Mersin’de kapısı denize açılan bir kültür bahçesi




Tarih: 13 Ocak 2023 Cuma 17:22


500 bine yakın öğrenciye ev sahipliği yapan Mersin’de 7 gün 24 saat hizmet vereceği açıklanan Adres Okuma Salonu’nun açılışı yapıldı. Deniz kenarındaki bin 300 metrekarelik alanda inşa edilen Adres’te öğrencilere ücretsiz çay, kahve ve çorba hizmeti de sunuluyor.

Haber-Emrah Birgül

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre; Mersin'deki bin 386 okulda 427 bin 495 öğrenci; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini sürdürüyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Kültür Park'a 'Adres Okuma Salonu' kazandırıldı. Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Mersin'in yaklaşık 60 üniversite öğrencisine ev sahipliği yaptığını vurguladı. Açılıştan 15 gün önce öğrencilere kapılarını açan Adres Okuma Salonu'na kısa sürede 6 bin kişi üye oldu.

 

"DÜNYANIN EN GÜZEL KÜTÜPHANESİ"

Deniz kenarındaki bin 300 metrekarelik mekanın  800 metrekaresinin kapalı alandan oluştuğunu vurgulayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, açılışa katılanları "Nazım Hikmet'in, Dostoyevski'nin, Kafka'nın, Ahmet Ümit'in ve daha birçok yazarın, çizerin, düşünürün 'Adres'ine hoş geldiniz" sözleriyle selamladı. Açılışı yapılan mekana ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seçer, "'Türkiye'nin en güzel kütüphanesi' diyoruz ama Üstat Ahmet Ümit önümüze farklı bir vizyon koydu. 'Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın birçok yerinde kütüphane gördüm, böylesini ilk defa görüyorum' dedi. Demek ki dünyanın en güzel kütüphanesinin açılışını yapacağız şimdi. Mersin'imize hayırlı olsun. Mersinimize çok yakışır. Mersin gençliğine yakışır. Evlatlarımıza çok yakışır. Fazlasıyla yakışır. Burası kültürler mozaiği. Kültürlerin buluştuğu bir merkez. Bir potada eridiği bir merkez ve aynı zamanda üniversite kenti. 4 üniversitemiz var. 60 bine yaklaşan, burada eğitim-öğretim gören gençlerimiz, çocuklarımız var. Bir de ilköğretim düzeyinde okuyan, lisede okuyan çocuklarımız var" diye konuştu.

 

ÇAY, KAHVE VE ÇORBA ÜCRETSİZ: "ÇOCUKLARIMIZ GELSİN, BURADAN BİR ÜYELİK KARTI ALSIN"

Adres'in özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük ailelerin çocuklarına önemli fayda sağlayacağını vurgulayan Seçer, kütüphanenin özelliklerinden de söz etti. Adres'in konvansiyonel bir kütüphanenin yanı sıra aynı zamanda bir dijital kütüphane olduğunu vurgulayan Seçer, "Burada ders çalışan çocuğumuzun üye statüsü olması lazım. Burası faaliyete başlayalı 15 gün oldu. 6 bin çocuğumuz üye olmuş. Bugüne kadar da bu kısa sürede 12 bin kişi burada zaman geçirmiş, ders çalışmaya gelmiş. Burada 12 bin adet de kitabımız var. Tarih, coğrafya, edebiyat, kültür, sanat, roman, tarihsel roman, şiir kitabı... Aklınıza ne gelirse. Bir de toplamda 28 ayrı kategoride 26 bin adet e-kitap var. Kısa süre sonra cep telefonundan çocuklarımız buraya erişebilecekler. Bu dijital kütüphaneden yararlanma imkanları olacak. Arkadaşlarımız yeni nesil dijital kütüphaneyi de hizmete almış olacaklar. Çocuklarımız gelsin, buradan bir üyelik kartı alsın. Çay-kahve bizden; afiyet şeker olsun. Çorba da bizden. 24 saat burada sıcak çorbalarını içerler. Güvenle yazın soğuk, kışın sıcak bir ortamda ilim yapsınlar, bilim yapsınlar, gidip en güzel üniversitelerde okusunlar. Başta ülkemize, Mersin'imize ama insanlığa yararlı birer birey olsunlar. Bizim tek arzumuz bu" ifadelerine yer verdi.

 

"BİZ YAZARLAR İÇİN GERÇEK TAPINAKLAR KÜTÜPHANELERDİR"

Açılışa Ünlü Yazar Ahmet Ümit de katıldı. Bir Gaziantepli olarak Mersin'in kendi yaşamında ayrı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ümit, "Biz Gaziantepliler için Mersin her zaman bir tür güneyin incisi, cazibe merkeziydi. Mersin'e her geldiğimde açıkçası içine bu aydınlık deniz gibi, aydınlık gökyüzü gibi şahane duygular dolar. Ama Mersin,bugün bir başka güzel. Çünkü biz yazarlar için gerçek tapınaklar kütüphanelerdir. Çünkü kütüphaneler olmadan insanlığın ortak belleği olmaz. İnsanlığın ortak güzellik arşivi olmaz" diye konuştu.

 

"ADETA DENİZİN KIYISINDA DURAN BİR GEMİ GİBİ"

Dünyanın çeşitli yerlerinde birçok kütüphaneyi gezdiğini sözlerine ekleyen Ahmet Ümit, "Bugün benzersiz bir kütüphaneyle karşı karşıyayız. Böyle deniz kenarında, bütün o aydınlığıyla sanki insanlığı yepyeni bir yere götürecek; adeta denizin kıyısında duran bir gemi gibi. 7/24 açık olan kütüphanenin Mersinliler için kutlu olmasını diliyorum. Yenilerinin sadece Mersin'de değil, Türkiye'nin her yerinde açılmasını diliyorum" dedi.

 

"BU MEKANI RUHSAL OLARAK BESLEYECEK OLAN BİZLERİZ"

Açılışta konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Mehmet Zeki Fırat ise "Mekanların, yapıların hem fiziksel hem de ruhsal inşa süreçleri vardır. Fiziksel olarak onu inşa edecek olan mimarlardır. Mimarlar bu görevlerini yerine getirdi ve bu mekanları bize devretmeye başladı. Bizlerin hizmetine sunmaya başladı. Bu muazzam mekanı ruhsal olarak besleyecek ve büyütecek, onun belleğini, hafızasını, bilincini inşa edecek olan bizleriz. Biz öğrenciler, biz veliler, biz şehir halkı olarak buranın hafızasına güzellikler katmak hepimizin elinde" diye konuştu.

 

"ÇİÇEKLERİ KİTAPLAR VE GENÇLER OLAN BİR KÜLTÜR BAHÇESİ"

Mersin'e 3 yıl önce yerleştiğini ve kentte 7 gün 24 saat açık bir kütüphaneye ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekleyen Fırat, "Adres Okuma Salonu'nun lokasyonu hepimizce malum. Burayı gelip ilk gördüğümüzde bir arkadaşım 'lebi derya' demişti. Gerçekten çok beğenmiştim ve 'ben bundan daha ileri bir tabir neden bulmayayım' dediğimde, 'bence burası denizin kalbine inşa edilmiş, hakiki bir kültür bahçesi. Çiçekleri kitaplar ve gençler olan bir kültür bahçesi' demiştim. Üzerinde devasa bir rant sağlanabilecek böylesi bir muhteşem lokasyonda kitap severlerin, gençlerin, halkın yararı öncelenerek kütüphane inşa edilmesi nereden bakılsa takdire şayan bir davranış" dedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA