Mersin’de 12 bin 483 ev hayvanı kimlik sahibi oldu




Tarih: 9 Aralık 2022 Cuma 18:10


‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ birlikte çip zorunluğunun getirilmesiyle beraber Mersin’de hayvan sahipleri, veteriner kliniklerinin yolunu tutmaya devam ediyor. Bu uygulamayla şimdiye kadar Mersin’de 6 bin 373’ü köpek ile 6 bin 110 tane kedi kayıt altına alındı.

Haber- Emrah Birgül

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 26.02.2018 tarih ve 30344 sayılı ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilerek elektronik ortamda kayıt altına alınarak (PETVET) pasaport düzenlenmesiyle beraber Mersin’de 12 bin 483 ev hayvanı kimlik sahibi oldu. Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy-mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner hekimler tarafından yapılıyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği para cezası uygulanacak.

 

“ÇİP TAKTIRMA MECBURİYETİ VAR”       

Son çip takma tarihi ile ilgili bilgi veren Özbay, “Bizim ülkemizde hep ne yapılacaksa son günlere bırakılır. Buda şundan dolayı vakit bulamaz, planlayamaz, programlayamaz en son gün bir aksiyonda bulunurlar ya da son güne kadar devlet acaba bu zorunluluğu değiştirecek mi? deniliyor. İlk olarak taktırmama gibi bir konu olmayacak. Çip taktırma mecburiyeti var. Takılmasa şikayet olduğunda ya da gezdirilmeye çıkartıldığında ya da çipsiz bir hayvan yakalandığı zaman cezai yaptırımları olacaktır. Şimdiki şartlarda rakam çok belli değil ama yasak geldikten sonra devletin çıkaracağı bir rakamla cezalandırma olacak, cezalandırmadan sonrada yine mutlaka çip takılma zorunluluğu getirilecektir” ifadelerine yer verdi.

 

“BİR ÇİPİN MALİYETİ VETERİNER ODASININ DA BELİRLEDİĞİ BİR FİYAT VAR, 160 LİRA”

Çip taktırma fiyatları ile ilgili konuşan Özbay, “Şimdi kedi ya da bir köpek için koruyucu bir aşı yaptırdığınız zaman 275 lira gibi bir fiyatı var. Bir kediye 4 tane aşı, bir köpeğe 6 tane aşı yapıyorsun. Baktığımız zaman bölge bölge değişmek ile beraber insanları bunun ekonomik zorluğunu ön plana alıyor. ‘O kadar aşı yaptırıyoruz, mamasını veriyoruz, diğer bakımlarını yaptırıyoruz bide çip takıp ekstra masrafa giriyoruz’ diyen ve serzenişte bulunan hasta sahipleri var.  Bir çipin maliyeti Veteriner Odasının da belirlediği bir fiyat var, bu da 160 lira. Belirlenen fiyatlara paralel hareket ediyoruz. Ama yarın bir gün çipler bize pahalıya satılır, bizde maliyetleri kurtarmıyor diye fiyatları artırabiliriz bilemeyiz” diye konuştu.

 

“ÇİP, KÜÇÜCÜK PİRİNÇ TANESİ KADAR BİR ŞEY”

Takılan çipin yer tespiti yapmadığını, sadece hayvanın kimlik bilgilerinin olduğunu ifade eden Özbay, “Çipin sadece bir data olarak toplanarak bilgilerinin girilmesi ve olası bir anlaşmazlıkta kedinin ya da köpeğin kime ait olduğunun belgelemekten başka hiçbir fonksiyonu yok.  GPS gibi sinyal bildirsin, yer bildirimi yapsın kedim köpeğim kayboldu buna şuradan bakayım, kedimi köpeğimi bulayım böyle bir fonksiyonu yok. İnsanlar öyle düşünüyor biraz ama öyle bir özellik yok. Çünkü düzenli olarak şarj olarak bir vericiye düzenli olarak sinyal verebilmeli. Bunu uyduya gönderebilmeli ki biz onun yer tespitini yapabilelim. Bu çip sadece uzun ömürlü bir barkot okuyucu tarafından okuna bilenen bir küçücük pirinç tanesi kadar bir şey” ifadelerine yer verdi.

 

 

“HAYVANLARIN SİZE AİT OLDUĞUNU BELİRLENİYOR”

Sözlerine devam eden Özbay son şu ifadelere yer verdi: “Belgelemek adına bu yapılıyor. Çünkü biz buradan çipi takıp pasaportun üzerinden sisteme girdiğiniz zaman onu ancak yine yetkili bir Tarım İl Müdürlüğünde yetkili biri değiştirilebilir. Başka kimse değiştiremez. Dolayısıyla köpeğiniz gitti birini ısırdı ‘ben bunu tanımıyorum’ deme şansınız yok. Çipin böyle bir kolaylığı olacaktır. Birde kaybolduğu zaman, sizin mesela çok değerli bir ırktan olan hayvanınız vardı, bunu kaybettiniz başka bir buldu ve veteriner hekimden düz karne çıkardı ‘benim köpeğim’ dedi. Siz orda çıkıp ‘hayır bu köpek benim’ dediğiniz zaman iddialaştınız çipi okuttunuz o köpeğim size ait olduğunu belgeleyebiliyorsunuz. Yoksa başka bir şey yok. Denetlenebilir bulunabilir olması için yapılıyor” ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA