Seçer, Sivil Toplum Buluşmalarını sürdürüyor




Tarih: 3 Şubat 2023 Cuma 11:51


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in gelişimine katkı sağlamak ve kente daha kaliteli bir hizmet sunmak adına katılımcı anlayışla gerçekleştirdiği “Sivil Toplum Buluşmaları”na devam ediyor. Seçer, son olarak emek örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda emek örgütleri olan sendikaların yönetici ve üyeleriyle bir araya gelen Seçer, sendikaların eğitim, sağlık, çevre, ulaşım, ekonomi gibi kent hakkındaki talep ve önerilerini dinleyip, sorularına yanıt verdi. Toplantının başlangıcında yaptığı konuşmada kent dinamikleriyle iş birliği ve diyalog içinde olmanın önemine değinen Seçer, bu tür toplantıların kentin gelişimine büyük katkı sunduğunu vurguladı. 

“GÖREV YAPTIĞIM SÜRECE BU TOPLANTILARI SÜRDÜRECEĞİM” 
Bu doğrultuda gerçekleştirilen sivil toplum buluşmalarının dördüncü serisinin ikinci toplantısında sendika temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Seçer “Dördüncü serinin ilk toplantısını meslek odalarıyla yaptık. Esnaflar, kadınlar, sosyal sorumluluk vakıfları, yöre dernekleri ile devam edeceğiz. Bugün sendikalarla beraberiz. Bundan fayda sağladığımız için bu toplantıları rutin hale getirdik. Belirli aralıklarla Mersin’de yaşayan bütün kesimlerin, sosyoekonomik grupların, kültürel grupların, sosyal sorumluluk anlayışıyla çalışan derneklerin, kentle ilgili fikirleri, sorunlara ilişkin yansıttıkları bize gerçekten çok önemli yarar sağlıyor. Onların önerileriyle, telkinleriyle yol haritamızı belirliyoruz ve yaklaşık olarak 4 yıllık yönetim süremiz içerisinde de bu toplantılardan çok net, çok kayda değer yarar sağladığımı söyleyebilirim” dedi.

“İDEOLOJİK GÖRÜŞ ŞURADA DURSUN, KONUŞACAĞIMIZ MERSİN”
Bu topluluğun siyasal anlamda da her kesimi yansıtan bir topluluk olduğunu ve buluşmalara herkesi davet ettiklerini söyleyen Seçer, “Bu falanca sendika, bu filanca sendika ayrımı yapmadık. İdeolojik görüş şurada dursun, konuşacağımız Mersin, Mersin’in emek sınıfı, talepleri, beklentileri; bunlar olduğu için bir arada toplantı yapmanın daha uygun olduğunu düşündük. Toplumumuzu da aslında genel anlamda buna hazırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Daha doğrusu hazırlamaktan öte bunu hatırlatmak gerek. Yani ne oldu bize de bu kadar çok ayrıştık, ideolojik olarak kamplaştık? Siyasetçilerin siyasal söylemlerinden etkilendik. Oysa biz aynı amaca hizmet ediyoruz. Emek sınıfına hizmet ediyoruz. Yani sen sağ sendika, ben sol sendika, öbürü milliyetçi sendika; bunların ayırımı da gerçekten 21. yüzyıl dünyasında entelektüel, birikimli insanlara yakışmayacak düşünce şekli. Entelektüel, iyi yetişmiş, eğitimli insanda ayrım kavramı olmaz, ayrımcı olmaz. Yani daha enternasyonal düşünür. ‘Ben dünya insanıyım’ der. Tabi ki dinine, milliyetine, kültürüne, hüviyetine saygı gösterilmesini ister ama bunu isterken karşı tarafa da bunu kendisi uygular. Benim düşüncem ve hayattaki anlayışım bu. Onun için önce kendi kentimizde bir siyasetçi olarak bunu sağlamanın gayretini, mücadelesini verdiğimi de bilmenizi istiyorum. Ayrımdan, kavgadan, siyasi kutuplaşmalardan ve gerginliklerden Türkiye’de en fazla rahatsız olan siyasetçilerin başında geldiğimi de sizlere aktarmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“AYDA 100-150 BİN TL ZARAR EDEN HATLARI BEN KALDIRDIM”
Otobüs hattı açılması ve saatleri hakkında yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Seçer, bu konunun birkaç kritere göre belirlendiğini söyledi. Otobüs saatleri için talep olması gerektiğini ve saat/yolcu sayısının yeterliliği ile efektif olmasının mutlak olduğunu belirten Seçer, “Onun dışında onaylamıyoruz. Daha önceki dönemlerde farklı saiklerle yapılmış, tek yetkiyi üzerime aldım bu konuda. ‘Yeni hat konacağı zaman, benden son bir olur alın’ dedim. Çünkü arıyor muhtar bir hat konuyor, arıyor ilçe başkanı bir hat konuyor, arıyor hatırlı bir adam bir hat konuyor. O hat o hatırlı adamın adına konuyor ama para sizden gidiyor, halktan gidiyor. Yani öyle hatlar iptal ettim ki, ayda 100-150 bin TL zarar eden hatları ben kaldırdım, bomboş gidiyor-geliyor. Neymiş beyefendi ilçe başkanı, o tarihlerde istemiş, bilmem kim istemiş” dedi.  

