Kadınların Mersin’deki ortak çatısı: Kadın Meclisi




Tarih: 29 Ocak 2023 Pazar 17:28


Mersin’de farklı dünya görüşlerine sahip ve farklı alanlarda çalışmalar yürüten kadın örgütleri, geçen yıl kurulan Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi çatısı altında buluştu. Kadın Meclisi’nin 68 temsilcisi, hafta sonu tanışma etkinliğinde bir araya geldi. Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç, toplantı sonrası gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

Haber-Cihan Barış Budak

 

Önceki yıllarda 'Kadın ve Siyaset Komisyonu' ile 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu' çatısı altında çalışmalar yürüten Mersin Kent Konseyi'nin, 2022'nin Nisan ayında Kadın Meclisi kuruldu. Gerçekleştirilen Kadın Meclisi Genel Kurulu sonrası başkanlık koltuğuna Türk Kadınlar Konseyi'nin Uluslararası Delegesi Belgin Gürağaç seçildi. Mersin'de farklı alanlarda çalışmalar yürüten ve farklı dünya görüşlerine sahip kadın örgütleri de Kadın Meclisi çatısı altında bir araya geldi. Son olarak Yöreden Kafe'de Kadın Meclisi temsilcileriyle bir tanışma etkinliği düzenlendi.

 

"AMACIMIZ;  KADIN HAREKETİ İÇİNDE OLAN KADINLARI BİR ARAYA GETİRMEKTİ"

Etkinlik sonrası gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç, "Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi, yeni oluşturulan bir meclis. Daha önce Mersin Kent Konseyi'nin Kadın Meclisi yoktu. Biz 68 STK'yla seçime gittik ve Kadın Meclisi Başkanı ile Yönetim Kurulu seçildi. Bu 68 temsilci çok yeni. Mersin'de kadın hareketi içinde olan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bizi oylayan, seçimlerde bizi seçen temsilciler. Fakat bu temsilciler birbirlerini çok iyi tanımıyorlar. Hepsi kadın hareketinin içinde, hepsi ortak amaçla; toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya çalışıyor ama birbirlerini tanımıyorlar. Asıl amacımız, bu kadın hareketi içinde olan kadınları bir araya getirmek, dayanışmayı güçlendirmekti" diye konuştu.

 

"GENEL KURUL'DA KAYITLI 68 TANE SİVİL TOPLUM KURULUŞU VAR"

Toplantıda yer alan temsilcilerden de bahseden Gürağaç, "Şu anda Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Genel Kurulu'nda resmi olarak kayıtlı 68 tane sivil toplum kuruluşu var. Biz toplantıda 62 kişiydik. Yaklaşık 50-55 tane de resmi temsilci vardı. Temsilcilerin dışında üyeler de vardı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, bizim davetlimizdi. Kadınla ilgili her türlü hareketin içinde olan tüm kadınları biz bir araya toplamak istedik" dedi.

 

"HEPİMİZİN AMACI KADINI DAHA İYİ BİR NOKTAYA GETİRMEK"

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi çatısı altında aynı ortak amaç için hareket ettiklerine dikkat çeken Gürağaç, "68 farklı düşünceye, farklı siyasi görüşe sahip temsilciler var. Bu aslında çok önemli. Bir sürü kadın var; hepsi farklı siyasi görüşte, farklı düşüncede. Mersin'de mesela KA.DER sadece siyasette kadının var olması için çalışır. Ama Günebakan ve Mimoza Kadın Derneği, şiddete karşı kadını korumak için çalışır. Mesela ben Türk Kadınlar Konseyi Başkanıyım, 70 yıllık bir kuruluştur. Biz daha çok kadının her konuda statüsünün artırılması ve eğitim konusunda kadının uluslararası alanda var olması için çalışırız. Bu kadar kadın bir arada. Din,dil, ırk; bizim için bunlar hiç önemli değil. Bu 68 farklı kadının farklı görüşü Kadın Meclisi çatısı altında birleşiyor. Çünkü hepimizin amacı ortak. Hepimizin amacı kadını daha iyi bir noktaya getirmek. Bu Mersin için çok büyük bir kazanım" ifadelerine yer verdi.

 

"SİYASET ÜSTÜ ÇALIŞIYORUZ"

Kadın Meclisi Yürütme Kurulu'nun yapısına da dikkat çeken Gürağaç, "Kent Konseyi Kadın Meclisi grubunda bile 7 tane STK var. Kadın Meclisi Yürütme Kurulu'ndaki STK'lara bakın; hiçbirinin siyasal açıdan ya da genel çalışma çerçevesinde birbiriyle alakası yok ama güzel çalışmalar üretiyoruz. Siyaset üstü çalışıyoruz" dedi.

 

"ŞİDDET VE ÖZ SAVUNMA ATÖLYESİ'Nİ OLUŞTURDUK"

Şu ana kadar izledikleri yol haritasından ve gerçekleştirdikleri çalışmalardan da söz eden Gürağaç, "Kurulduğumuz andan itibaren süreklilik arz eden projeleri hayata geçiriyoruz. Örneğin Avrupa Birliği'nden fonlanan Şiddet ve Öz Savunma Atölyesi'ni oluşturduk. Daha önce 2'şer gün halinde 2 defa yani 4 ayrı günde belirli dönemlerde özellikle şiddet gören kadınların mental, zihinsel, ruhsal ve fiziksel öz savunmalarını geliştirmek amacıyla atölyeler düzenledik. Şu anda bu atölyeler yeni bitti. Bunun fonlamasını da Avrupa Birliği Sivil Düşün'den sağladık. Bu birinci projemizdi. Onun dışında bir çalışma yaptık Mersin'deki sorunlarla ilgili. Daha doğrusu kadının siyasette ve istihdamda yeriyle ilgili online bir çalışma yaptık. Bunun sonucunda da değerli birkaç misafirimizi çağırdık ve panel düzenledik. Panelimize Aylin Nazlı Aka ve Zeynep Alemdar gibi hanımefendiler geldi. Kadın hareketiyle ilgili önemli araştırmaları ve çalışmaları var. O panelden çıkan sonuçları biz yine Mersin'de ilgili yerel yönetimlere bildirdik" diye konuştu.

 

"ŞU ANDA EŞİTLİK AKADEMİSİ DİYE BİR PROJEMİZ VAR"

Şu anda devam eden çalışmalardan da söz eden Gürağaç, "Dezavantajlı bölgelerdeki eğitim avantajına ulaşamayacak, yaşını almış kadınlara farklı konularda eğitimler verilmesiyle ilgili bir çalışmamız var. O daha başlamadı. Onun dışında 8 Mart'la ilgili yine 'siyaset ve karar mekanizmalarında kadınla ilgili' bir çalışmamız var. Onda da konuklarımız aşağı yukarı belli oldu. 'Erkeklik: İmkansız İktidar' kitabının yazarı Serpil Sancar Hanımefendi geliyor. Birkaç ünlü siyasi hanımefendiyle görüşmelerimiz sürüyor. Yine 6 Mart'ta onunla ilgili hem bir panel hem küçük bir çalıştay yapacağız" diye konuştu.

 

"BİZ FARKLI ŞEKİLLERDE EĞİTİM VERMEYE ÇALIŞTIK"

Daha önce yaptıkları bir film değerlendirme etkinliğini anlatan Gürağaç, "Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik bir film gösterimi yaptık. O gösterimde salondaki kadınlarla bir tartışma ortamı oluştu. Bir çalışma yaptık. Filmin her sahnesinde neler vurgulanmak isteniyor, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle ilgili erkekler ve kadınlar nasıl bir davranış içine girmiş, toplumdaki değer yargılarını nasıl yok edebiliriz; bunlarla ilgili bir değerlendirme çalışması yaptık. Bunların hepsi aslında görsel, işitsel ve fiziksel eğitimlerle ilgili. Biz farklı şekillerde eğitim vermeye çalıştık" dedi.

 

"KENT KONSEYİ'NİN TÜM TEMSİLCİLERİNDEN SLOGAN ÖNERİLERİ İSTEDİK"

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ise farklı bir çalışma yaptıklarını sözlerine ekleyen Gürağaç, "25 Kasım'larda şiddeti önlemek ve şiddete karşı birtakım farkındalıklar yaratmak için kadınlar ne yapar; gece yürüyüşleri yapar, pankartlarla çıkıp yürürler, slogan atarlar. Biz 'farklı bir şeyler yapalım' dedik. 'Her zamankinden farklı bir etki oluşturalım' dedik. 'Bunu sanatla başarabilir miyiz' dedik. Kent Konseyi'nin tüm temsilcilerinden slogan önerileri istedik. Her bir temsilci bir slogan önerisinde bulundu. Onları pankartlara yazdırdık ve Kent Orkestrası'ndan destek istedik. Bilinen iki şarkının kadın özgürlüğü ve şiddete karşı kullanılmasıyla ilgili sözlerini değiştirip, çıkıp söyledik. Birisi Ajda Pekkan'ın 'Sana Ne Kime Ne' şarkısıydı. Diğeri de Burçak Tarlası'ydı. Onun sözlerini biraz değiştirdik. İşte; 'alır başımı giderim, başımı eğmem giderim' gibi. Burçak Tarlası da biliyorsunuz ilk gelin isyanı türküsüdür. Bir kadının evlendiği evde başına gelenlerle ilgili isyanıdır" ifadelerine yer verdi.

 

"DİĞER SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA ORTAK PROJEMİZ VAR"

Çok sayıda projelerinin olduğunu ancak bunları fikir birliği çerçevesinde uyguladıklarını vurgulayan Gürağaç, "Biz şöyle bir çalışma düşünmüyoruz, 'biz Kadın Meclisi'yiz, hadi bunu da yapalım'. Hadi, 'mış gibi olsun'. Öyle bir şey düşünmüyoruz. Sivil toplum kuruluşları; bize oy veren, bizi seçen, bizi oraya layık gören sivil toplum kuruluşlarından öneri istiyoruz. Onlarla birlikte sürekli toplantılar yapıp 'ne yapalım' diyoruz. '25 Kasım'da ne yapalım', '4 Mart'ta ne yapalım', '8 Mart'ta ne yapalım', '5 Aralık'ta ne yapalım' diyoruz. O gelen önerilerle ilgili sivil toplum kuruluşuyla ortak proje yapıyoruz" dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA