Lütfi Elvan, Mersin’in iş dünyasıyla buluştu




Tarih: 24 Ocak 2023 Salı 18:11


Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan, sanayi ve iş dünyasının Mersin’de önde gelen sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.

Haber-Emrah Birgül

 

Aynı gün içerisinde Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD) ile Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ni (MESİAD) ziyaret eden Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan, gün sonunda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi'nin Olağan Genel Kurulu Galası’na katıldı.

 

ELVAN'DAN 'MERSİN İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM' MESAJI

MERYAD ziyaretinin ardından MESİAD'da iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Elvan, kent ve bölge gündemi üzerine görüşmeler gerçekleştirdi. MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Yönetim Kurulu ve Üyeleri'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyaretten memnun kaldığını dile getiren Engin, Elvan'dan Mersin için vazgeçilmez ve önemli projeler için destek istedi. Engin, Elvan'a Mersin Ana Konteyner Limanı, Pamukluk Barajı İçme Suyu ve Sulama Suyu Projeleri'nin ihale edilip edilmediği, ihalesi yapılan Çeşmeli-Taşucu Otoban Yolu'na ne zaman başlanacağı ve Metro yapımı projesi üzerine sorular yöneltti. Engin'in sorularını yanıtsız bırakmayan Elvan, MESİAD’ın kentin sorunlarını ilgili kuruluşlara iletmekte çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Elvan, Mersin'in gelişmesi ve kalkınması için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

 

"SİZLERLE NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR"

Gün sonunda katıldığı MÜSİAD Mersin Şubesi Olağan Genel Kurulu Galası’nda konuşan Elvan, "İtiraf etmem gerekirse, siz değerli iş insanlarıyla bir arada bulunduğumda farklı bir atmosferde oluyorum. 'Ne' diyeceksiniz; inanın kendime olan güven daha da artıyor, kendimi daha da mutlu hissediyorum. Bu bence şunu gösteriyor; siz değerli iş insanlarının gerçekten, hani derler ya; 'ekmeğini taştan çıkartan insanlar'. Siz öyle insanlarsınız, öyle kişilersiniz. Onun için sizlerle ne kadar gurur duysak azdır diye düşünüyorum sevgili kardeşlerim. Düşünün; bir uçağa biniyorsunuz, yurtdışına gideceksiniz. 25-30 yaşlarında onlarca iş kadını, iş insanı, iş adamı genç. 'Nereye gidiyorsunuz' diye sorduğunuzda, diyorlar ki 'evet, şunları şunları üretiyorum, bunları satmaya gidiyorum, pazarlamaya gidiyorum'. İşte, bizdeki girişimcilik ruhu, heyecan, istek, arzu bu kadar yüksek ki dünyanın çok büyük sarsıntı yaşadığı, arz-talep dengelerinin alt üst olduğu bir dönemde bile bu ülkemizin iş insanları tam 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sizlerle ne kadar gurur duysak azdır diye düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

 

"MERSİN, BUGÜN ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ CAZİBE MERKEZLERİNDEN BİRİDİR"

Mersin'in her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Elvan, "Mersin'imize gelince; stratejik konumuyla, ticaretiyle, sanayisiyle ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına inanılmaz katkı sağlamış olan bir ilimiz. 'Akdeniz'in incisi' diyoruz. Evet, bugün Mersin ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden biridir. Sadece 5-6 yıl önce 'organize sanayi bölgesi sayısını artırmamız gerekir yatırımcımız için' dediğimizde, 'acaba buraya yatırımcı gelecek mi, biz bu arazileri acaba tahsis edebilecek miyiz' diye düşünen arkadaşlarımız vardı. Ama bugün sadece 3-5 yıl önce 3 organize sanayi bölgesi olan Mersin, 9 hatta 10 organize sanayi bölgesine ulaşıyor. Hangi organize sanayi bölgesine giderseniz gidin, şu anda yatırımcılar sıra bekliyorlar. Sadece Tarsus'taki OSB'de bildiğim kadarıyla 400'ün üzerinde yatırımcı şu anda sıra bekliyor. Ne için sıra bekliyor? Yatırım yapabilmek için, arazi tahsisi alabilmek için sıra bekliyor. Sizlerle gurur duymayacağız da kiminle gurur duyacağız arkadaşlar, söyler misiniz bana" şeklinde konuştu.

