Peynirde, zam kapıda




Tarih: 13 Aralık 2022 Salı 16:34


Artan yem fiyatlarla beraber süt ineklerinin kesime gitmesiyle birlikte peynirdeki fiyat artışları, yılbaşından sonra kapıda bekliyor. Mersin’de peynir satışı yapan esnaf Nebi Yiğit, konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunarak, “Yılbaşından önce yüzde 30’luk bir zam geldi. Yılbaşından sonra da tekrardan yüzde 30’luk zam bekleniyor. Daha fazla da olabilir” dedi.

Haber - Emrah BİRGÜL

Yüksek enflasyonla beraber yakıtın pahalı olması, yem fiyatlarının yukarı seviyelerde olması son yıllarda hayvancılıkla uğraşanları çok etkiledi. Gelen zamlar, her geçen gün vatandaşın belini bükerken özellikle süt ürünlerindeki fiyat artışları durmaksızın devam ediyor. Sofralarımızda eksik olmayan süt ürünlerinden olan peynirin, raflardaki fiyat artışlarıyla birlikte bazı sofralarda eskisi gibi yer almıyor. Peynir fiyatları hakkında gazetemize değerlendirmeler bulunan esnaf Nebi Yiğit, peynir fiyatlarının ileriki günlerde daha çok yükseleceğine dikkat çekti. Satış yaptıkları yerde, bazı müşterilerin yüksek fiyatlarla karşılaştıklarını ve peynir alışverişini yapamadıklarını ifade ederek, evlerine eli boş döndüklerini söyledi.

 

“MÜŞTERİLER BU ZAMLARDAN ETKİLENİYOR”

Peynir fiyatlarına yılbaşından önce zam geldiğini ve yılbaşından sonra yüzde 30 zam beklediklerini söyleyen Yiğit, “Diğer zam da yılbaşından sonra olacak. Bu gelen zam ile beraber fiyatlarımıza yansıtmadık. Şu anda hala eski fiyattan satış yapmaktayız, yani indirimli fiyattan satış yapıyoruz. Müşteriler bu zamlardan etkileniyor. Eskiden satışlarımız daha çok oluyordu. Şu anda piyasa durgun. Biz peynir fiyatlarını özellikle afişlerde belirttik ki müşteriler fiyatları bilsinler diye. Çünkü fiyatları görmeden fiyat soruyorlar, fiyatları duyduklarında arkana bakmadan çıkıyorlar. Bizde fiyatları yazdık ki peynir almak isteyenler fiyatları bilsinler diye. Almak isteyenler fiyatları duyunca almıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“İNSANLAR SÜT İNEKLERİNİ KESTİLER”

Süte gelen fiyat artışlarının nedenini belirten Yiğit, “Zamların tek nedeni, fabrikalara süt gelmediği içindir. Süt kıtlığının yaşanmasından dolayı olur olmaz süt ürünlerin hepsinde fiyatlar değişiyor. Bunun asıl nedeni ise, hayvan yemlerin pahalı oluşundan kaynaklanmaktadır. Bir diğer neden ise; insanlar süt ineklerini kestiler. Çünkü, yem yediremedikleri için süt ineklerini kestiler ve süt bulunamıyor” dedi.

 

“SÜT YOKSA PEYNİR FİYATLARI YÜKSELİR”

Sözlerine devam eden Yiğit, “Yakında süt fiyatları uçacak, ben yüzde 30 dedim ama belki daha çok yükselecek. Son 4-5 ayda 2 milyona yakın süt ineğini kesildiği duyumları alıyoruz. Tabi net bir şey bilmiyoruz ama. Peki bunun sonucunda beraberinde neyi getiriyor? Süt bulamayınca peynir yapılmıyor. Bakın yakında bir peynir krizi var. Karslı süt bulamıyor. Tulum yapamıyor Erzincanlı. Kaşar yapamıyor Karslı. Beyaz peynir yapılamıyor. Bir diğer taraftan bunların hepsi birbiri ile bağlantılı. Yakıt fiyatların yüksek olması, tarım ve hayvancılık yapan işçiyi zorluyor. Bizim zaten tarım ve hayvancılık olmazsa her şeye zam gelir ve yurt dışına bağımlı hale geliriz. Hayvancılık işi ile uğraşanları tanıyorum, yem fiyatlarından rahatsız. Eskiden fiyatlar 200 lira iken şimdi 450-500 lirayı buldu. Hayvanlardan elde ettikleri süt gelirinin yarısından fazlasıyla yem aldıklarını söylüyorlar. Bu da olur olmaz fiyatlara yansıyor. Yakıt fiyatlarının düşmesi gerekir ki tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ucuz üretsinler, ucuza versinler. Bizde ucuza satalım”şeklinde konuştu.

 

“ALDIĞIMIZ ÜRÜNÜ AYNI FİYATLA YERİNE KOYAMIYORUZ”

Geçen yıl 50 liraya sattıkları ürünleri şu anda 2 katından fazlasına sattıklarının altını çizen Yiğit, “Geçen sene tulum peynirini 80 liraya satıyorduk, şimdi zam yapmadığımız taktirde 130-140 liraya satılıyor. Tabi bizim dışında daha yüksekten satan yerler de vardır. Biz uygun fiyata satıyoruz. Elbistan peynirini 90 liradan, Hatay peyniri 70 liradan, Ezine peyniri 130 liradan ve süzme yoğurdu 50 liradan satıyoruz. Ama yılbaşından sonra bu fiyatlara yüzde 30 genel bir zam gelecek. Normalde hafta arasında artış oluyor ama bu kadar olmuyor. Geçen hafta aldığım ürünü aynı fiyattan alamıyorum. Aldığımız fiyatlarda değişiyor bizde ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu. 

 

“VATANDAŞ TEK ÇAREYİ KISMAKTA BULUYOR”

Önceki yıllara göre müşteri potansiyelinin düştüğünü kaydeden Yiğit, “Gelen müşteriler eskiden 1 kilo alacağına 250 gram alıyor. O 250 gram bitip tekrardan gelip almıyor. Aslında biz burada peyniri sanki sergiye çıkartmışız. Sadece bakıp çıkıyorlar. Eskiden olsaydı gelen her müşteri eli boş dönmezdi. Aslında bir taraftan satış yapmadığım için değil, insanların evine eli boş dönmesi beni üzüyor. Vatandaş tek çareyi yemeğinden kısıyor. Bunun farkındayız. Bunun tek nedeni geçim sıkıntısının olması. Kalabalık bir aileyi düşünelim. Sadece peynir açısından değerlendiriyoruz, bu diğer alışverişi de var. 1 kilo peynir, kaç gün yetebilir. Yumurta da satıyoruz. Geçen sene yumurtanın fiyatı 14 liraydı. Bu sene 56 lira. Yani vatandaş yumurta fiyatlarını görünce sormadan gidiyor. Umarım bir an önce bu krizler çözülür. Sadece bizim sattığımız ürünlerde olmuyor her şeyde bu geçerli. Bir mağazaya giremiyorsun. Fiyatlar dudak uçuklatıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Eski aldıklarımızla idare ediyoruz. Fiyatların düşmesini bekliyoruz” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA