Bu yıl ilk defa düzenlenen ve yarışmalar, söyleşiler, halk oyunu gösterileri, nergis reçeli yapım atölyesi gibi birbirinden farklı etkinliklerin gerçekleştirildiği şenlikte konuşan Seçer, “Şenliklerin amacı bu; bir arada olmak, sevgimizi birbirimize hissettirmek, tanış olmak” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam ediyor. Atıl arazileri tarıma kazandırmak için nergis soğanı dağıtımı yapılan Pirömerli, Kaklıktaşı, Belen, Dorak, Böğrüeğri, Boztepe ve Tepetaşpınar mahallelerindeki üreticileri Tarsus ilçesine bağlı Pirömerli Mahallesi Çat Mevkii’nde bir araya getiren Mersin Büyükşehir, nergis ve nergisten üretilen ürünlerin tanıtımı amacıyla Nergis Şenliği düzenledi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte Başkan Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer nergis tarlasına girdi ve üretici kadınlarla birlikte nergis hasadı yaptı. Bölge halkının yanı sıra Mersin merkezden de çok sayıda vatandaşın katıldığı şenlikte, ‘Nergis Tarlası Gezisi ve Hasadı’, ‘Nergis Demeti Yapma Yarışması’, ‘Nergis Reçeli Yapımı’, ‘Nergis Yetiştiriciliği’ ve ‘Halk Oyunları Gösterileri’ gerçekleştirildi.
Bu yıl ilk defa düzenlenen ve yarışmalar, söyleşiler, halk oyunu gösterileri, nergis reçeli yapım atölyesi gibi birbirinden farklı etkinliklerin gerçekleştirildiği şenlikte konuşan Seçer, “Şenliklerin amacı bu; bir arada olmak, sevgimizi birbirimize hissettirmek, tanış olmak” dedi.
SEÇER: “KADIN EMEĞİNİN, ÜRETİMİNİN BEREKETE DÖNÜŞTÜĞÜ BİR ÇALIŞMADAYIZ”
Şenlik alanına gelen vatandaşlar tarafından büyük bir coşku ile karşılanan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ilk olarak eşi Meral Seçer ve kadın üreticilerle birlikte tarlaya girdi, “Bereketli olsun” diyerek nergis hasadı yaptı. En sevdiği çiçeğin nergis olduğunu söyleyen Seçer, hasat sonrasında, “Şu anda Tarsus’un Çat Bölgesindeyiz. Pirömerli köyüne ait bir nergis bahçesi içerisindeyiz. Bacılarımla beraberim. Bugün Nergis Şenliğimiz var. Kadın emeğinin, üretiminin berekete dönüştüğü bir çalışmadayız. Bereketli olsun” dedi.
“İLKİNİ YAPIYORUZ AMA İYİ Kİ YAPMIŞIZ”
Konuşmasına şenliğin güzel bir havada ve enerjide gerçekleştiğini belirterek başlayan Vahap Seçer, “Gerçekten mis kokulu bir şenlik. Hem nergislerin hem doğanın kokusu, kuşların sesi, güzel Tarsus’umun güzel insanları, Mersin’imin Anamur’a kadar sizlerin de burada yarattığı enerji, sinerji burayı mis kokulu yapıyor. Masumiyetin simgesi, dağların kraliçesi, sevgi çiçeği Nergis Şenliğimize hoş geldiniz. İlkini yapıyoruz ama iyi ki yapmışız” dedi.
Vatandaşlara daha fazla hizmet etmek adına azimle çalıştıklarını ifade eden Seçer, “Ben insanlarımızı çok seviyorum. Sizlerin de; bunu gururla söylüyorum; bize gösterdiğiniz sevgi, saygı bizleri gururlandırıyor ama aynı zamanda da duygulandırıyor. Sizlerden bunu gördükçe daha fazla çalışma isteğine kapılıyoruz, sabahları daha erken kalkıyoruz. Aman vatandaşlarımıza mahcup olmayalım, yüzümüz kara çıkmasın, başımız öne eğilmesin istiyoruz, onun için çok çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.
“ŞENLİKLERİN AMACI BU; BİR ARADA OLMAK, SEVGİMİZİ BİRBİRİMİZE HİSSETTİRMEK, TANIŞ OLMAK”
Şenlik alanındaki atmosfer ve coşkuyla ilgili de değerlendirme yapan Seçer, “Güzel bir şenlik olmuş. Açık söyleyeyim buraya gelene kadar böyle bir tabloyla karşılaşacağımı bilmiyordum, tahmin etmiyordum. Eşim Meral Hanım oturunca söyledi; ‘Harikulade bir ortam’ dedi. Stantlar çok güzel olmuş. Herkes de burada. Mersin’in her bölgesinden insanlar burada. Az önce sohbet ettim, Tarsus’tan, Silifke’den, Çaltıbozkır’dan, Erdemli‘den, Mersin merkezden gelenler. İşte şenliklerinlerin amacı bu; bir arada olmak, sevgimizi birbirimize hissettirmek, tanış olmak. Aynı kimliği taşıyoruz, aynı bayrağın altındayız. Hedefimiz aynı; Ulu Önder Mustafa Kemal’in peşinden gidiyoruz. Bizim yolumuz belli” ifadelerine yer verdi.
“Tarımda güzel işler yapıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Seçer, özellikle üretici kadınları desteklediklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Toprak en helal kazancın olduğu yerdir. Çiftçinin kazandığı her kuruş helaldir. Çiftçilerin ne kadar eziyet ve meşakkat çektiğini anlatmama gerek yok. Biz de özellikle kadın üreticilerimizi desteklemek istiyoruz. Buradaki nergis üretimine destek vermemizin nedeni de bu. Kadınlarımız çalışkandır, taşı sıksa suyunu çıkarır. Bu kadınların enerjisi boşa gitmesin, evde boş yere zamanını geçirmesin. Biz her şeyimizi kadınlarımıza borçluyuz ama onlar daha fazlasını yapmak istiyor. İşte bunu görmek, ‘Çalışayım, ben de ev ekonomisine katkı yapayım’ istiyor. ‘Çocuğum üniversitede. Kendi kazandığım paranın keyfi ile ona harçlık göndereyim’ istiyor. Onun için kadın üreticileri destekliyoruz.”
“YÖRÜK VATANDAŞLARIMIZ İÇİN GÜNEŞ ENERJİSİ PANEL DAĞITIMINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Seçer, çadırda yaşayan Yörükler için hayata geçirecekleri güneş paneli projesinin müjdesini de vererek, “Yörük vatandaşlarımız hayatının tamamını çadırında geçirir. Yazın dağlara çıkar, kışın ovaya iner ve onların elektrik enerjisi gereksinimi önemlidir. Bu yıl yeni uygulamaya koyduğumuz güneş enerjisi panel dağıtımını gerçekleştireceğiz. 300 ailemize bunu sağlayacağız. Buradan da bunun duyurusunu yapayım. İlgili dairemize de müracaatlarını bekliyoruz. Muhtarlarımıza da özellikle duyurmak istiyorum” diye belirtti.
“PAMUKLUK BARAJI 2013’TE HİZMETE AÇILACAKTI. 10 YIL GECİKME VAR”
Bölge için önem taşıyan Pamukluk Barajı projesinin 10 yıldır bitmediğini hatırlatan Seçer, “Pirömerli, Kaklıktaşı, Belen, Dorak, Böğrüeğri, Boztepe ve Tepetaşpınar; 7 köyün şu anda da beraber şenlik yaptığı bir bölgedeyiz. Burada da önemli bir yatırım var; Pamukluk Barajı. 2013 yılında hizmete açılacaktı. 2023 yılı henüz faaliyete girmedi. 10 yıl bir gecikme var. Az önce muhtarlarımızla görüştüm; ‘En önemli sorununuz nedir, bana anlatın ki yardımcı olayım’ dedim. ‘Biz daha fazla üretim yapmak istiyoruz ama bize su lazım. Barajın göbeğindeyiz ama baraj suyundan faydalanamıyoruz’ dediler. Şimdi böyle bir sıkıntılı durum var. Farklı çözüm yollarıyla Mersin Büyükşehir’in katkılarıyla ama bu konuda asıl yetkili olan, görev alanına giren Devlet Su İşleri’nin de bu işe çözüm arayışına girmesiyle yakın zamanda umut ediyorum bu sorunu hep beraber çözeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Belediye Başkanlarına yönelik ‘Belediyeler baraj yapsın’ açıklamasına da değinen Başkan Seçer şunları kaydetti: “Bakın, kışın geleceği yok. Dün bir uyarı aldık Sayın Cumhurbaşkanı’ndan. Uyarıyı gördük. Haklı Sayın Cumhurbaşkanı. Ben 2 gün önce İstanbul’daydım. Toroslar’ın üzerinden geçiyoruz Adana’ya doğru, havaalanına doğru. Bir damla kar göremedim. Kar olmayınca yazın alarm demektir, su sıkıntısı demektir barajlarda su kalmayınca. Tarsus Berdan Barajı tüm memleketi besliyor. Pamukluk Barajı 10 yıl önce açılacaktı, henüz hizmete alınmadı. 2016 yılında da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile DSİ arasında isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi yapımına ilişkin bir protokol yapılmış ama 1 metre isale hattı yapılmamış. Bir tesisin hiçbir müştemilatı yapılmamış ama dün Cumhurbaşkanı bizi uyardı; ‘Belediyeler baraj yapsın’ dedi. Şimdi düşündüm, ben baraj yapmasına yaparım ama o zaman DSİ ne iş yapar? Eğer Pirömerli yolunu DSİ yapıyorsa, ben de o barajı yapayım. Ama bu yolu ben yapıyorum, benim görev alanım, işim bu. Gayet iyi bir uyarı ama bizim barajımız var, baraja ihtiyacımız yok. Su değerli. Dedim ki; ‘Bu isale hattını yapalım Mersin’e.’ Hem Mersin’e daha ucuz su sağlayalım hem bir kuraklık durumunda Berdan Barajı bir yandan, Pamukluk Barajı bir yandan memleketimin hiçbir su sorunu olmasın. Şu ana kadar yapılmadı.”
“BİZ KADINLAR İÇİN NERGİS ÇİÇEKÇİLİĞİ ÜRETİMİ, SATIMI VE DİĞER FAALİYETLERİ EK BİR GELİR”
Belen Mahallesi’nde nergis üretimi yapan Zeynep Kesmeci, “Kırsal kesimde yaşayan kadınlar olarak bizim burada gelirimiz hayvancılık ve tarım üzerine. Büyükşehir Belediyemizin 2020 yılında 70 bin nergis soğanı yardımından biz de faydalandık. Biz kadınlar için bu nergis çiçekçiliği üretimi, satımı ve diğer faaliyetleri ek bir gelir. Bu şenliği yapmamızda bize yardımcı olduğunuz için belediyenin olanaklarını bize sunduğunuz için her konuda yanımızda olduğunuz için sizlere çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.
Nergis üreticisi Yasemin Sarıoğ ise nergis çiçeğinin bu denli ön plana çıkarak artık şenlik olarak kutlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek “Pazar bulmakta sorun yaşadığımız ve devam eden birçok problemin çözüme ulaşacağından emin olduğumuz şen bir gün yaşıyoruz. Biz üretici kadınları geldiği günden beri her alanda destekleyen Vahap Seçer’e gerçekten çok teşekkür ederiz. Desteklerini esirgemediğini bugünde bize gösterdi. Bu tür desteklerle üreticinin sorunlarının çözüleceğine ben kendi adıma inanıyorum. Hani derler ya ‘Kadın var arpa ununu aş eder’ diye, biz nergisi bir çiçek olmanın ötesine taşımak istedik. Nergisten reçel yapmayı başardık. Bu güzel çiçeği sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmak istedik. Dilerim bu şenlik bunun başlangıç noktası olur ve gelenekselleşir” dedi. (Haber Merkezi)
|