 

"MERSİN'İMİZİN HAYRINA OLAN HER ŞEYDE EL BİRLİĞİ, GÜÇ BİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Elvan, Mersin iş dünyasının sahip olduğu güce değinerek; "Onun için değerli kardeşlerim, işte konuşmamın başında dedim ya 'bende farklı bir hissiyat oluşuyor'. Herhalde bu hissiyatı şimdi sizler çok daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum. İnanın, sizlerin yapamayacağı hiçbir şey olmadığına sonuna kadar inanan bir kişiyim ve sadece Mersin'imize değil, ülkemize büyük katkılar sağlamaya devam edeceğinize canı gönülden inanıyorum. Hem Mersin'imiz hem de Türkiye'miz büyümeye, güçlenmeye devam edecek. Tabi, bunu gerçekleştirirken de birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, dayanışma ruhu içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Mersin'imizin hayrına olan her şeyde el birliği, güç birliği yapmak zorundayız ve bunu da sizler yapacak ve gerçekleştirebilecek güçtesiniz" diye konuştu.

 

"TORUNLARIMIZ, SİZLERİN AİLE ŞİRKETLERİNİ GÖRMEK İSTEYECEKLERDİR"

Konuşmasının sonunda 'aile şirketlerinin önemine' vurgu yapan Elvan, şunları söyledi; "Birkaç konuya daha değinmek istiyorum. Birincisi, bunu belki haddimi aşarak ifade ediyorum, bir tavsiye olarak da dikkate alabilirsiniz, eğer haddimi aşıyorsam da 'af ola' diyorum. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde aile şirketlerinin 100 yıllık, 200 yıllık aile şirketleri olduğunu görüyoruz. Bakıyorsunuz, 1880 yılında kurulmuş, 1790'da kurulmuş, 1900'lerin başında kurulmuş ve bu aile şirketlerinin her geçen gün büyüdüğünü, güçlendiğini görüyoruz. Ancak Türkiye'de aile şirketlerinin hepsi için söylemem mümkün değil ama belirli bir kısmının belirli bir süre sonra ortadan kaybolduğunu görüyoruz veya bazı aile şirketlerinin istenilen ölçüde büyümediğini, güçlenemediğini görüyoruz. İşte bizler de 100 yıllık, 200 yıllık belki torunlarımız sizlerin aile şirketlerini görmek isteyeceklerdir. 100 yıl sonra belki diyeceklerdir ki 'evet, şu tarihte benim dedemin dedesi bu şirketi kurmuştu'. Bunu demeliler diye düşünüyorum."

 

"KURUMSALLAŞMA KONUSUNDA MUTLAKA VE MUTLAKA ÖNEMLİ ADIMLAR ATMALIYIZ"

Elvan, kurumsallaşmanın öneminden söz ederek, "Ne yapıp yapıp kurumsallaşma mekanizmasının her bir aile işletmesini güçlendirmesi gerekiyor. Burada da MÜSİAD Genel Başkanımız bizimle birlikte. Özellikle bu konuda, kurumsallaşma konusunda daha profesyonel bir yönetim anlayışı, dünyadaki tüm gelişmeleri takip eden, tüm gelişmeleri adapte edebilecek bilgi ve yetenekte insan altyapısına sahip şirketlere ihtiyacımız var. O nedenle kurumsallaşma konusunda mutlaka ve mutlaka önemli adımlar atmalıyız ve bu noktada para harcamaktan da iş insanı olarak kaçınmamalıyız" dedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA