Tavuk döner 40 TL oldu: Öğrenciler artık ne yiyecek?




Tarih: 18 Ocak 2023 Çarşamba 17:34


Artan fiyatlar öğrencilerin de cebini vurdu. Öğrencilerin sıkça tükettiği tavuk dönerin ve tostun fiyatı Mersin’de 40 TL’yi buldu. En ucuz yiyecekler arasında yer alan çiğköfte ise bir yılda yaklaşık yüzde 100 oranında zamlandı.

Haber-Emrah Birgül

 

Et ve süt ürünlerine son bir yılda gelen zamlar tavuk döner ve tost gibi ürünlere de yansıdı. Geçen yıl 15 TL'den satılan bir tavuk döner, şu anda Mersin'de 40 TL'ye ulaştı. Karışık tostun satış fiyatı da Mersin'deki birçok mekanda 40 TL'yi buldu. Bin 250 TL burs veya öğrenim kredisi alan bir öğrencinin bir öğünlük yemek masrafı, öğrencinin cebine aylık bin 200 TL olarak yansımaya başladı. 'Öğrenciler artık ne yiyecek' sorusunun yanıtını, Mersin'deki öğrenci dostu mekanların işletmecilerinden dinledik.

 

"GEÇEN YIL TAVUK ETİ İÇİN ŞU AN ÖDEDİĞİM TUTARIN YÜZDE 20'SİNİ ÖDÜYORDUM"

1 kilogram kaşar peynirin kilogram fiyatı 190 TL'ye, 1 kilogram sucuğun fiyatı 365 TL'ye, 1 kilogram bonfile tavuğun fiyatı 120 TL'ye, 1 kilogram köftelik bulgurun fiyatı ise 22 TL'ye yükseldi. Yağ, salça ve baharat gibi ürünlerdeki artışlar da işin içine eklendiğinde, artan maliyetler yiyecek fiyatlarına yansıdı. Öğrencilerin sıkça tükettiği yiyecekler arasında yer alan tavuk döner de fiyat artışlarından etkilendi. Mersin'de öğrenci dostu mekanlardan birisi olan Baca Döner'in İşletmecisi Memduh Gül'le konuştuk. Geçen yıl içecekle birlikte 15 TL'den satılan tavuk dönerin şu andaki satış fiyatının 40 TL olduğunu belirten Gül, "Geçen yıl tavuk eti için şu an ödediğim tutarın yüzde 20'sini ödüyordum. Sadece tavukta değil, diğer ürünlerde de benzer durum söz konusu. Maliyetlerdeki artışın sebebi ortada. Tedarikçilerimin de girdi maliyetleri arttı. Bu durum, katlanarak nihai satış fiyatlarına yansıdı" dedi.

 

"ÖĞRENCİLER ARTAN MALİYETLERDEN MUZDARİP"

Dershanelerin ve okulların yoğun bulunduğu bir bölgede işletmecilik yaptığını sözlerine ekleyen Gül, "Ben de öğrenci okutuyorum. Bu sorunu evde de yaşıyorum. Şu an öğrencilerin durumuna bakıyorum ve ona göre hareket etmeye çalışıyoruz. Öğrenciler artan maliyetlerden muzdarip. Herkes fiyatlardan şikayetçi ama bu, önüne geçebileceğimiz bir durum değil. Öğrencinin öğle saatlerinde bir öğün yemeği dışarıda yediklerini varsayarsak; doymuş bir şekilde öğleden sonraki dersine gitmesi gerekir. Bu sefer de öğrencilerin sipariş verirken 'ekmeği bol olsun, patatesi bol olsun' gibi talepleri oluyor. Biz de elimizden geldiğince öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

 

"MÜŞTERİ POTANSİYELİMİN YÜZDE 60'I ÖĞRENCİ"

'Öğrenci Dostu Fiyatlar' adıyla bir kupon çıkarttıklarını ve ekstra indirim sağladıklarını da sözlerine ekleyen Gül, "Benim de 5 öğrencim var. Müşteri potansiyelimin yüzde 60'ı öğrenci. Geçen ay bir tavuk dönerin fiyatı 29 TL'ydi. Şu anda aynı ürüne müşterinin 45 TL vermesi gerekiyor. Bu tabloya bakarak uyguladığımız indirimde; biz öğrenciye içecek dahil, bir porsiyon tavuk döneri şu anda 40 TL'ye veriyoruz. Ama gelen öğrenci 'cebimde 35 TL var' dediğinde de kırmıyoruz, kendisine yardımcı oluyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

"BİZ SON 1 YIL İÇERİSİNDE TOST ÇEŞİTLERİNE SADECE 1 DEFA ZAM YAPTIK"

Mersin'deki öğrenci dostu mekanlardan Sanat Kafe'nin İşletmecisi İbrahim Taşoğlu'yla da konuştuk. Taşoğlu, müşteri potansiyelinin 3'te 1'ini öğrencilerden oluştuğunu söyledi. Fastfood ağırlıklı yiyecekler sunmaları nedeniyle öğrencilerin potansiyel müşterileri arasında olduğunu belirten Taşoğlu, artan maliyetlere rağmen son aylarda yiyeceklere zam yapmamakta ısrarcı olduklarını kaydetti. Şu anda karışık bir tost birçok mekanda 40 TL'den satılırken, Sanat Kafe'de karışık bir tostu şu anda 25 TL'den müşterilere sunduklarını sözlerine ekleyen Taşoğlu, "Bugün bizim sunduğumuz ekmek arası yiyecekler uygun ve doyurucu. Şu anda kaşarlı tostu 20 TL'den, karışık tostu 25 TL'den veriyoruz. Biz son 1 yıl içerisinde tost çeşitlerine sadece 1 defa zam yaptık. 15 TL olan kaşarlı tostu 20 TL, 20 TL olan karışık tostu da 25 TL yaptık. Bunu da öğrencilerin rahatça gelip yiyebilmesi amacıyla yaptık" diye konuştu.

 

"HİÇ GÖRÜNMEMESİNE RAĞMEN YAĞ DA CİDDİ BİR MALİYET"

Şu anda kaşar peynirin etten daha pahalıya denk geldiğini vurgulayan Taşoğlu, "Bunun ekmeği ve yağı da var. Hiç görünmemesine rağmen yağ da ciddi bir maliyet.  Öğrenciler bu süreçte oldukça zorlanıyorlar. En basit örneği bir öğrenci yemeği olan tavuk döner bile 40 TL'yi buldu işte" dedi.

 

"ÇİĞKÖFTEDE FİYATLAR BİR YILDA NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKTI"

Fiyatının uygun olması nedeniyle öğrenciler tarafından sıkça tüketilen yiyecekler arasında yer alan çiğköftenin de son bir yılda fiyatı ciddi oranda arttı. Geçen yıl 14 TL'den satılan çiğköfte dürümün fiyatı ise şu günlerde 22 TL'ye yükseldi. Mersin'de 1 yıldır çiğköftecilik yapan Emin Erkut, artan fiyatlara değinerek;"Müşteri potansiyelimiz daha çok öğrenciler. Çiğköfte doyurucu ve güzel bir yiyecek. Piyasada en uygun, en ucuz yiyeceklerden birisi olduğu için çok talep ediliyor. Ancak fiyatlar bir yılda neredeyse iki katına çıktı. Kilo bazında baktığımızda; yüzde 100'ün üzerinde bir artış yaşandı. Bir kilo çiğköfte geçen sene 70 TL'ydi. Bu yıl 135 TL oldu. 250 gramlık bir porsiyonun fiyatı 25 TL'ydi, şu anda 40 TL oldu. Bu süreçte öğrenciler zorlanmaz mı? Tabii ki zorlandı. Alım gücü düştü. Son zamanlarda bizim işimiz hemen hemen yüzde 40 seviyelerinde düştü" ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA