Veresiye defterinde 14 bin liralık çay borcu birikti!




Tarih: 26 Ocak 2023 Perşembe 18:11


Mersin’de kahvehanelerde satılan çayın bardağı 4 TL’yi buldu. Kent merkezinde kahvehane işleten Halis Güngör, çayı 3 TL’den satmasına rağmen veresiye defterinde 14 bin liralık çay borcu biriktiğini söyledi.

Haber-Emrah Birgül 

 

Akdeniz ilçesi Camişerif Mahallesi'ndeki bir ara sokakta yıllardır kahvehane işleten Halis Güngör'le konuştuk.  Tüp, elektrik, şeker ve çay maliyetlerinin her geçen gün arttığını belirten Güngör'le birlikte veresiye defterini inceledik. Yaklaşık 20 metrekarelik dükkanda her gün onlarca müşteri saatlerce zaman geçirirken, vatandaşların artık içtikleri çayın parasını ödeyemez noktaya geldiğini gördük. Gazetemize konuşan Mersin Kahveciler Odası Başkanı Nihat Dağdelen de kentin birçok kahvehanesinde veresiye defterlerinin dolduğunu işaret etti.

 

SATIŞ FİYATININ 1 TL ALTINA ÇAY SATIYOR

Kahvehane İşletmecisi Halis Güngör, şu anda çayın kahvehanelerdeki satış fiyatının 4 TL olduğunu ancak kendilerinin çayı 3 TL'den sattıklarını belirterek; "3 TL ama yine de kurtarmıyor. Bize 4 TL'den satmamız gerektiği söylendi fakat insanların ödeme gücü yok. Şu an 1 TL zararına satıyorum. Yoksa müşterinin ayağı kesilir, işleri yürütmeme. Bir kişi 2 çaya 10 TL'ye yakın bir para ödeyemez. O yüzden sürümden kazanmaya çalışıyoruz" dedi.

 

GEÇEN SENEDEN BU YANA ŞEKER 3 KAT ZAMLANDI

İşlettiği kahvehaneye daha çok emeklilerin geldiğini sözlerine ekleyen Güngör, "İnsanlar hesap ödemekte zorlanıyor. Bazen günde 100 çayı bedava verdiğimiz oluyor. Parası çıkışmayan müşteri ne yapsın, mahcup mu olsun? İşler bu şekilde yürümüyor ama zorla yürütmeye çalışıyoruz. O da belli bir yere kadar. Bir noktadan sonra her şey biter. Biz bir bardak çayı geçen sene 1,5 TL'ye satıyorduk. Sonra 2 TL oldu. Geçen seneden bu yana çay ve şeker gibi birçok şeyin fiyatı arttı. 5 kilogram küp şekeri geçen sene 55 TL'ye alıyorduk, bu sene 155 TL'ye alıyoruz. 'İş' diye bir şey kalmadı" diye konuştu.

 

ELEKTRİKTEN TÜPE GEÇEREK 500 TL'LİK TASARRUF SAĞLADI

Çay kazanını 3 ay önce elektrikle çalıştırdığına dikkat çeken Güngör, "Kazanın elektrik masrafı çok geliyor diye tüpe geçtik, onun da fiyatı arttı. Buraya ayda bin 500 TL elektrik faturası geliyordu. Tüpe döndük, ayda 3 tüp kullanıyoruz. Ona da ayda bin TL ödüyoruz. İşte oradan 500 TL tasarruf etmeye çalışıyoruz. Tüp de her geçen gün zamlanıyor. Zaten dükkan kira. Zorlanmayı geçtik, artık ayakta kalmaya direniyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

VERESİYE DEFTERİNDE 14 BİN TL'LİK BORÇ BİRİKTİ!

Veresiye defterinde biriken 14 bin TL'lik çay borcunu gösteren Güngör, "İş var ama para yok. Veresiyeye çay satıyoruz. Şu an veresiye çay borcu defterde 14 bin lirayı buldu. Veresiye son zamanlarda yoğunlaştı. 2-3 sene önce veresiye borcu en fazla 500-600 TL'ydi. Ama hiçbir zaman bu rakama çıkmamıştı. Vermesen de olmuyor. Karşılığını da çoğu zaman alamıyorum" dedi.

 

"KENAR MAHALLELERDEKİ KAHVEHANELERE GİDİN, VERESİYE DEFTERLERİNİ GÖRÜN"

Mersin Kahveciler Odası Başkanı Nihat Dağdelen ise şu anda Mersin'deki çay ocaklarında çayın 3 TL'ye ve kıraathanelerde 4 TL'ye satılmasının kararlaştırıldığını belirtti. Diğer birçok mekanın kendilerine bağlı olmadığını ve farklı fiyat tarifesi uyguladıklarını sözlerine ekleyen Dağdelen, "Mersin, yine çay konusunda Türkiye'nin en ucuz illerinden" dedi. Yine de artan maliyetlerin kahvehane ve çay ocaklarını da vurduğuna dikkat çeken Dağdelen, "Biz artık fiyatı tutturamıyoruz. Çünkü gün geçtikçe zam geliyor, bizim verdiğimiz fiyat çok aşağıda kalıyor. Emekli kahvelerimiz var. Bizim mekanlara gidenler zaten daha çok emekli ve işsiz vatandaşlarımız. İş arayanlar için işçi kahveleri var. Adam adını yazdırıyor, para kazanınca da yevmiyesini getiriyor çay parasını ödüyor. Bir gün o kenar mahallelerdeki kahvecilerin veresiye defterini bir görün. Her birinin 3-4 bin lira alacağı vardır" diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA