’Yeni Evim’e başvurular başlıyor: Mersinliler için 1 yıllık ikamet şartı arandı




Tarih: 15 Ocak 2023 Pazar 17:56


Vatandaşlara 0,69’dan başlayan kredi oranıyla ev sahibi olma fırsatı tanıyan ’Yeni Evim’ kampanyasına başvurular bugün başlıyor. Mersin’de konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için 1 yıl kentte ikamet etme şartı aranıyor. 4 Ocak’ta açıklanan kampanya sonrası konut fiyatlarında artış gözlemlenirken, kampanyayı değerlendiren MERYAP Başkanı Nesim Ekinci ise

Haber-Emrah Birgül

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 4 Ocak 2023'te "Bugün, özellikle orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik uzun süreli devam edecek yepyeni bir projeyi hayata geçiriyoruz" sözleriyle duyurduğu 'Yeni Evim' projesine başvurular başladı. Proje kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde ilk etapta 100 bin konutun satışının yapılması planlandı. Mersin'de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar içinse 1 yıllık ikamet şartı arandı.

 

KONUTUN YÜZDE 10'U KADAR PEŞİNAT İSTENECEK

'Yeni Evim' projesi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirildi. Proje kapsamında orta gelirli vatandaşların uygun faiz oranlarıyla sıfır konut sahibi olabilmesinin yolu açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre; proje bugünden itibaren devreye girecek ve projeden faydalanmak isteyen vatandaşlardan konut bedelinin yüzde 10'u alınacak. İsteyen vatandaş ise daha fazla peşinat ödeyebilecek.

 

0,69'DAN BAŞLAYAN ORANLARLA EV SAHİBİ OLMA İMKANI GELİYOR

Yalnızca sıfır evleri kapsayan ve ikinci el evlerin dahil edilmediği kampanyaya Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler dahil olacak. GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde sürece dahil edilecek. Ev sahibi olmak isteyen ve projeye başvuran vatandaşlar için 0.69’dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek.

 

PROJE 81 İLİ KAPSIYOR AMA 7 İL İÇİN ŞART ARANIYOR

Bankalar tarafından kredi alması uygun görülen 18 yaş üstündeki her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yararlanabileceği kampanya 81 ili kapsayacak. Ancak Mersin'de projeden faydalanmak isteyen vatandaşlar için 1 yıl Mersin'de ikamet etme şartı aranacak. 1 yıllık ikamet şartı, Mersin'in yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Muğla’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşları da kapsayacak.

 

EVLERİN 5 YIL BOYUNCA SATIŞI YASAK

Kampanyadan yararlanacak kişiler için son bir yıl içinde konut satışı yapmamış olması şartı aranırken; vatandaşlar, kampanya kapsamında sahip olacakları evleri ise ölüm ve boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satamayacak. Konut almak isteyen vatandaşlar, bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Bu süreçte vatandaşlardan herhangi bir başvuru ücreti alınmazken; banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek. Kura ve çekilişin yapılmayacağı belirtilen proje kapsamında; 81 ilde tamamlanmış, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dahil olacak.

 

MERYAP BAŞKANI EKİNCİ: "BU KAMPANYA İLE MERSİN'İN DE HAVASI DEĞİŞECEK”

'Yeni Evim' projesinin duyurulmasının ardından internetteki bazı ilanlarda 4 Ocak itibariyle ciddi artışlar görüldü. 1 milyon 520 bin liralık bir dairenin fiyatı 1 milyon 900 bin liraya yükselirken, 1 milyon 720 bin liralık bir başka dairenin fiyatı ise 2 milyon 200 bin lira olarak güncellendi. Mersin Yapı Mühendisleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci 'Yeni Evim' projesini değerlendirdi. Ekinci, ilk defa konut sahibi olacak kişileri ve birinci el konutları destekleyen bu adımın piyasaları canlandıracağını ve yeni konut üretimine de destek olacağını vurgulayarak, "Burada önemli olan konut ihtiyacı olan kişilerin konutu almasını kolaylaştıracak bir modelin sağlanmasıdır. Kampanyada insanların gelir düzeylerine göre ödeyebilecekleri faiz oranlarının belirlenmesi, belirli gelir grubu dışındakilerinden başvuru alınmaması ve illere göre tavan fiyat sistemi getirilmesi hem kişilerin ihtiyacını karşılarken hem de inşaat sektörü tarafından yeni projelerin hayata geçirilmesi heyecanını arttıracaktır. Bu bakımdan sektörde kartların yeniden dağıtılacağını söyleyebiliriz. Bu kampanya İle Mersin'in de havası değişecek" ifadelerine yer verdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA