BİR KAHVE’NİN 195 LİRA HATRI VAR




Tarih: 20 Aralık 2022 Salı 18:25


Artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon sebebi ile iğneden ipliğe birçok üründe zamlar aralıksız devam ediyor. Zam furyasından nasibini alan ürünlerden biri ise kahve oldu. İki yıl öncesine kadar kilosu 40 lira olan kahve şimdiler 195 liraya satılıyor. Kahve fiyatlarında yeni yıl itibari ile yeni zam beklendiğini ifade eden esnaf Nazım Serkan Bal ise, “Ocak ayı itibari ile kahve fiyatlarında büyük oranda bir artış bekliyoruz” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Günlük hayatta sıklıkla tüketilen kahve artan fiyatlardan dolayı cep yakmaya başladı. Daha öncesinde evlere kilo ile alınan kahve artık gramla ya da fincan hesabı ile alınmaya başlandı. Özellikle pandemi süreci, 2021 yılında yaşanan yüksek enflasyon ve dolar kuru kahve fiyatlarını etkileyen sebeplerin başında yer alıyor. 2021 yılının başında 40 lira olan kahvenin kilosu, 2021 aralık ayında 140 liraları bulmuştu. Şimdilerde ise kahvenin kilosu 200 liralara dayandı.  Soflardan eksik olmayan ve kültürümüzde önemli bir yere sahip olan kahve büyük oranda dışarıdan ithal edildiği için dolar kurunun da etkisi ile fiyatlarında tırmanış yaşandı.

ESNAFA SORDUK

Son iki yılda yüzde 500’leri bulan fiyat artışları ile kahve, şimdilerde de ücreti ile cep yakıyor. Artan kahve fiyatları ve vatandaşların kahve alırken ki tutumunu değerlendirmek üzere Hakimiyet Gazetesi olarak esnafa sorduk. Yaklaşık 12 yıldır Mersin’de kahve sektörü ile ilgili işletmelerde çalışan ve şimdilerde bir kahve işetmesinde çalışan Nazım Serkan Bal, "Yıllar önce, garsonlukla başladığım yerde müdür oldum. Sonrasında farklı yerlerde çalıştım. Burası normalde 2 yıldır var.  Ben ise 7 aydır burayı işletiyorum. Buradan önce Kıbrıs’ta çalışıyordum bu işletme için buraya geldim" ifadelerini kullandı.

“1 KİLO KAHVE 195 LİRA”

Son bir iki yıldır kahve fiyatlarına gelen zamlar ile ilgili konuşan ve şuandaki fiyatlarını veren Bal, “Türk kahvesinin kilosu şuanda 195 lira. Bardak satışımızda ise 15 lira, double da ise 18 lira. Ortalama bir bardak için 5-6 gram kahve kullanılıyor. Mayıs ayında Türk kahvesi satışı 160 liraydı” şeklinde konuştu.

“2 AYDA 1 ZAM”

Türk kahvesi dışındaki çeşitlerde de artış olduğunu ifade eden Bal, “ Şuanda Americano dediğimiz kahve 25 lira onun dışında espresso double, cappucino, latte gibi çeşitlerde 30 liralara yakın. Filtre kahve de 20 lira. Fiyatlarda nerdeyse önceki dönemlere yüzde yüze yakın bir artış oldu. Benim en son kahve alış fiyatıma yüzde 50 zam yaptılar, ben bu artışı kendi satışıma ise yüzde 30'unu yansıtabildim” ifadelerini kullandı.

“OCAKTA ZAM BEKLİYORUZ”

7 aydır çalıştığı işyerinde geldiği günden bu yana 2 ayda bir zam geldiğine de dikkat çeken Bal, yeni zamlarında kapıda olabileceğini belirterek “ Kahve alışım zamlandı ama ben satışlarıma tam anlamıyla bu zammı yansıtamadım. Kahve büyük bir oranda ithal bir ürün olduğu için, bundan kaynaklı ocak ayı ve sonra büyük oranda bir artış bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“DÜNYA'NIN EN UCUZ ÇEKİRDEĞİ, BREZİLYA ÇEKİRDEĞİ”

Ülke de en çok tercih edilen ve tüketilen Brezilya kahvesine de değinen Bal, “ Dünyanın en düşük kaliteli kahve çekirdeği Brezilya çekirdeğidir ve en ucuz çekirdektir. Endonezya çekirdeğinin kilosu 400₺, Kolombiya çekirdeğinin kilosu ise 360₺ bunları satışa sunsam kimse almaz bu yüzden bende brezilya çekirdeği kullanıyorum. Brezilyada bölgeden bölgeye kahve kalitesi değişir Türkiye'ye gelen çekirdekse yüzde 99 brezilyadan geliyor" ifadelerini kullandı.

"BİZDEKİ BU ÇEŞİTLİLİK BİRÇOK YERDE YOK”

 Ülkemiz de günün her saati tüketilen ve tercih edilen kahve için farklı seçeneklerinin de olduğunu ifade eden Bal, " Filtre kahve, espresso, Türk kahvesi başta geliyor. Ayrıca çeşitlilik olarak da espresso bazlı ürünlerim bulunmakta latte, cappucino gibi ürünlerim mevcut. Espresso ürünlerimde ise 49 farklı aroma çeşitliliği var, örnek olarak kestane, tiramisu, balkabağı, zencefilli kurabiye, lavanta, hibiscus" şeklinde farklı ürünler olduğunu biliyordu.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA