Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ortaklığında düzenlenen “Mersin’de Turizm Yatırımlarına Yönelik Yeni Alternatif Alanların Duyurulması” konulu sunum MTSO Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
18 Ocak Çarşamba günü saat 14.00’de başlayan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim Kültür Ataşesi Bünyamin Merhametsiz, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Üniversitemiz Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemile Çelik, Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu, Mersin Üniversitesi ile birlikte çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin ve ilgili sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile birlikte ilgili vatandaşlarımızın katıldığı sunumda önce bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy’un yapacağı sunum öncesinde konuşmalarını yapmak üzere kürsüye önce MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan geldi. Turizmin, Mersin’in aslında en önemli sektörü olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Kızıltan, “Biz Oda olarak bu konuda bir şirket kurulmasına öncülük ettik. MTSO olarak turizme hareket getirmek için destek olduk. Mersin’in kayak, kar, yayla, deniz, kum, güneş, gastronomi olarak birçok dalda turizmle ilgili malzemesi var. Mersin ve dolayısıyla ülkemizin turizminin kalkınması için MTSO olarak elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız” diyerek bu konuda çalışmaları için Prof. Dr. Ahmet Atasoy’a teşekkür etti.
İZOL: “SON DÖNEMDE TURİZME YAPILAN YATIRIMLAR OLDUKÇA ÇOK”
Ardından söz alan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, “MTSO olarak 40 seneye yakındır turizme hizmet ediyoruz. Şehrimiz, turizme karşı yakınlık hissetmeye başladı. Son dönemde turizme yapılan yatırımlar oldukça çok. Kargıcak’ta 3000 odalı tesisler yapılıyor. Bu tesisler, buradan Antalya’ya yani batıya doğru yapılan Mersin turizminin girişi olacak. Yeni yeni tesisler de yapılacak. Bu yaklaşık 2 milyar liralık ciddi bir yatırım. Aynı zamanda sağlık turizmi konusu da çok önemli ve bu sektörü Mersin’e çekmemiz gerekiyor. Bu yıl içinde bitecek havaalanı ile buralara misafir çekmemiz gerekiyor” ifadelerini kullanarak, bilimsel veri ve tespitler eşliğinde çalışmalar gerçekleştiren Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy’a teşekkürlerini iletti.
Konuşmaların bitmesinin ardından kürsüye sunumunu yapmak üzere Prof. Dr. Ahmet Atasoy geldi. Konuşmasına Turizm Fakültemizdeki çalışmalardan ve bu çalışmaların ürünü olan yayımlanan kitaplardan bahsederek başlayan Atasoy, “Farkındalığı dile getirmek istiyoruz. Ve bu çalışmalarımızı iş dünyasına sunmak, iş dünyasıyla bir araya gelmek istiyoruz” dedi.
Amaçlarının turizm potansiyelini planlamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Atasoy; klimaterapi, sağlık turizmi, iklim türleri, coğrafi bilgi sistemleri, potansiyel turist taşıyıcıları ve Mersin’in potansiyelinin turizme dönüşebilmesi için yapılacakları konuklara aktardı. Mersin’de uzun bir yaz dönemi olduğu ve kış mevsimi yaşanmadığı için Tarsus-Kazanlı ve rüzgar frekansı açısından da Anamur-Silifke bölgesinde yapılması gerekenleri açıklayan Prof. Dr. Atasoy, sunumunu bilimsel veriler, tespitler ve görseller üzerinden sürdürdü.
Mersin’in ilçeleriyle birlikte okyanus iklimine yakın bir iklim yaşadığını aktaran Prof. Dr. Atasoy, aynı zamanda Mersin’de futbol, tenis, basketbol ve golf turizmi yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Sunumunun ikinci ve son kısmını “Limonlu Çay Havzası’nda Milli Park Projesi” olarak adlandıran Prof. Dr. Ahmet Atasoy; Lamas Bölgesi olarak da bilinen bu yöredeki fay kırıklıklarından, engebeli topoğrafyadan, bu yörede turizmi yapılabilecek olan lavanta bitkisinden, yörenin toprak özelliklerinden, yörede arıcılık ve lavanta balı yapılabilmesinden, seracılıktan, sebzecilikten, sayfiye yaylacılığından, termal kaplıcalardan ve klimaterapi olarak adlandırılan tıp ikliminden bahsederek sunumunu bir şiir ve edebiyatsever olarak şiirle bitirdi.
Yoğun katılımın ve ilginin olduğu sunum, yine konuyla ilgili birçok sorunun Prof. Dr. Ahmet Atasoy tarafından cevaplandırmasıyla birlikte sona erdi. (Haber Merkezi)
|