3 bin 91 aktif üyesiyle Türkiye’de en büyük 8’inci baro olan Mersin Barosu’nun 98’inci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törende meslektaşlarına seslenen Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, "98 yıllık varlığımızı siz değerli meslektaşlarımızla birlikte başardık" dedi.
Haber-Behzat Özgür Beyazlar
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir'in yanı sıra Mersin Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Ardından törende bir konuşma yapan Özdemir, Mersin Barosu'nun tarihi hakkında bilgi verdi.
98 YIL ÖNCE 20 AVUKATLA YOLA ÇIKILDI
98 yıllık hikayeyi meslektaşlarıyla birlikte yazdıklarını belirten Özdemir, 1 Aralık 1924'te kurulan Mersin Barosu'nda o tarihlerde toplam 20 kayıtlı avukat olduğunu söyledi. Bu avukatların 16'sının merkezde, 3'ünün Tarsus'ta, 1'inin ise Silifke'de yer aldığını belirten Özdemir, şu anda Mersin Barosu'na kayıtlı 3 bin 91 avukatın aktif görev yaptığına dikkat çekti. Mersin Barosu bünyesinde 335 stajyer avukat olduğunu sözlerine ekleyen Özdemir, "Bugün Mersin Barosu’nun kuruluşunun 98. yıldönümünü nedeniyle bir arada olmamızın gururunu yaşıyoruz. Bu gurur hepimizin. 98 yıllık varlığımızı siz değerli meslektaşlarımızla birlikte başardık. Mersin Barosu, bünyesindeki avukat ve stajyer avukatlarla Türkiye’nin 8'inci büyük barosu olmuştur. Mersin Barosu fiziki mekanı, donanımı, verdiği hak ve hukuk mücadelesi ile Türkiye’de örnek ve öncü bir baro olmuş, topluma ve meslektaşlarımıza sunduğu hizmetlerle büyük başarılara imza atmış, bugünkü gurur verici başarısına kavuşmuştur” diye konuştu.
ÖZDEMİR: "TÜRKİYE’DE AVUKATLAR GÜVENDE DEĞİL"
Konuşmasında avukatlık mesleğinin sorunlarına da değinen Özdemir, "Avukat, adil yargılanma hakkının, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında, kişi hak ve özgürlüklerin korunmasında en büyük güvencedir. Ancak Türkiye’de avukatlar güvende değil. Avukatlık mesleğinin sorunlarının her geçen gün daha da büyüdüğü bu süreçte birçok meslektaşımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmakta ya da tutuklu olarak yargılanmaktadırlar. Meslektaşlarımıza yönelik filli ve sözlü saldırıların her geçen artmasının derin üzüntüsü ve endişesi içerisindeyiz. Avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukatı uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi için ülke yöneticilerinin acilen harekete geçmesini istiyoruz. Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı esasen halkın adil yargılanma hakkına yöneliktir" ifadelerine yer verdi.
CMK ÜCRETİLERİNİN ARTIRILMASI UMUDU OCAK'A KALDI
Avukatların ekonomik sıkıntılar yaşadıklarına da dikkat çeken Özdemir, "Ekonomik zorluklar nedeniyle meslektaşlarımız maalesef mesleklerini zor koşullar altında ifa etmektedir. CMK ücretlerinin artırılması için Adalet Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerin Ocak ayı içerisinde olumlu bir şekilde neticelenmesini umut ediyoruz. Ayrıca ülkemizde hukuk fakültesi sayısının her geçen gün artması sebebiyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir" dedi.
|