En son 14-27 Kasım 2022 tarihleri arasını kapsayan Türkiye Covid-19 Tablosu’nun son 7 haftadır güncellenmediğini belirten Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, "Sağlık Bakanlığı’nın ivedilikle günlük olarak Covid-19 olgularını paylaşması gerekir" dedi.
Haber-Fatih Dönmez
Türkiye'de son haftalarda öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerle hastanelere başvuran kişilerin sayısında artış gözlemlendi. Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, son haftalarda bir salgın türünün yaygın olduğunu ancak buna ilişkin elde herhangi bir veri olmadığını söyledi. Covid-19 tablosunun da son haftalarda güncellenmediğine dikkat çeken Nesanır, Sağlık Bakanlığı tarafından günlük veri akışı sağlanması gerektiğini kaydetti.
ŞENER: "4-5 FARKLI TİPTE VİRÜSLE MÜCADELE EDİYORUZ"
Son olarak 14-27 Kasım 2022 arasını kapsayan tabloda; vaka sayısının 37 bin 185, vefat sayısının 92, iyileşen sayısının 21 bin 52, toplam vaka sayısının 17 milyon 42 bin 722, toplam vefat sayısının ise 101 bin 492 olduğu görüldü. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise 21 Aralık 2022'de, "Covid-19 sürecini tek bir virüsle mücadele ederken, şu anda sahada Covid-19'u bir kenara bırakacak olursanız, 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz. Bunların hepsi solunum yolu enfeksiyonu, damlacık yoluyla bulaşıyor" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
NESANIR: "27 KASIM'DAN BU YANA BİR VERİ AÇIKLANMIŞ DEĞİL"
Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır'a son günlerde artış görülen solunum yolu enfeksiyonlarının sebebini sorduk. Son 7 haftadır Covid-19 tablosunun güncellenmediğini belirterek gazetemize değerlendirmelerde bulunan Nesanır, "Covid-19'a bağlı ölümler açıklamıyor. Sağlık Bakanlığı, en son 14-27 Kasım tarihleri arasındaki verileri açıkladı. O zaman 38 bin civarında vaka vardı, 92 ölüm açıklandı. 27 Kasım'dan bu yana bir veri açıklanmış değil. Dünya Sağlık Örgütü sürekli 'günlük olarak veri paylaşın' diye uyarıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ivedilikle günlük olarak Covid-19 olgularını paylaşması gerekir. Covid-19 olgularını paylaşması yetmez. Aynı zamanda bunun içerisinde grip vakalarını, adenovirüs vakalarını, solunum virüsü vakalarını da açıklaması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü'nün en son yayınladığı raporda Covid-19 olgularında ve ölümlerinde birçok ülkede artış var. Bizim ülkemizdeki durumu bilmiyoruz" diye konuştu.
"HER GÜN AÇIKLAMALARI GEREKİYOR"
Tablonun iki haftalık verileri kapsadığını belirten Nesanır, "Her gün açıklamaları gerekiyor. Kışın ortasındayız. Sadece Covid-19 değil; gribal enfeksiyonların, adenovirüslerin, solunum virüslerinin yaygın olduğu bir dönem. Bunlarla birlikte diğerlerini de açıklamaları gerekir. Kaç vaka ayakta tanı tedavisi görüyor, kaç vaka hastanede yoğun bakımda yatıyor, kaç vaka hayatını kaybetti? Bununla ilgili bir veri paylaşımı yok şu an" dedi.
"NE KADARININ COVİD-19 NE KADARININ DİĞERLERİNE BAĞLI OLDUĞUNU BİLMİYORUZ"
Salgın durumunun şu anda devam ettiğini gözlemlediklerini sözlerine ekleyen Nesanır, "Zaten Dünya Sağlık Örgütü de uyardı. Birçok ülkede vakalı ölümlerde artış var. Ama bunun hangi seviyede devam edip etmediğiyle ilgili elimizde bir veri yok. Türkiye geçen 1-1,5 ayda çok yoğun bir enfeksiyon geçirdi fakat bunların ne kadarının Covid-19 ne kadarının diğerlerine bağlı olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu.
"MESELA VARYANTLARLA İLGİLİ DE AÇIKLAMALAR YOK"
Solunum yolu enfeksiyonlarını etkileyen durumlara da değinen Nesanır, "Sosyal mesafenin kalkması, maskenin kalkması, toplu taşıma araçlarına yoğun binilmesi, havalandırmaların ortadan kalkması; bu sadece Covid-19'u değil, diğer virüsleri de tetikler. Şu an mevcut bir salgın var ama bu salgının pik noktası ne zamandı? Şu an azalmaya başladı mı? Şu an azalmış gibi duruyor ama bununla ilgili günlük veri paylaşımı yok. Mesela varyantlarla ilgili de açıklamalar yok. Varyant analizi de kamuoyuyla paylaşılmıyor" dedi.
"VERİLERİ PAYLAŞMAYARAK, GİZLEYEREK SALGIN YÖNETİMİ OLMAZ"
Salgın yönetimine ilişkin eleştirilerde de bulunan Nesanır, "Bilime ve demokrasiye dayalı bir salgın yönetimi yapılması gerekiyor. Verileri paylaşmayarak, gizleyerek salgın yönetimi olmaz. Şu anki seviye hangi seviyede o konuda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. Ama acil önlerinde yoğunluk var. Sağlıkta Dönüşüm Programı, sağlık hizmetine yanıt vermiyor. Sağlıkta dönüşüm programından derhal vazgeçmeleri gerekiyor. Bu sadece bu Covid-19 değil, diğer solunum virüsleri ve diğer hastalıklarda da var. İnsanlar uzun süre randevu alamıyor. Türkiye'de son 3 yıldır ölüm sayıları ve ölüm nedenleri de açıklanmış değil. 2020 yılında Türkiye'de toplam kaç kişinin öldüğü paylaşılmadı. Covid-19'dan bağımsız; kaç kişinin kalp krizinden, kaç kişinin beyin kanamasından hayatını kaybettiği, kaç kişinin kanserden hayatını kaybettiği paylaşılmadı. 2020 verisi yok, 2021 yok, 2022 yok. Sağlık Bakanlığı'nın ve TÜİK'in ivedi olarak bunları paylaşması gerekir" ifadelerine yer verdi.
|