Sahile yapılması planlanan 32 katlı binaya ilişkin açıklamalarda bulunan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Söz konusu yapıda kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatılmıştır" dedi.
Haber-Emrah Birgül
Mezitli ilçesi sınırları içerisinde Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yapılması planlanan ve inşaat çalışmaları başlayan 32 katlı bina, kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Deniz kenarına yüksek katlı bina çıkılmasına yönelik tepkiler yükselirken, konuyla hiçbir alakası olmadığını belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da tepkilerin odağına çekilmişti. Tarhan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirdi.
"9 YILDIR SORGULANAN, HESAP VEREN BİR BELEDİYE GÖRÜYORSUNUZ"
Senelerdir Mersin'de belediye başkanlığı görevini şeffaflıkla yürüttüğünü vurgulayan Tarhan, "Çoğunuz beni yakından tanıyorsunuz. Çok konuşmayı, özellikle siyaset adına çok konuşmayı hiç sevmem. Ailem ile beraber sade, sıradan bir vatandaş olmaya her zaman özen gösterdim. İcraatlarım ile konuşmayı tercih eden halkın belediye başkanı olmakta kararlıyım. Mezitli Belediyesi'ni de halkın Belediyesi yaptığıma inanıyorum. Herkesin görüşüne saygı duyarım. Yurttaşların daha aktif olarak belediye yönetimine katılımını ilke edinmişimdir. 9 yıldır belediyenin gelir ve giderlerini Mezitli’nin her yerinde görüyoruz. Sorgulanan, hesap veren bir belediye görüyorsunuz" dedi.
"MERSİN, DÜNYA KENTİ OLMAYA ADAY GÜZEL BİR KENTTİR"
24 yıllık belediye başkan yardımcılığı ve sonrasındaki 9 yıllık belediye başkanlığı döneminde ilk kez bu tür bir basın açıklaması yaptığını belirten Tarhan, "43 yıldır bu kentteyim. Bürokrasiden geldim. Reel siyasetin düzelmesi için mücadele etmek üzere siyasete girdim. Siyasetin düzelmesi için bizlere, sizlere, STK’lara, her yurttaşımıza görevler düşmektedir. Mersin, dünya kenti olmaya aday güzel bir kenttir. Hızla büyüme ve gelişmeyle beraber doğal olarak bazı sancılar da yaşamaktadır. Her şeyden önce siyasilerin, meslek odalarının, STK’ların, yurttaşların daha aktif ve cesur olmasına gereksinme vardır. Meslek örgütlerinin, dernek üyelerinin hak ve çıkarlarına daha çok sahip çıkmaları gerekmez mi? 'Merkezi hükümet veya belediyeler ne der' endişesi taşımamalıdırlar. Bir kentte Ticaret Sanayi Odaları, Mühendis ve Mimar Odaları, iş insanları dernekleri, Kent Konseyleri çok önemlidir. Bu kurumlar merkezi idare ve belediye ile sacayağının bir tarafı olmalıdır" diye konuştu.
"UĞUR MUMCU’NUN YILLAR ÖNCE SÖYLEDİĞİ İLİŞKİLER AĞI HALA GÜNDEMDEDİR"
Kentin sorunlarına duyarlı olma sorumluluğu içerisinde olduklarını sözlerine ekleyen Tarhan, "Kentteki toplumsal konulara daha duyarlı olmamız gerekiyor. Hazine arazileri kime satılıyor, kim kiralıyor? Hazine arazileri belediyelere neden tahsis olmaz? Yakılan, kesilen orman alanlarına niye duyarsız kalınıyor? İmar affına niçin karşı çıkılmıyor? İmar affına dayanarak yapılanlar niçin görmezden geliniyor? Uğur Mumcu’nun yıllar önce söylediği ilişkiler ağı hala gündemdedir. Belki daha da çarpıcı şekilde" dedi.
"BİLEN, BİLMEYEN BİR İKİ KİŞİ TARAFINDAN BAZI İDDİA VE İTHAMLARDA BULUNULMUŞTUR"
Zemin+32 katlı bina hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tarhan, "Bazı genel değerlendirmeler dışında Mezitli’de 1980'den bu yana 43 yıldır plan ve ruhsat yenileme işlemleri devam eden Fatih Mahallesi Adnan Menderes ve GMK Bulvarları arasında kalan, tapuda10293 ada,1parsel olarak kayıtlı taşınmaza ilişkin belediyemizce düzenlenen tadilat yapı ruhsatı ile yapımına başlanan zemin + 32 katlı inşaat hakkında son dönemde kamuoyundaki bazı değerlendirme ve tartışmaların üzerinde durmak istiyorum. İnşaatın kat sayısı hakkında bilen, bilmeyen bir iki kişi tarafından ve bir iki basın yayın organında konu hakkında bazı iddia ve ithamlarda bulunulmuştur" dedi.
"PROJE İLGİLİ YASA VE YÖNETMELİKLERE UYGUN OLARAK ONAYLANMIŞTIR"
Yapının yasa ve yönetmeliklere uygun olduğuna dikkat çeken Tarhan, "Öncelikle belirtmek gerekir ki; sükunetle izlemekte olduğumuz birçok iddia, itham ve haddini aşan yalan yanlış; örneğin hiçbir inşaat ruhsatında imzam olmamasına karşın ruhsatlarda benim imzalarımın olduğuna dair saçma iddia gibi; değerlendirmelere konu edilen söz konusu ruhsat düzenleme işlemi, diğer tüm iş ve işlemlerimizde olduğu gibi, tabii olduğu mevzuat ve dönemi itibari ile yürürlükte bulunan imar planı koşul ve kararlarına uygun olarak sürdürülmüştür. Proje için düzenlenen imar durum belgesi, yapı ruhsatları, vaziyet planı, mimari projesi, statik hesapları, diğer tüm mühendislik projeleri, jeolojik durumu, emsal hesapları ve kurum görüşlerini içeren dokümanlar titizlikle incelenerek, projeyi hayata geçirmek adına ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak onaylanmıştır" diye konuştu.
"TARTIŞMALAR OLDUKÇA MANİDAR OLUP, ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRİLMELİDİR"
Yapıyla ilgili çok yönlü değerlendirmelerin sürdürüldüğünü sözlerine ekleyen Tarhan, "2016 yılında yeni yapı ruhsatı düzenlenerek başlayan zemin + 32 katlı inşaat hakkında son döneme kadar kamuoyunda herhangi bir değerlendirme yapılmamışken; 2022 yılında bu proje için düzenlenen tadilat ruhsatı ile inşaatın yeniden başlatılması sonrasındaki tartışmalar oldukça manidar olup, çok yönlü değerlendirilmelidir" dedi.
"KONUNUN BÜTÜNLÜKLÜ BİR YAKLAŞIMLA ELE ALINMASI GEREKİR"
Benzer durumun farklı ilçelerde de görüldüğünü vurgulayan Tarhan, şunları söyledi; "Sadece bir parsel için düzenlenen yüksek katlı yapı ruhsatı özelinde sürdürülen tartışma ve değerlendirmeler, resmin bütününe bakmaktan yoksun, kentteki yüksek katlı yapılaşma sorununa bütüncül bir bakış ve duruş geliştirmekten mahrum şekilde, noktasal olarak ele alınmaktadır. Bizce konunun ilgili çevrelerce Mersin kenti bütününde yüksek yapılaşma eğilimi ve talepleri göz önünde bulundurularak bütünlüklü bir yaklaşımla ele alınması gerekir. Son dönem ilçemiz özelinde onaylanan uygulama imar planlarımızda öngördüğümüz mütevazı kat yüksekliği kararları, ilçemizdeki yüksek katlı yapılaşma talepleri karşısındaki duruşumuzu ve yaklaşımımızı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Ancak; şu da iyi bilinmektedir ki diğer ilçelere ait imar planlarının onaylanması sürecinde sıkça tanık olduğumuz tartışmalar, bu planlarda öngörülen yüksek katlı yapılaşma kararları, konuya bütünlüklü bir yaklaşımın olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Mersin için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanması gereken, planlı alanlardaki yapılaşmayı yönlendirecek, yüksek katlı yapılaşma taleplerinin hangi ölçütlere göre karşılanacağını belirlemek üzere hükümler ve koşullar içerecek İmar Yönetmeliği'nin bulunmaması büyük bir eksikliktir."
"KİME GÖRE AYKIRI, KİME GÖRE UYGUN OLDUĞU KONUSU TARTIŞILMAYA AÇIKTIR"
Konuyla ilgili kentteki bazı aktörlerin baskı altına alınmasının endişe verici olduğunu kaydeden Tarhan, "Parsel özelinde sürdürülen tartışmalar ve buna bağlı olarak belediyemize yönelik iddia ve ithamlar, söz konusu ruhsatın mevzuata, yeni yapı ruhsatı düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan uygulama imar planı karar ve koşullarına uygun olup, olmadığı yönünden değil; sübjektif konular kapsamında ele alınmıştır. Aslında kent halkının gündeminde çok daha önemli yaşamsal sorunlar varken bazı çevreler tarafından sürekli gündemde tutulma çabası gözlenen söz konusu yapı inşaatının kime göre aykırı, kime göre uygun olduğu konusu tartışılmaya açıktır. Batıda Anamur’dan doğuda Tarsus’a kadar sahil kesiminde ve arka planındaki mevcut yapılaşma incelendiğinde, çok farklı kat yüksekliklerine sahip mevcut yapılaşma göz önünde bulundurularak belli bir yapı nizamında bir bütünlük oluşmadığı açıktır. Buna rağmen; konu hakkındaki değerlendirmeler, teknik ve bilimsel çerçevenin dışında, mevzuat ve imar haklarından uzak bir kapsamda sürdürülmüştür. Özellikle konu hakkında söz söyleme hakkı bulunan kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yereldeki yönetici ve temsilcilerinin dahi konu hakkında birtakım çevrelerce baskı altına alınmaya çalışılması endişe ile izlenmektedir" ifadelerine yer verdi.
"KAT YÜKSEKLİĞİNİ DÜŞÜRMEK AMACIYLA PROJE TADİLATI SÜRECİ BAŞLATILMIŞTIR"
Tarhan, kentte yüksek katlı yapılaşma sorununa yönelik bütünlüklü bir değerlendirme yapmak yerine tek bir parsel özeline indirgenmesinin kent adına fayda sağlayacağı düşüncesinde olduğunu belirterek, "Tüm bu değerlendirme ve görüşlerimiz saklı kalmak üzere; konunun yerel gündemden çıkartılıp birileri tarafından belirli amaç ile ulusal bir kanalın gündemine taşınması, belki de bazı çevrelerce bu konunun siyasi malzeme yapılmaya çalışılması da anlamlıdır. 1980’den beri zaman zaman yenilenerek, 2016 yılında inşasına başlanmış olmasına rağmen, 2022 yılında verilen tadilat ruhsatı sonrasında tartışılmaya başlanan söz konusu yapı hakkında yapı müteahhidi, yapının mimarı ve hak sahipleri ile Mersin kamuoyunda sürdürülen değerlendirmeler adına belediyemizce başlatılan görüşmeler sonucunda; hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı başvurusu doğrultusunda, söz konusu yapıda kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatılmıştır" diye konuştu.
|