyla bu ürünü taçlandırmak lazım. Her yerde çeşitli meyve festivalleri yapılıyor. Kavun, karpuz, elma, armut, üzüm, şeftali ve çilek gibi. Ama bizim burada yaptığımız festivalde meyvenin kendisini biz süsleme aracı olarak kullanıyoruz ve müthiş bir işgücü çıkıyor. Biz bu çalışmayı yaparken, 10 bin saat işgücü harcıyoruz. Apayrı bir dünyaya kavuşuyor. Narenciye önem verdiğimizi, herkesin de önemsemesi gerektiğini vurgulamaya çalışıyoruz. Narenciyeyi ön plana çıkartarak, narenciye tüketimini artırmak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
|