Malzeme pahalandı, organik ürün çeşidi azaldı




Tarih: 19 Aralık 2022 Pazartesi 18:27


Mersin’de 13 çeşit doğal ürünü markalaştıran Zeycan Kaya, kendi yaptığı doğal ürünleri hakkında gazetemize değenlendirdi. ‘Zey Gıda Ürünleri’ kapsamında ürünlerini markalaştıran Kaya, önceki yıllara göre yaptığı organik ürünlerinin adetsel olarak düştüğünü ifade ederek, ürünlerin yapımında fiyatlardan dolayı zorlandığına dikkat çekti.

Haber- Emrah Birgül

Doğal olmayan ürünlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Kaya, tamamen doğal ürünlerle beslendiklerini ifade ederek, “Eskiden biz doğal besleniyorduk. Her şeyi kendimiz yapıyorduk. Şu anda kendim yaptığım gibi şimdi de kendim yapıyorum ama şartlar pek izin vermiyor. Eski insanlarımız bu ürünlerin hepsini kendileri yapıyorlardı, doğal besleniyorlardı. O zaman daha sağlıklıydık. Ama şu anda bütün yediklerimizin içinde katkı maddesi var. Ekmeğimiz dahil katkı maddesi olduğu için bütün hastalıkları beraberinde getiriyor. Günümüzde insanlar sağlıksız beslendiği için erken hayatını kaybediyor. Eski insanlar yüz yaşına kadar yaşıyordu, şimdi insanlar daha az yaşıyor. Organik gıdalar sağlığımız için önemli bir yere sahip. Doğal beslenmeyi bilmiyoruz. İnsanlarımız doğal ürünlere değer vermiyor. Nerede ucuz varsa gidip onları alıyor, çünkü bütçesi yetmiyor” ifadelerini kullandı.

 

“BABAM HAZIR HİÇBİR ŞEY YEMEZ”

Sözlerine devam eden Kaya, “Her şeyi biz organik tüketiyorduk. Soframızdaki birçok ürünü analarımız kendi elleriyle yapıyordu. Benim babam çok doğal besleniyor. Biz yürüdüğümüzde ona yetişemiyoruz. Sabah kahvaltımızın vazgeçilmezi tereyağı, bal, pekmez ve yapımı reçellerdir. Babam hazır hiçbir şey yemez, kahvaltıda yaptığımız ürünlerden beslenir. Bizim de sağlıklı beslenmemizi ister” şeklinde konuştu.

 

“13 ÜRÜNÜ MARKALAŞTIRIP HALKIN BEĞENİSİNE SUNDUK”

Yaptıkları işte kadın emeğinin olduğunu söyleyen Kaya, “Ben bu işe başlamadan da reçeller, turşular, zeytinyağı, biber salçası falan yapıyordum zaten. 13 ürünü markalaştırıp halkın beğenisine sunduk. Zey-gıda ürünleri olarak da marka almıştım.  Zey Gıda Ürünleri’nde verdiğimiz doğal ürünlerde kadınların alın teridir. Kadınlar üretimin ana faktörü olması gerekmektedir. Kadınlarımız geçmişten şimdiye kadar birçok işi becermiştir” dedi.

 

“ALIM GÜCÜ DE DÜŞTÜ, SATIŞLARIMIZ DA AZ OLUYOR”

Önceki yıllara göre işlerinin zorlaştığını ifade eden Kaya, “Şimdi organik ürünler yapıyorum. Ama 2 yıldır işim zor oluyor bu yıl daha da zorlaştı. Organik ürünlere talep nedir derseniz. Organik ürünlere önceden talep çoktu. Çünkü biz de uygun veriyorduk. Ama şu anda her şey pahalı olduğu için alım gücümüzde düştü.  İnsanların alım gücü de düştü, satışlarımız da az oluyor. Örneğin, tereyağı, peynir alınmıyor” ifadelerini kullandı.

 

“ORGANİK ÜRÜN YAPAN İNSANLAR BU YILI ZOR GEÇİRDİ”

Ürün malzemelerinde fiyatlarının artmasıyla birlikte ürün çeşidinin azaldığını söyleyen Kaya, “Ben bunları babamların oradan yapıp getiriyorum. Burada arkadaşa eşe dosta satıyorum. Eskiden iyiydi, şu anda organik yapanlar 1 yıldan beri çok zor durumda. Çünkü biber, domates çok pahalıydı, salça falan yapamadık. Turşu yapamadık. Turşuluklar çok pahalı. Yani kısacası şöyle diyelim, organik ürün yapan insanlar bu yılı zor geçirdi. Emeğimizin karşılığını hiç alamıyoruz. Eskiden daha iyiydi. Eskiden aklınıza gelebilecek birçok reçelim vardı. Ama bu yıl iki çeşit reçelim var. Çilek ve kuru incir reçeli yapabildim” diye konuştu.

 

“KADINLARIMIZA SAHİP ÇIKILMALIDIR”

Son olarak Kaya şu ifadeler yer verdi: “Şu andaki tek istediğim yerel yönetimlerin bütün kadınları desteklemelidir. Kadınlarımıza sahip çıkılmalıdır. Daha Çok üretime teşvik edilmelidir.”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA