CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Mersin’de Muhtarlarla Buluştu




Tarih: 27 Ocak 2023 Cuma 17:49


Mersin’de muhtarlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Darısekisi Mahalle Muhtarı Yakup Yetkin’in yönelttiği bir soruya verdiği yanıtta; "Yakup Bey, ’2023 seçimleri son seçimler olabilir’ diye bir endişe dile getirdi. Hiç meraklanmayın. Bütün haksızlıklara rağmen ben bu milletin ferasetine güveniyorum" dedi. Kılıçdaroğlu, toplantıda muhtarlara yönelik seçim vaatlerini açıklarken; salonda söz alan bir öğrenci ise "Benim sizden isteğim, kazanabilecek bir aday çıkartın" dedi.

Haber-Emrah Birgül

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi programa katılmak üzere Mersin'e geldi. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Toplu Taşıma Yerleşkesi'nin açılış töreni öncesi 'Muhtarlar Buluşması'nda muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, seçim vaatlerini anlattı. Toplantıya Mersin'in yanı sıra Bingöl, Mardin, Batman, Malatya ve Aksaray'dan da muhtarlar katıldı. Muhtarların söz alarak sorunlarını dile getirdiği ve sorular yönelttiği toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, "Her yere gidiyoruz. Oturuyoruz, konuşuyoruz. Sadece şikayet etmiyoruz, her işin çözümünü de söylüyoruz" dedi. Toplantının sonunda bazı muhtarlar parti rozeti katarak, CHP'ye üye oldu.

 

KILIÇDAROĞLU, ÖZELEŞTİRİDE BULUNDU

Toplantıda söz olan Darısekisi Mahalle Muhtarı Yakup Yetkin, 2023 seçimlerinin son seçimler olacağı yönünde bir söylenti olduğunu belirterek, bu konuda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan açıklama talep etti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise verdiği yanıtta, "Yakup Bey, '2023 seçimleri son seçimler olabilir' diye bir endişe dile getirdi. Hiç meraklanmayın. Bütün haksızlıklar rağmen ben bu milletin ferasetine güveniyorum. Doğu ve Güneydoğu'dan gelen muhtar arkadaşlarım da söyledi; 'size 0 oy çıkıyordu' diye. Olabilir, bize belli köylerde veya kırsalda düşük oy çıkmasının kabahati köyde veya muhtarda veya orada yaşayan vatandaşta değil. O kabahat bize ait. Sen köyüne gittin mi, sofrasına oturdun mu, çayını kahvesini içtin mi, derdini dinledin mi? Hayır. Bunları yapmadık. Ankara'dan nutuklar çektik, 'bize oy verin' dedik. Niye versin. Şimdi biz bunu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"BU TOPRAKLARDA YAPILAN İLK SEÇİM, BİR MUHTARLIK SEÇİMİDİR"

Salondaki muhtarlara hitap eden Kılıçdaroğlu, konuşmasına şu sözlerle başladı; "Arkadaşlar konuşurken, muhtarlar için şöyle bir tanım yaparlar sık sık; 'demokrasimizin temel taşı muhtarlar'. Neden demokrasinin temel taşı olarak muhtarları tanımlıyoruz? Çünkü bu topraklarda yapılan ilk seçim, bir muhtarlık seçimidir. 1833 yılında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Bakanlıktan, milletvekilliğinden çok daha önce muhtarlık seçimi yapılmıştır. Dolayısıyla muhtarlık kurumu ne kadar güçlü olursa demokrasi de o kadar güçlü olacak. Bunu bütün muhtar arkadaşlarımın bilmesini isterim. Ama üzülerek ifade edeyim, muhtarlar yeteri kadar hak talebinde bulunmuyorlar. Bulundukları konum dolayısıyla hak talebinde bulunmayı, parçalı bir yapı olduğu için yeteri kadar seslendiremiyorsunuz. Seslendirmeniz gerekir. Hakkınız var."

 

KILIÇDAROĞLU'NDAN BİRLEŞİK OY PUSULASI SÖZÜ

Gittiği her yerde muhtarlarla özel bir toplantı yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, "İktidara geldiğimizde muhtarlarla ilgili ne yapacağımızı anlatmak isterim. Bakınız, sizin birleşik oy pusulanız yok. Milletvekillerinin var, diğerlerinin var. Girersiniz kabine; Ankara, İstanbul, Mersin, neresiyse; küçük bir pusulanız var, birden fazla muhtar adayı varsa beğenmediğiniz muhtarın oy pusulasını alıp cebinize koyarsınız, dışarı çıkarsınız. Size oy vermek isteyen sizin pusulanızı bulamaz. Bu, muhtarlık kurumuna, siyaset kurumunun yeteri kadar değer vermediğini gösteriyor. Birden fazla muhtar adayı var mı? Var. O zaman birleşik oy pusulası yaparsınız, isteyen vatandaş isteyen muhtarın altına mührünü basar ve o muhtar da diğer seçimlerde olduğu gibi kazandığı zaman gelir koltuğuna oturur. Bunun yapılması lazım" diye konuştu.

 

MUHTARLARA 'YARDIMCI PERSONEL' SÖZÜ VERDİ

Muhtarlara 'yardımcı personel' sözü de veren Kılıçdaroğlu, "Özellikle büyükşehirlerde yani baktığı nüfus 20 binin, 30 binin, 40 binin, 50 binin hatta 100 binin üzerinde olan muhtarlar var. Tek muhtar var. Bir yardımcı personeli bile yok. Muhtarlığı kapattığı zaman vatandaşın muhtara derdini anlatabileceği hiç kimse yok. Dünya kadar işsizimiz var. Üniversiteyi bitiren, liseyi bitiren dünya kadar işsizimiz var. Muhtar arkadaşlara birer yardımcı personel verilse, dosyaları tutsalar, gelen vatandaşla ilgilenseler ne olur? Ben bunu söylediğimde kıyameti kopardılar; 'vay efendim muhtarlara bu verilir mi'. Niye verilmesin? Allah nasip eder, iktidar olduğumuzda vereceğiz ve yanınızda çalışan bir büro personeli olacak. Ne olacak yani? KPSS'ye girecek, sınavı kazanacak, gelecek muhtarın yardımcısı olacak" ifadelerine yer verdi.

 

MUHTARLIKLARA BÜTÇE VAADİNDE BULUNDU

Kılıçdaroğlu'ndan bir söz de 'bütçe üzerine' geldi. Konuşmasının devamında vaadinden söz eden Kılıçdaroğlu, "Bakınız, fakir bir aileyi düşünün. Oğlu veya kızı Mersin'de oturuyor, Adana'da sınavı kazandı. Gidip kaydını yaptırabilecek imkanı bile olmayabilir. En rahat mahallede en rahat ulaşabileceği kişi mahallenin muhtarıdır. Mahallenin muhtarına gelecek, 'ya oğlum, kızım sınavı kazandı'. Gidip kaydını yaptıracak, 'ama yol parası bulamıyorum'. Ne olması lazım? Muhtar kendi cebinden çıkarıp verebilir, eyvallah. Ama muhtarlığın bir bütçesinin olması lazım. Diyeceksiniz ki 'ya ey Kılıçdaroğlu, nereden çıktı bütçe, kim bize böyle bir bütçe verir'. Var, bu kardeşinizin eski bir Maliyeci olduğunu, eski bir bütçeci olduğunu, eski bir hesap uzmanı olduğunu sakın unutmayın" diye konuştu.

 

MUHTARLARIN KANAYAN BİR YARASINI DİLE GETİRDİ

Muhtarların yaşadığı bir sıkıntıya da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Bir şey daha, icra memurları dosyaları dağıtamazlar, evrakları, zarfları dağıtamazlar, gelip muhtara verirler. Dünya kadar zarf olur elinizde. Bu zarfları kamudan birisi dağıttığında, devletten maaş alıyor. Ama size veriyorlar, 'bedava dağıtın' diyorlar. Anayasa ne diyor? 'Angarya yasaktır, bedava çalışmak yasaktır' diyor. O zarfların her bir dağıtımı için muhtarlığın bütçesine ayrıca katkıda bulunmak zorundadırlar. Ya sen dağıtırsın ya da benim dağıtmamı istiyorsan o zaman bana belli bir beden ödeyeceksin ve ben o bedeli muhtarlığın bütçesine ilave edeceğim denilmesi lazım" dedi.

 

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'MUHTATLIK TEMEL KANUNUNU' SÖZÜ!

Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı diğer vaatler arasında; 'Muhtarlıklara yeniden köy tüzel kişiliklerinin kazandırılması', 'muhtarların belediye meclislerinde söz sahibi olması' ve 'Muhtarlık Temel Kanunu'nun çıkarılması' da yer aldı. Sosyal yardımların muhtarlık aracılığıyla yapılması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması gerektiğine de dikkat çekti.  

 

BİR GENÇ: "KAZANABİLECEK BİR ADAY ÇIKARTIN"

Öte yandan toplantıda Mersin'in Kocayer, İnsu, Cami Şerif, Menteş, Çatalalan, Şahin ve Gözce gibi birçok mahallesinin muhtarı da söz alarak sorunlarını, beklentilerini ve eleştirilerini dile getirdi. Söz alan muhtarların önemli bir kısmı tarımda yaşanan girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti. Muhtarların yanı sıra toplantıda söz alan 18 yaşındaki bir öğrenci ise "Ben muhtar değilim" cümlesiyle başlayan konuşmasının devamında, "Ben kendimi bildim bileli AKP iktidarda" dedi. Kılıçdaroğlu'na talebini ileten genç konuşmacı, "Benim sizden isteğim, kazanabilecek bir aday çıkartın" ifadesine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA