Mersin-Tarsus OSB’nin ’yolu artık daha açık’: Hayırlı olsun!




Tarih: 6 Aralık 2022 Salı 17:45


Mersin-Tarsus OSB’nden otobana ulaşım kolaylaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla, Mersin-Tarsus Otoyol Ayrımı ve Mersin OSB Bağlantı Kavşağı’nın açılışı gerçekleşti. Bakan Karaismailoğlu, "Tamamlanan bu bağlantı sayesinde zamandan 39 milyon TL, akaryakıttan 33 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 72 milyon TL tasarruf edilecek" dedi.

Haber-Emrah Birgül

 

Söz konusu yatırımla birlikte 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne ulaşımın 12 kilometre, 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne ise 15 kilometre kısalacağı açıklandı. Açılışı yapılan otoyolda gerçekleştirilen törene; Bakan Karaismailoğlu'nun yanı sıra Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, milletvekilleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş insanları da katıldı.

 

"MERSİN, BÖLGESİNDE YÜKSELEN BİR DEĞER OLARAK ÖNE ÇIKMAKTA"

Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Birliğin, kardeşliğin ve hoşgörünün merkezi Mersin her geçen gün gelişiyor, cazibesi artıyor, yeni istihdam olanaklarına ev sahipliği yapıyor ve bölgesinde yükselen bir değer olarak öne çıkmakta.  Şehrimiz, inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle, genişletilen Mersin Uluslararası Limanı’yla, yapımları hızla devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı, Akdeniz Sahil Yolu Projesi ve Taşucu Otoyolu'yla birlikte ülkemizin en gözde ulaşım, enerji ve ticaret merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler de bu ihtiyaçların ötesine geçiyor, Mersin’in gelişim hızına bağlı olarak ortaya çıkan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve şehrimizi geleceğe hazırlamak için çok güçlü bir ulaşım ağını da tesis ediyoruz" dedi.

 

"100 YILLIK ALTYAPI İHTİYACINI 20 YIL GİBİ KISA BİR SÜREDE TAMAMLADIK"

Türkiye'nin ulaştırma ve haberleşme yatırımlarına bugüne kadar 1 trilyon 653 milyar liranın üzerinde bir yatırım yapıldığını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "2002 yılında sadece 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğumuzu yaklaşık 29 bin kilometreye çıkardık. Bugün ülke çapında sahip olduğumuz toplam 29 bin kilometre bölünmüş yol sayesinde ülkece karayollarından elde ettiğimiz yıllık tasarruf miktarı yaklaşık 55 milyar liraya ulaşmıştır. Her yıl karbon emisyon salınımını 5 milyon ton azaltarak, çevre dostu yeni nesil ulaşımı teşvik ettik, destekledik. 2003-2021 yılları arasında araç sayısı 8 milyondan 26 milyona çıkarken, altyapı geliştirme çalışmalarımız sayesinde can kaybını da yüzde 80 düzeyinde azalttık. Emniyetli ulaşım altyapıları ile birlikte, ölümlü kazaların azalması sayesinde yılda ortalama tam 13 bin 100 vatandaşımızın hayatını kurtarıyoruz. Bu başarıları daha da yukarılara çekecek çalışmalarımızı da hızla sürdürüyor, 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatında da çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

 

"MERSİN'DE 15 AYRI KARAYOLU PROJEMİZDE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Hedeflerinin 2053 yılına kadar otoyol uzunluğunu 8 bin 325 kilometreye, bölünmüş yol uzunluğunu da 38 bin 60 kilometreye ulaştırmak olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, yapılan yatırımlardan Mersin'in de hak ettiği payı aldığını sözlerine ekledi. Mersin için planlanan yatırımlara ilişkin bilgi veren Karaismailoğlu, "2003 yılından bu yana Mersin’in ulaşım ve iletişim altyapısı için toplamda 23 milyar lira yatırım yaptık. Şehrimizde 278 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 555 kilometreye, 271 kilometre olan BSK’lı yolu uzunluğunu 539 kilometreye yükselttik. Şu anda Mersin’de 33 milyar 326 milyon TL proje bedeli ile 15 ayrı karayolu projemizde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

 

"BU BAĞLANTI SAYESİNDE YILLIK TOPLAM 72 MİLYON TL TASARRUF EDİLECEK"

Açılışı yapılan Mersin Organize Sanayi Bölgesi Otoyol Bağlantısı'nın da önemli bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "Tamamladığımız Mersin-Tarsus Otoyol Ayrımı - Mersin OSB Bağlantı Kavşağı ile otoyoldan Mersin 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşım 12 kilometre, 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ne de 15 kilometre kısaldı. İlgili güzergahta kesintisiz ve konforlu ulaşım tesis ettik. Proje kapsamında inşa edilen bağlantı kavşağının ana gövde uzunluğu 1 kilometre, kavşak kolları uzunluğu ise 3 kilometredir. Projede ayrıca, toplam 431 metre uzunluğunda 3 altgeçit inşa ettik. Tamamlanan bu bağlantı sayesinde zamandan 39 milyon TL, akaryakıttan 33 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 72 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salınımı da 6 bin 527 ton azalacak" diye konuştu.

 

"BAŞTA MERSİNLİLER OLMAK ÜZERE TÜM ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN"

Proje kapsamındaki 9,5 kilometrelik 2'nci kısım yapım çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekleyen Bakan Karaismailoğlu, "2'inci kısmın da tamamlanmasıyla Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgeleri ve D-400 Devlet Yolu arasında yüksek standartlı bir yol ağı tesis edilmiş olacaktır. Böylece günde ortalama 24 bin 230 aracın geçtiği D-400 Devlet Yolu üzerindeki trafik yükü azalacak, otoyolun daha verimli kullanılması sağlanacak. Ayrıca bölgenin ticaret, tarım faaliyetleri ile özellikle turizm olanaklarının katbekat artmasına katkı sunulacak. Mersin Organize Sanayi Bölgesi Otoyol Bağlantı yolunun başta Mersinliler olmak üzere tüm ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, inşa çalışmalarını başarıyla yürüten ve projeyi başarıyla tamamlayan en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.

 

"BUGÜN MERSİN'DE BULUNAN TÜM SANAYİCİLERİMİZ İÇİN MUTLU BİR GÜN"

Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan ise törende yaptığı konuşmada, "Bugün sanayide çalışan tüm emekçilerimiz için mutlu bir gün. Yine lojistik faaliyetlerinde bulunan tüm şoför, firma yetkilileri için mutlu bir gün. Çünkü yıllardan beri süren bu ıstıraptan bir anlamda kurtulduğumuz bir gün. Yaklaşık 6 metre eninde, daracık köy yollarından geçerek bir anlamda ulaşımı sağlanmaya çalışılan OSB, bugün artık tüneliyle, üst geçidiyle ciddi bir altyapıya sahip konuma geldi. Kısa bir süre içerisinde inşallah ikinci etabı da tamamlanacak. Geriye doğru baktığımızda aşağı yukarı 5-6 yıl önce sadece 2 organize sanayi bölgemiz vardı. Aşağı yukarı 10 bin çalışan, 2 organize sanayi bölgesi. Sadece Tarsus'ta 9 OSB'ye kavuşuyoruz. Bunlardan 7 tanesi Sabri Tekli yönetiminde devam eden OSB çalışmaları ki şu anda 4'ü tamamlanmış durumda" diye konuştu.

 

"400 SANAYİCİMİZ ŞU ANDA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDEN YER ALMAK İÇİN BEKLİYORLAR"

Tarsus'un sadece Mersin'in değil, Çukurova'nın bir üretim üssüne dönüştüğünü vurgulayan ve OSB'den söz eden Elvan, "22 bin çalışanımız var. Hedef koymuştuk. Neydi hedefimiz? 50 bin istihdam. Sadece bu bölgede. Bu gidişle 50 bini de geçeceğiz, ben buna da inanıyorum. Organize Sanayi Bölgesi için yer almak isteyen sanayicilerimiz şu anda kuyrukta. 400 sanayicimiz şu anda organize sanayi bölgesinden yer almak için bekliyorlar. Bu kadar çok yoğun bir talep var" dedi.

 

"OSB'MİZİN HEM D-400'LE HEM OTOYOLLA BAĞLANTISI BU YOLLA SAĞLANACAK"

Törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, şu anda Mersin'de ulaşımla ilgili 30 civarında yatırımın devam ettiğini ve bunların parasal değerinin yaklaşık 30 milyar TL olduğunu söyledi. Konuşmasında Mersin-Tarsus OSB'nin önemine değinen Pehlivan, şunları söyledi; "Biliyoruz ki ulaşım birçok sektörü olumlu etkiliyor. Bugün örneğini birebir yaşıyoruz. OSB'mizin hem D-400'le hem otoyolla bağlantısı bu yolla sağlanacak. Mersin-Tarsus OSB'miz, 756 hektardan oluşuyor. 230 parselimiz var bu parsellerin 179'u aktif, 49 parselimizde de inşaatlar bitmek üzere ve 4'üncü etabı da ki sağ olsunlar Sayın Lütfi Elvan bakanımızın OSB'ler konusunda çok büyük destekleri olmuş. İl genelinde birisi 4 etap olmak üzere 7 OSB'miz, yani fiilen 10 OSB'ye ulaşmış durumdayız. Mersin-Tarsus OSB'miz en eski OSB'miz ve burada şu anda 22 bin çalışanımız var. Yeni fabrikaların açılmasıyla birlikte bu 30 bin bandına doğru yükselecek. Tabi burada bu yolun önemsendiğini ben Mayıs'ın sonunda göreve başladığım günlerden itibaren biliyorum. Çünkü Müteşebbis Heyet Başkanlığı'nı da yaptığımız için, her toplantıda 'ne zaman bitecek, açılacak' konusuyla ilgili bizlere de hatırlatmalarda bulunuluyordu. Teşriflerinizle bu açılışımızı gerçekleştiriyoruz."

 

"BUGÜN, SANAYİCİLERİMİZİN BAYRAM GÜNÜ DİYEBİLİRİM"

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, bölgedeki yatırımcılarının öncelikli talebinin açılışı yapılan yol olduğunu hatırlatarak; "Desteklerinizle, bu yoldaki çalışmalar bölgemizde mevcut 230 tane fabrikamızın öncelikli ve tek isteğiydi. Bunun burada gerçekleşmesinden duyduğum mutluluk anlatılamayacak derecede yüksek. Bugün, bizim sanayicilerimizin bayram günü diyebilirim. Çünkü heyecanla, hatta yol bittikten sonra bir kısa 10-15 günlük beklentide bile heyecanlarını hissettim ve ne mutlu Organize Sanayi Bölgesi'nin üreticilerine, çalışanlarına, şehrimizin bu bölgedeki üreticilerimize. Böyle güzide bir tesis sizlerin sayesinde hayata geçirilmiş oldu. Ben bu çalışmalarda emeği geçen özellikle Lütfi Elvan Bakanıma sonsuz teşekkür ediyorum. En büyük destekçimizdi. Sayın Valim, özellikle Karayolları çalışanlarına teşekkür ediyorum. Müteahhit firma çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumun bana vermiş olduğu destekle çıktığımız bu yolda Organize Sanayi Bölgesi'ne böyle güzel bir eseri sizlerin sayesinde kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. İyi ki hükümetim, devletim böyle güzel yapılara destek veriyor, çığır açıyor. Bu, medeniyetin göstergesidir" ifadelerine yer verdi.

 

"MERSİN'İMİZİN, OSB'NİN ÖNEMLİ BİR İHTİYACINI GİDERECEKTİR"

Törende konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın ise "İnsan vücudu için kan damarları neyse, şehirler için de yol o kadar önemlidir. Yapımı tamamlanan kavşak çalışması da Mersin'imizin, OSB'nin önemli bir ihtiyacını giderecektir. Ülkemizin güneyinde parlayan yıldızı Mersin, sürekli büyüyen ve gelişen; tarımı, ticareti, turizmi, sanayisi ve ekonomisiyle Türkiye'nin dünyaya açılan kapısından birisi olarak hepimizin ortak gururu. Dünyanın merkezinde yer alan ülkemiz, lojistik olarak çok önemli bir konumda. Aynı şekilde Mersin'imiz de ülkemiz içerisinde bölgesinde ve dünyada çok önemli bir lojistik şehridir" şeklinde konuştu.

 

"2. KISIMDAKİ YAPIM ÇALIŞMALARIMIZ DA DEVAM ETMEKTEDİR"

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, birinci kısmı tamamlanan yatırıma ilişkin teknik bilgiler aktararak, şunları söyledi; "Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolu ile organize sanayi bölgeleri arasında inşa edilen bağlantı kavşağının ana gövde uzunluğu 1 kilometre, kavşak kollarının uzunluğu ise yaklaşık 3 kilometredir. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı kavşağın ana gövdesi, bölünmüş yol standartlarında hizmet verecek olup, ayrıca toplam 431 metre uzunluğunda 3 adet altgeçit köprüsü de inşa edilmiştir. Projenin ana iş kalemlerine baktığımızda, 460 bin metreküp toprak işi, 16 bin 500 metreküp demirli beton, 4 bin ton betonarme demiri, 14 bin metre fore kazık imalatı, 72 bin ton plent miks temel ve alt temel, 46 bin ton bitümlü sıcak karışım kaplama, 4 bin 600 metrekare düşey işaretleme ve yaklaşık 6,5 kilometre uzunluğunda da oto korkuluk imaları gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında ayrıca 9,5 kilometre uzunluğundaki 2. kısımdaki yapım çalışmalarımız da devam etmektedir. 2. kısmın da tamamlanmasıyla Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolu Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgeleri ve D-400 devlet yolu arasındaki yüksek standartlı ulaşım tesis edilmiş olacaktır."


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA