Örnek yatırım: Petrolün elektriği artık güneşten elde ediliyor




Tarih: 14 Kasım 2022 Pazartesi 18:46


Petrol istasyonunun çatısına 470 metrekarelik panel kuran BP bayisi Ersay Petrol, kendi elektriğini güneşten üretmeye başladı. Şirket Yöneticisi Hazal Ertürk, "Bunun tüm kamu ve özel sektöre örnek olmasını istiyoruz" dedi. Yüklenici firmada görevli Elektrik Mühendisi Emre Demirbilek ise devletin bu tarz yatırımlara teşvik sağladığını vurgulayarak, "Ersay Petrol, bu yatırımla milli bir duruş sergilemiştir" ifadesine yer verdi.

Haber-Emrah Birgül

 

Akdeniz'de Çakmak Caddesi üzerinde 1999'dan bu yana faaliyette olan petrol istasyonu, 2014 yılında Ersay Turizm ve Petrol Tic. San. Ltd. Şti. bünyesine geçti. Şu günlerde BP bayisi olarak akaryakıt satışını sürdüren istasyonun yönetici kadrosunda kadınların yer alması takdir topladı. Ersay Petrol Yöneticisi Hazal Ertürk, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Artan elektrik maliyetleriyle birlikte petrol istasyonuna gelen elektrik faturalarının aylık 70 bin TL civarına ulaştığını vurgulayan Ertürk, elektrik enerjisini artık güneşten elde edeceklerini söyledi.

 

"GELEN FATURALAR ARTIK HEP 70 BİNLERİN ÜZERİNDE"

Şirketler grubu olarak bünyelerindeki Köknar Taşımacılık'a ait TIR'lara yakıt takviyesi sağlamak amacıyla devraldıkları petrol istasyonunu 8 yıldır işlettiklerini vurgulayan Şirket Yöneticisi Hazal Ertürk, son yıllarda artan akaryakıt ve enerji maliyetlerine dikkat çekti. Ertürk, akaryakıttaki artışla birlikte satışların azaldığını, elektrik enerjisindeki fiyat artışıyla birlikte de giderlerinin arttığını belirtti. Son zamlarla birlikte ciddi faturalarla karşılaştıklarını vurgulayan Ertürk, "Genel olarak işler şu an durgun. Elektrik giderleri de ciddi bir sıkıntı. Elektrik birim fiyatları 5,40'ları gördü. Şu anda bizim çok ciddi bir tüketimimiz olmamasına rağmen bize ciddi rakamlar içeren elektrik faturaları geliyor. Ekim ayında 74 bin liraya yakın bir elektrik faturası geldi. Ondan önceki faturada gelen rakam 71 bin liraydı. Gelen faturalar artık hep 70 binlerin üzerinde. Birim fiyat her geçen gün artıyor. Durum bu şekilde olunca, 'biz de elektriğimizi kendimiz üretelim' dedik" ifadelerine yer verdi.

 

"TÜKETİMİMİZ ÖLÇÜDE BİR ELEKTRİK ÜRETMEYİ HEDEFLEDİK"

Bu fikrin, Şirket Sahibi Bedirhan Orak'tan çıktığını belirten Ertürk, "Elektrik fiyatlarını gördü. Güneş enerji panellerini de daha önce duymuştu. 'Biz de mi yapsak' diye konuştuk. Biraz maliyetli ama uzun yıllara dönen bir yatırım olacaktı. 'Neden olmasın' dedik, araştırmamızı yaptık. Yerimiz de müsaitti. Karar verdik ve yaptık. Bu süreçten sonra biz yine EnerjiSa'ya bağlı olacağız. Ürettiğimiz elektriği faturalandıracağız. Onlar da bize harcadığımız tutarı faturalandıracaklar. Yani yine birlikte bir yol ilerleyeceğiz. Kendi tüketimimiz ölçüde bir elektrik üretmeyi hedefledik. Örneğin biz 50 bin liralık elektrik ürettiysek ve o ay tüketimimiz 70 bin liraysa; bize kullandığımız tutar kadar fatura kesilecek. Mahsuplaşma yöntemiyle ilerleyeceğiz" diye konuştu.

 

"TÜM MERSİN'E ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUZ"

Bu yatırımın kendileri için bir avantaj olduğunu sözlerine ekleyen Ertürk, "Bizim yerimiz müsait. Güneşe hakim bir konumdayız. Hedefimiz elektrik üretiminde istediğimiz kilowatta çıkabilmek. Şu anda da her şey düzgün ilerliyor. Bu sistemde zaten depolama olmuyor. Üretildikçe kullanılacak, anlık tüketilecek. Bu arada gölgede kalan paneller de üretim sağlayabilecek. Tüm Mersin'e örnek olmasını diliyoruz. Tüm kamu kurumlarına ve özel sektöre örnek olmasını istiyoruz. Yapılabilir, ömürlük bir yatırım. İlk başta biraz maliyeti oluyor ama geri dönüşü fazlasıyla alınabiliyor. Panellerin bakımı düzenli yapıldıkça 30 yıla kadar kullanılabilme durumu var. Ayrıca taşınabilme özelliğine sahip" diye konuştu.

 

"ÇEVRECİ YATIRIMALARI ÖNEMSİYORUZ"

Çevreci bir yatırıma imza attıklarına da dikkat çeken Ertürk, "Biz, çevre konusunda hassasiyet taşıyan bir şirketler grubuyuz. Köknar Taşımacılık, BS Yapı Mimarlık İnşaat, Ersay Petrol ve Köknar Akaryakıt şirketler grubu olarak her konuda çevreci yatırımları önemsiyoruz. Bu yatırım da onların bir örneği" dedi.

 

"DEVLET, İNSANLARIN TÜKETTİKLERİ ELEKTRİĞİ KENDİLERİNİN ÜRETMESİNE İZİN VERİYOR"

Güneş enerji panelleri yapımının yüklenici firması Er Elektrik'ten Emre Demirbilek ise teknik detayları gazetemize anlattı. Behzat Açıkalın'ın kurduğu yarım asırlık bir şirkette çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Demirbilek, "Burada da petrol istasyonunun kendi elektrik ihtiyacını karşılamasına yönelik bir güneş enerji santrali uygulaması yapıyoruz. Devlet, zaten insanların kendi tükettikleri elektriği kendilerinin üretmesine izin veriyor. Buna da 'Öz Tüketim Yönetmeliği' deniyor. Öz Tüketim Yönetmeliği kapsamında güneşten üretilen elektriğin ihtiyaç fazlası şebekeye veriliyor ve başka kullanıcıların kullanımına sunuluyor. Daha sonra güneşin olmadığı akşam periyodunda ihtiyaç olduğu zaman şebekeden alınıyor. Ay sonunda da aylık mahsuplaşma yapılıyor. Ne kadar elektrik alınıp verildiğine bakılıyor ve 'mahsuplaşma' adı altında bir 'Öz Tüketim Yönetmeliği Standardı' uygulanıyor" şeklinde konuştu.

 

"İSTASYONUN İHTİYACININ YÜZDE 100'ÜNÜ KARŞILAYACAK BİR TASARIM YAPTIK"

Uygulamanın detaylarına ilişkin açıklamalarını sürdüren Demirbilek, "Kurulum metodu da şu şekilde ilerliyor; elektrik faturalarında bir 'Anlaşma Gücü' rakamı görürsünüz. Anlaşma gücü kadar bir inveter kapasitesini kapsayan bir güneş santrali kurmak kanunu olarak şu an herkesin hakkı. Orada dikkat etmeniz gereken şey tüketiminizin olması. Çünkü burada elektrik satarak para kazanma gibi bir vizyon da söz konusu. Siz bir birimlik elektrik tüketiyorsanız, devlet iki birimlik üretmenize izin veriyor. Onun bir birimini kendiniz kullanıyorsunuz. Bir birimini de satarak ekstra gelir elde edebiliyorsunuz. Ersay Petrol'de panellerin yer alacağı alan dar olduğu için satış vizyonunu ortaya koyamadık. Ama petrol istasyonunun ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayacak bir tasarım yaptık. İstasyonun çatısı yaklaşık 500 metrekare bir alan. Biz bunun yaklaşık 470 metrekaresini panelle kapladık" diye konuştu.

 

"HEDEFİMİZ ŞİRKETİN ARTIK ELEKTRİK FATURASINI ÖDEMEMESİNİ SAĞLAYABİLMEK"

Petrol istasyonunda yıllık 135 bin kWh (kilowatt saat) gibi bir üretim hedeflediklerini vurgulayan Demirbilek, "Ersay Petrol'ün elektrik tüketimini fatura üzerinde incelediğimizde, bir önceki yıldaki gerçekleşmiş tüketim verisi yaklaşık 133 bin kWh civarındaydı. Bizim buradaki hedefimiz Ersay Petrol'ün artık elektrik faturasını ödememesini sağlayabilmek" dedi. Demirbilek, panellerin uzun kullanım süreleri olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Panel üreticileri, garanti kapsamında 12 yıllık mekanik garanti veriyor. 25 yıl da performans garantisi veriliyor" ifadesine yer verdi.

 

"DEVLETİN BUNUNLA İLGİLİ BİR SÜRÜ TEŞVİKİ VAR"

Güneş enerjisinden elektrik üretme yönünde Türkiye'de ciddi bir atılım olduğunu belirten Demirbilek, "Devlet, buradaki vizyonla doğalgaza olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyor. Elektriğin çok büyük bir bölümünü güneşten kendimiz karşılayalım, doğalgaza olan bağımlılığımız azalsın istiyor. Aslında burada Ersay Petrol, bir nevi milli bir duruş sergiliyor. Şirket, yıllık elektrik ihtiyacını karşılaması için devletin satın alması gereken doğalgazı artık satın almamasını sağlayacak. Devletin de bununla ilgili zaten bir sürü teşviki var. Bu proje 240 kilowattlık bir proje değil, bu proje 100 kilowattlık bir proje. 240 kilowattın üstündeki projelerde teşvik belgesi alabiliyorlar. Teşvik belgesiyle KDV ödemiyorlar. Yüzde 30 gelir vergisi muafiyeti de sağlıyor" dedi. Demirbilek, öte yandan devletin güneş paneli üretimiyle ilgili de çok ciddi teşvikleri olduğunu söyledi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA