Sona gelindi! İstiklal Caddesi’nin ilk etap çalışmaları bu ay bitiyor




Tarih: 2 Aralık 2022 Cuma 17:26


İstiklal Caddesi’nde esnafla bir araya gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tren Garı ve Hastane Caddesi arasındaki çalışmaların bu ayın sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Seçer, daha sonra Hastane Caddesi ve Özgür Çocuk Parkı arasında ikinci etap çalışmalarının başlayacağını duyurdu.

Haber-Emrah Birgül

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 Eylül 2022'te Akdeniz ilçesi sınırlarında yer alan İstiklal Caddesi'nin bir bölümü trafiğe kapatılmıştı. Kentsel tasarım projesi kapsamında caddenin Tren Garı ve Hastane Caddesi arasındaki kısmında çalışmalar başlamıştı. Aradan geçen 2 aylık süreçte caddede yaya trafiği akışı devam etti. Buna rağmen işlerinde düşüş yaşandığını savunan cadde esnafı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'e 'çalışmalar en kısa zamanda bitsin ve cadde yeniden trafiğe açılsın' çağrısında bulundu. Son olarak cadde esnafıyla buluşan Seçer, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

SOKAK GİRİŞLERİNE HAREKETLİ BARİYERLER YAPILACAĞI DUYURULMUŞTU!

Çalışmalar kapsamında çift yönlü olarak trafiğe kapatılan caddenin ilk olarak kaldırımları sökülmüş, ardından asfaltı kazınmıştı. 1,2 kilometrelik kısımda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Fen İşleri Dairesi Yapım, Bakım ve Onarım Şube Müdürü Yusuf Aydın, "Proje kapsamında kent genelinde yaygın olan bisiklet yolu ile entegre edilecek şekilde bisiklet yolu yapılacaktır. Tüm kaldırımlar boyunca engelli taşları, hissedilir yüzeyler yapılacak. Yine tüm cadde boyunca dinlenme alanları ve park üniteleri yapılacak. Sokak girişlerine hareketli bariyer yapılacak ve gün içerisinde İstiklal Caddesi’ndeki trafik yoğunluğu kontrol altında tutulacak. Ayrıca yaya trafiğini rahatlatmak için, Avrupa Birliği standartlarına uygun olacak şekilde, yol ile kaldırım arası kot farkı düşük tutulacak. Projenin tamamlanması ile İstiklal Caddesi; yenilenmiş taşıt yolu, geniş kaldırımları, bisiklet yolu ve yaşam alanları ile modern bir görüntüye kavuşacak” diye konuşmuştu.

 

CADDE'DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Yaya trafiğinin sürdüğü caddede yoğun bir çalışma yürütüldü. Çalışmaların ortasına gelindiğinde, Büyükşehir Belediyesi'nden çalışmaların Aralık ayında tamamlanacağı duyuruldu. Gelinen son aşamada ise caddenin bazı bölgelerinde parke taşı döşemelerinin, altyapı ve ışıklandırma çalışmalarının tamamlandığı görüldü. Çalışmalar sürerken kamuoyuna bir açıklamada daha bulunan Aydın, "Şu an çalışma sahası içerisinde eski taşıt yolu ve eski kaldırımların sökümleri tamamlandı. Yeni tasarıma göre elektrik işleri ve aydınlatma direklerinin montajı yapılıyor. Önümüzdeki süreçte drenaj çalışmalarını da tamamlayıp, yolu asfaltlamayı ve yeni tretuvar çalışmalarını bitirerek bu kısmı trafiğe açmayı planlıyoruz. Mersin kent merkezinin özgün bir kimliğe kavuşması için, çalışmalarımızı son hızla devam ettiriyoruz” ifadelerine yer vermişti.

 

MEPİAD'IN TALEBİYLE BİR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Perakendeci İş İnsanları'nın (MEPİAD) talebi üzerine İstiklal Caddesi esnafıyla bir araya gelerek bilgilendirmede bulundu. Toplantının yapılış amacından söz eden MEPİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir, "Başkanımızdan İstiklal Caddesi’nde yaptığı çalışmalardan dolayı bilgilendirme talebinde bulunduk. Güzel olacağını biliyoruz, ama güzel olan her şeyin de bir bedeli var. Zaman alıyor, hepimiz izliyoruz. Çalışmalar bitmek üzere. Daha sonra 2. Etap Özgür Çocuk Parkı’na kadar olacak. Ben şunu kalpten söylüyorum; sivil toplum örgütlerine en rahat ulaşan, aradığımız zaman davet eden, konuşan bir belediye başkanımız var” diye konuştu.

 

İSTİKLAL'İN ARDINDAN ÇAMLIBEL VE KARADUVAR'A GEÇİLECEK

Toplantıda masaya yatırılan ilk konu İstiklal Caddesi'ndeki çalışmaların 'bitiş tarihi' oldu. 1. Etap'taki çalışmaların en geç bu ayın sonunda bitirileceğini ve 2. ile 3. Etap çalışmalarına geçileceğini belirten Seçer, "Amacımız, İstiklal Caddesi’nin kaldırım taşını değiştirmek, iki tane bank koymak, çöp kovalarını yenilemek değil. Böyle bir belediyecilik; bu kadar geri kalmış, vizyon noksanlığı bir belediyecilik olmaz. Yapacağınız proje ile tarihe not düşmelisiniz. Bu caddeler çok özel caddeler. Bizim İstiklal Caddesi’ne çok ciddi bir kaynak ayırdığımızı bilmenizi isterim. Altyapısından üstyapısına, kullanılan taşlara kadar çok özen gösterdik. Elbette bu süreçte esnaf haklı olarak, ‘bir an önce bitsin, işime gücüme bakayım’ diyor. Bizi en çok uğraştıran ise kentin bir altyapı hafızası olmadığı için, altyapıda karşılaştığımız sürprizler oldu. Fakat, buradaki işleri en kısa zamanda tamamlama gayreti içerisindeyiz. İstiklal Caddesi yenilenmiş taşıt yolu, geniş kaldırımları, bisiklet yolu ve yaşam alanlarıyla modern bir görüntüye kavuşacak. Mersin kent merkezinin özgün bir kimliğe kavuşması için, çalışmalarımızı son hızla devam ettiriyoruz. Buranın bitmesiyle de Çamlıbel ve Karaduvar’da yenileme çalışmalarımızı başlatacağız" diye konuştu.

 

ZAFER ÇARŞISI VE NAKİYECİLER SİTESİ DE TAŞINIYOR

Cadde üzerindeki Kırmızı-Lacivert İşhanı'nın yıkılması ve Zafer Çarşısı esnafının Öğretmen Evi'nin bulunduğu alana taşınması konusuna da değinen Seçer, Zafer Çarşısı esnafına bakanlığın tanıdığı süre içerisinde tebligatların gönderildiğini kaydetti.  Zafer Çarşısı konusuyla ilgili kamuoyunda birçok şeyin konuşulduğuna dikkat çeken Seçer, "Ben yasalara göre hareket etmek zorundayım. İnsanların ileride zarar görmesinden, ben hukuken de etkilenirim, vicdanen de etkilenirim. Zafer Çarşısı konusunu bir polemik meselesi yapmayın. Çözülmeyecek hiçbir problem yok. Toplum haklıdır ama kamu kurumları da yasalar çerçevesinde hareket eder. Hukuk devletlerinde bu işler böyledir. Zafer Çarşısı’nın merkezde olması gerekir. Biz Zafer Çarşısı için Öğretmen Evi’nin yerini düşündük ve hemen Milli Emlak’tan tahsisini istedik" dedi. Nakliyeciler Sitesi'ni de Huzurkent'e taşıdıklarını duyuran Seçer,  "Bu ayın başında da yapım ihalesi var. İsteyince olur, biz de yaparız” ifadesine yer verdi.

 

SEÇER METRO KONUSUNDA KARARLI: "HAZİNE'DEN İMZAYI BEKLİYORUZ"

Seçer, Mersin Metrosu'nda gelinen sürece ilişkin de bilgi vererek; "Kent büyüdükçe ve kente yapılan yatırımlar arttıkça, bu bölgeler daha da hareketlenir. Metro projesi bunlardan birisi. Fakat metro hiç istemediğimiz halde siyasi tartışmalara konu ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'na alınmış, ihalesi yapılmış ve temeli atılmış bir projeden bahsediyoruz. Cumhur İttifakı’na mensup Meclis üyeleri metro alanını gezmek istedi. 45 kişilik Cumhur İttifakı’ndan sadece 2 meclis üyesi gitti. Şu ana kadar kendi öz kaynaklarımızdan tam 200 milyon lira ödedik. Fakat finans yollarının açılması için Hazine’den beklediğimiz imza, 1 yılı aşkın bir süredir atılmıyor. Maalesef işin içine siyaset girdiği zaman, bundan bütün bir kent zarar görüyor. Fakat, metro konusunda kararlı olduğumuzu bilmenizi isterim. Mersin göçlerle kurulmuş ve büyümüş bir kent. Kentimiz, her kültürden insanın yaşadığı kozmopolit bir yapıya sahip. İşte bu farklı kültürlere sahip insanlar, metro gibi ucuz ve süratli bir olanak sayesinde her yere rahatlıkla gidip, kaynaşma imkanına kavuşacaktır. Bu da kent olarak daha fazla sosyalleşmemize neden olacak ve toplumsal barışımıza katkı sunacaktır" ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA