Kundaktan Zam Çıktı: 41 Kere Maşallah!




Tarih: 30 Ocak 2023 Pazartesi 17:31


Bebek bakım ürünleri ve eşyalarında son yıllarda artan maliyetler, yeni çocuk sahibi olan aileleri vurdu. Yeni doğan bir çocuğun şu anda aileye ilk 40 günlük masrafı ortalama 16 bin TL oldu. Çocuğun ilk bir aylık masrafı, asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin yaklaşık 2 aylık gelirine yaklaştı.

Haber-Emrah Birgül

 

Hamile bir kadının özel bir hastanedeki doğum masrafı 2,5 yıl önce 2 bin lirayken, bu yıl 7 bin 400 TL'yi buldu. Çocuk sahibi olacak aileler için gereken alışveriş listesi ise cep yaktı. Hastane çıkış seti, ana kucağı, beşik, zıbın seti, havlu, biberon ve emzik derken; liste uzadıkça uzadı. Yeni çocuk sahibi olacak aileler için piyasa araştırması yaparak, ortalama bir fiyat listesi oluşturduk. Yaptığımız piyasa yoklamasında; çocuğun henüz 40'ı dahi çıkmadan aileye toplam masrafının ortalama 16 bin TL olduğu sonucuna ulaştık. Sektör temsilcileri, özellikle bebek kıyafetleri ve bebek bakım ürünlerinde son 2 yılda ciddi fiyat artışı olduğunu belirtti.

 

HASTANE DOĞUM MASRAFI 2,5 YILDA YAKLAŞIK 3,5 KAT ARTTI

Mersin'de 2,5 yıl önce bir özel hastanede normal doğum yaptığını belirten Elif Yelli, bunun için hastaneye yaklaşık 2 bin TL ödediklerini belirtti. 2020'deki masrafların kendilerini çok zorladığını belirten Yelli, "Şu anda çocuğu olacak ailelere Allah'tan sabır diliyorum. Biz eşimle çok masraf yaptık. Biraz ailemizin desteği oldu biraz da kredi çektik ama ona rağmen taksitleri ödemekte zorlandık. Şu an doğum fiyatlarının ne kadar olduğunu bilmiyorum ama kızım 2,5 yaşında. Bu yaştaki bir çocuğun ihtiyaçlarına ödediğimiz bütçeden yola çıkınca doğum maliyetlerinin de artmış olduğunu tahmin edebiliyorum" dedi. Yelli'nin doğum yaptığı özel hastaneden bugünkü doğum fiyatlarını öğrendik. Buna göre normal doğum yapacak hamile bir kadının doğum masrafının 7 bin 400 TL, sezaryen doğum yapacak hamile bir kadının doğum masrafının ise 8 bin 900 TL olduğunu öğrendik.

 

ZAM ŞAMPİYONU BEBEK BEZİ VE MAMASI OLDU

Artan maliyetler en çok da bebek bakım ürünleri ile bebek eşyalarını etkiledi. Her geçen gün yaşanan fiyat artışları nedeniyle ödenen faturaların tutarları kabardı. Önceki yılın Mart ayında aralarında bebek bezinin de olduğu birçok temel ihtiyaç maddelerinde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi kararı alındı. Ancak indirim kararı etiketler yüzerinde etki yaratmadı. Geçen yıl 3 Şubat'ta 106 TL'den 158 TL'ye yükselen 62'li bebek bezi fiyatının şu anda 269 TL olduğu görüldü. Yılbaşı öncesi 80 TL olan bebek mamasının fiyatı ise 180 TL’ye yükseldi.

 

HASTANEDEN ÇIKAN AİLE 8 BİN'LİK OLUYOR

Mersin'deki sektör temsilcileriyle görüştüğümüzde, yeni doğum yapacak bir annenin hastanedeki en temel ihtiyaçlarının çanta ve hastane çıkışı seti olduğu vurgulandı. Şu anda zincir bir bebek ürünleri satış mağazasında ortalama bir çanta 200 TL'den satılırken, hastane çıkış setinin etiket fiyatı ise 335 TL olarak görüldü. Hastaneye doğum için ödenen 7 bin 400 TL'lik masrafa 535 TL'lik temel ihtiyaç giderleri eklendiğinde; hastaneden çıkan bir ailenin cebinden çıkan tutar 7 bin 935 TL'yi bulmaya başladı.

 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN TEMEL İHTİYAÇ LİSTESİ ALDIK

Çocuk sahibi olan ailenin ilk 40 günlük alışveriş giderleri ise cep yakmaya başladı. Sektör temsilcileri; yeni doğan bir bebek için bebek arabası, ana kucağı, beşik, termometre, zıbın seti, bebek bezi, bebek şampuanı,  bebek bakım seti, havlu, tulum, çorap, penye şapka, pamuklu yelek, banyo küveti, göğüs pompası, ıslak mendil, alt değiştirme örtüsü, pişik kremi ve nazal aspiratör gibi ürünlerin listede olması gereken temel ürünler olduğuna dikkat çekti. Sektör temsilcileri öte yandan bazı ailelerin giysi dolabı, şifonyer, emzirme koltuğu, beşik dönencesi, oda termometresi, bebek gece lambası ve bebek video monitörü gibi ek malzemeler almayı tercih ettiklerini de belirtti.

 

İHTİYAÇ LİSTESİ FATURASI: MİNİMUM 7 BİN 981 TL!

Sektör temsilcilerinin dikkat çektiği temel malzeme kalemlerinin ortalama giderlerini piyasadan araştırdık. Buna göre bebek arabasına 2 bin 200 TL, ana kucağına 400 TL, beşiğe 2 bin 600 TL, termometreye 110 TL, zıbın setine 670 TL, bebek bezine 269 TL, bebek şampuanına 67 TL, bebek bakım setine 200 TL, bebek havlusuna 190 TL, bebek tulumuna 99 TL, bebek çorabına 35 TL, penye şapkaya 60 TL, pamuklu yeleğe 77 TL, banyo küvetine 350 TL, göğüs pompasına 249 TL, ıslak mendile 15 TL, 40'lı alt değiştirme örtüsüne 132 TL, pişik kremine 69 TL ve nazal aspiratöre 189 TL ödeyen bir aileye çıkan toplam fatura 7 bin 981 TL'yi buldu.

 

LÜKSE KAÇILIRSA 22 BİN TL GÖZDEN ÇIKARILABİLİR

Ailenin hastaneden çıkarken ödediği 7 bin 935 TL'ye 7 bin 981 TL'lik masraf eklendiğinde bu tutar 15 bin 916 TL'ye ulaştı. Bebek mamasıyla birlikte ilk 40 günde minimum 16 bin 96 TL'lik masrafı gözden çıkartan bir ailenin, sezaryen doğum yaptığında ve ekstra ürünler edinmek istediğinde ise ortalama 22 bin TL'lik bir bütçe ayırması gerektiği görüldü. Alışveriş sırasında görüştüğümüz Alkım Polat, "Biz çocuğumuzu büyüttük ama giderleri bitmiyor. Kıyafet masrafları çok yüksek. Bunun daha eğitim ve başka başka giderleri de olacak. Şu anda asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan bir ailenin ne şekilde çocuk sahibi olabileceğini hayal bile edemiyorum" dedi.

 

"GEÇEN SENE MESELA 115 LİRAYA SATTIĞIMIZ 10'LU SETLER 335 TL'YE YÜKSELDİ"

Buğra Bebe İşletmecisi Şerife Boyraz, bir ailenin daha hastaneye girerken 1000 TL'lik olacağını belirterek; "Bir annenin çocuğu için en başta 10'u setleri alması gerekiyor 'hastane çıkışı' setleri. Bu setler mesela bizde 335 TL. Ama dışarıda başka mağazalarda 400 TL'ye, 500 TL'ye, 1000 TL'ye kadar var. İçinde hastaneye götürülebilecek ve bir bebeğe lazım olabilecek her şey içinde. Sonra tabi ona eklemeler yapacak. Kirlendikçe yenilerini alması gerekecek. 1000 TL'yle ancak çantasını hazırlayıp hastaneye gider, sonrasında eklemesi gerekirse bayağı bir uzun iş. Setin yanı sıra 3-4 tane de yedeği olması gerekse; 40'ı çıkana kadar 1,5 ayda sadece kıyafet için 2 bin lira lazım bir aileye. Geçen sene mesela 115 liraya sattığımız 10'lu setler 335 TL'ye yükseldi. Daha şık setler de var. Onları alacak olsalar fiyatlar daha da yükselir. Bu bahsettiğim set ortalama bir set. Aile daha lükse kaçarsa fatura da artar" ifadelerine yer verdi.

 

ÇOCUĞUN 40'INDAN SONRA GİYECEĞİ İLK TAKIM: 100 TL!

Çocuğa 40'ından sonra kıyafet giydirilmeye başlandığını sözlerine ekleyen Boyraz, "Bir çocuk takımının ortalama fiyatı 165 TL. Ama 100 TL'ye de var. Ürüne göre değişiyor. 100 TL'nin altına bir şey yok. Geçen yıldan kalan ürün 100 TL. Sadece bir cırt cırtlı atlet 35 TL. İlk etapta giyeceği bir tulumun geçen yılki fiyatı 85 TL. Bu yıl daha yenisini getiremedik, yeni fiyatını bilmiyoruz" dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA