MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, her gün onlarca Rus yatırımcıyı ağırladıklarını belirterek; "Ancak, Mersin olarak bu yatırımcılara uygun arazi tahsis edemiyoruz" dedi.
Haber-Fatih Dönmez
TÜİK'in yayımladığı güncel veriler, Mersin'in yabancılara konut satışında 3'üncü sırada olduğuna ışık tutarken; gayrimenkul sektörü temsilcileri de Mersin'de konut sahibi olan yabancıların daha çok Ruslardan oluştuğunu belirtti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan'ın yaptığı açıklama ise başka bir tabloyu ortaya koydu. Kızıltan, Ruslar'ın Mersin'in arazilerine talip olduğunu işaret etti.
"2022 YILI SONU İTİBARİYLE İHRACATTA TARİHİ BİR REKORLA 6 MİLYAR DOLARI GÖRDÜK"
MTSO Başkanı Kızıltan'ın açıklamasında, "MTSO’da göreve geldiğimiz 2018 yılında en önemli gündemimiz 'üreten Mersin' kavramını, uygulamaya dayanan projelerle ve işbirlikleriyle güçlendirmek oldu. 2019 yılında patlak veren pandemi bile buna engel olamadı. Mersin, Türkiye’de sağlıklı bir şekilde üreten, katma değer yaratan, ihracatını katlayan nadir kentlerin başında geldi. 2018-2022 yılları arasında görev yaptığımız dönemde Mersin il ve ilçelerinde OSB sayıları arttı. Sanayici sayısı arttı. Üretim yerleri arttı. Şirket sayımız göreve geldiğimiz 2018 yılında MTSO üyesi bazında 20 binlerden, bugün 31 binlere ulaştı. Mersin üretimde, hizmetlerde, ticarette katma değer yaratmaya devam etti. 2022 yılı sonu itibariyle ihracatta tarihi bir rekorla 6 milyar doları gördük. Mersin toplamda tek başına 20 milyar dolar, hinterlandı ile yani etkileşimde olduğu çevre illerle birlikte bölgesel anlamda 50 milyar dolar ticaretin döndüğü bir yer haline geldi. Artık Mersin var olan elbiseye sığmamaktadır. Mersin birilerinin bir yerlerden masa başında çizdiği planlara sığmıyor. Mersin, büyümek istiyor ama ayağında zincirler var" şeklinde konuştu.
"HER GÜN ONLARCA RUS YATIRIMCIYI ODAMIZDA AĞIRLIYORUZ"
Kızıltan, Mersin'in bekleyen yatırımlarının hızla hayata geçirilmesi ve sorunlarının çözüme kavuşması noktasında milletvekillerine büyük sorumluluk düştüğüne de dikkat çekti. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcıların Mersin'de iş yapmaya hazırlandığını belirten Kızıltan, "Mersin Limanı kentimizin en önemli değeri. Ancak bir lojistik merkez olan Mersin’e maksimum kapasitesi 3.5 milyon TEU olan Mersin Limanı yetmiyor. Kısa sürede de ne kadar genişleme yapılırsa yapılsın yetersiz kalacaktır. Mersin Ana Konteyner Limanı’nın hayata geçmesi bu anlamda kentin en elzem konusudur. Çünkü Mersin’in sanayi üretimi, tarım-gıda üretimi, lojistiği ve dış ticaretinin devamı bu üretimin dünyaya erişmesine bağlıdır. Dünya konjonktürü bir fırsat yaratmıştır. Bugün Mersin, Rusya’dan Amerika’ya kadar birçok ülkenin üretim yatırımı ve pazarlara ulaşmak anlamında gözünü diktiği bir nokta haline gelmiştir. Rusya Avrupa’nın ambargosundan kurtulmak için üretim ve montaj sanayini Mersin’e taşımak istiyor. Her gün onlarca Rus yatırımcıyı Odamızda ağırlıyoruz. Ancak, Mersin olarak bu yatırımcılara uygun arazi tahsis edemiyoruz. Onlarca Avrupalı ve Amerikalı yatırımcı bu fırsatları görüyor, büyük talep var ama yatırım alanı yok. Mersin’de sanayi parsel birim fiyatları bugün Ankara ve İstanbul ile yarışıyor. Ankara ve İstanbul’da yer bulunurken, Mersin’de yok ne yazık ki. Bu anlamda bunun tek çözümü üretime uygun, atıl durumda bulunan, tarıma elverişsiz olan kamu arazilerinin planlı şekilde sanayiye açılması ve tahsis edilmesidir. Sektörel sanayi siteleri ancak kamu arazileri ile hayata geçebilir. Bu konuda tüm ilgili kurumlardan, yerel yönetimlerden destek bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
|