Akdeniz Belediyesi’nin desteklediği, İl Tarım Müdürlüğünün katkılarıyla Akdeniz Renkli Ellerin yürütücülüğünü yaptığı Şevketi Bostan Şifa Olsun Projesi kapsamında düzenlenen hasat etkinliği gerçekleşti. Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak’ın katılımıyla Şevketi Bostanın hasadı yapıldı. Hasat öncesinde konuşan Gültak, Akdeniz’de artık kadınların mutlu ve üreten olduğunu ifade ederek, “Belediyenin katkılarıyla kadınlar üretimin içine girdiler. Üretmeye satmaya başladılar. Şevketi Bostanı beraber ektik. Şimdi hasadını yapıyoruz. Daha önce Moringa ve Stevia’yı ektik. Şimdi kadınlarımız internet üzerinden satıyorlar. Üreten bir kadın oldu” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Önemli bir yerde olduklarını söyleyen Gültak, oldukları yerin bir kültürü yansıttığını ifade ederek, “Burada Giritli kardeşlerimizin yaşadığı yer. Biz seçildiğimizde neredeyse Girit ekmeği yok oluyordu. Tarih oluyordu. Çünkü fırınlar yoktu, insanlar bezmişti. Destek alamıyordu bu kadınlar, bu işi bırakıyorlardı. Yıllar önce adadan getirdikleri yaş mayayı hala üreterek bu ekmeği üretiyorlar. Bu bir değerdir. Neredeyse bu değer kayboluyordu. Hemen müdahale ettik. Fırınlarını yaptık. İnşallah yeni fırınlarda yaparız. Destek olduk, şimdide ekmeği yetiştiremez oldu. 3 senede nereden nereye geldik. Buraya ulusal basını da getirerek buranın Türkiye çapında tanınmasını sağladık” ifadelerini kullandı.
GÜLTAK: “AKDENİZ BELEDİYESİ’NE GELMEMİZ İLE BAŞLADI”
Belediyenin katkılarıyla kadınların üretimin içine girdiklerini kaydeden Gültak, “Kadınlarımız üretmeye satmaya başladılar. Sonrasında baktık işleri büyüyor. Şevketi Bostanı beraber ektik. Daha öncesinde Stevia’yı ektik. Moringa bitkisinin yılda 3 kere hasadı oluyor. Bunları kadınlarımız üretti. Şu anda internet sitesi üzerinden satıyorlar. Moringa ve Stevia’yı beraber kadınlarımız ikisini çay haline getirdiler. Paketlediler. Birçok internet sitesinde satışa sundu. Nereden nereye. Daha önce bu kadınların böyle bir kooperatifi yoktu. Böyle bir imkanı yoktu, satış falan da yoktu. Bunlar hep bizim Akdeniz Belediyesi’ne gelmemiz ile başladı. Tabi burada Bakanlığımız, vekillerimizin büyük emeği var” ifadelerine yer verdi.
YILMAZ: “ŞU ANDA KADINLARIMIZ PARA KAZANIYOR”
Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz ise “Bugüne kadar kooperatifimizi kurduğumuzdan bu yana yanımızda sayın Gültak abimiz oldu. Biz projeyi ilk olarak mutfak olarak yapmıştık. Biz projeyi yazdık, projeyi Ticaret Bakanlığımızdan kazandık ve endüstriyel mutfak yaptık. Daha sonrasında şeker otumuzu yetiştirdik. Şu anda orada moringa ektik. Belediyemizin ve Tarım Müdürlüğü’nün tohum çalışması ile. Bize finansman olan bir şirketimiz var. Moringa stevia çaylarımızı piyasa sürdük. İlk yaptığımız deneme AR-GE çalışma ile şu anda elimizde kalmadı. Tekrardan başvuracağız. Sıfır kalori, şekerden 400 kat daha tatlıdır. Başkanımız candan baştan bu işe girdi. Şu anda kadınlarımız ondan da para kazanıyor” ifadelerini kullandı.
|