“MUAZZAM BİR YERLEŞKE YAPTIK”
Konuşmasına geçtiğimiz hafta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımı ile açılışı yapılan Toplu Taşıma Yerleşkesi hakkında katılımcılara bilgi vererek devam eden Seçer, “Toplu taşıma filomuzu yeniledik. En son 41 otobüsü teslim aldık. Muazzam bir yerleşke yaptık. Bakın o gün bahsettiğim 272 otobüs ve Toplu Taşıma Yerleşkesi’nin bize maliyeti güncel rakamlarla 1 milyar 148 milyon TL. Vallahi ticaret yapan bir adam olsam ihya olmuştum. Otobüsleri o kadar uygun şartlarda aldık ki, çok uygun. Hani ‘Bedava’ derler ya, hem uzun vadeli hem hibe kredileri buldum Avrupa’dan. Bunlar doğalgazlı. Bir kere çok iyi bir toplu taşıma filomuz var. Biz geldiğimizde araçların yaş ortalaması 17.9’du, 2.9’a düşürdük. Böyle bir toplu taşıma ağımız var. Yeterli otobüsümüz var. Hiçbir sorunumuz yok. Hatta demode olmuşların bir kısmını belediyelere, kurumlara bağış yapıyoruz” diye konuştu. 

“METRO KONUSUNDA İNANILMAZ SIKINTILAR YAŞADIM”
Seçer, Mersin Metrosu hakkındaki “Şehre karşı bir muhalefet mi var Ankara’da?” sorusuna yanıt vererek “3 buçuk ay sonra seçim var. Ne olacak? Neticede 2019’da ben başkanken Metro’yu yatırım programına aldırmak için uğraşan benim. Yapan da Sayın Cumhurbaşkanı. Hakikaten yaptı yani, hatta ‘finansman aramaya çıksın Başkan’ diye yetkili bir Bakan’ı beni aradı. Cumhurbaşkanımız diyor ki ‘Başkanınız finansman arasın.’ Ama böyle geldi. İşte az önce bu siyasi gerginlik dedim ya, geldi belediyeleri vurdu. Başta beni vurdu. Bakın ben size söyleyeyim, bu konuda inanılmaz sıkıntılar yaşadım. Kamuoyu ile paylaşmadım. Bir sürü enerjimiz gidiyor. Oysa enerjimizi size hizmet olarak yansıtabilirdik. Daha fazla hizmet. Yaptığımız hizmetler sizin de takdirleriniz, teşekkür ediyoruz ama gerçekten hani şapkadan tavşan çıkarma gibi bir şey” dedi. 

“BU KENTTE MEMNUNİYETİ 11 BİN KİŞİ İLE SAĞLIYORUZ”
Seçer, 11 bin personel ile kent için çalıştıklarını ifade ederek, “Toplam 11 bin kişiyle biz bu memnuniyeti sağlıyoruz. Bu insanların emeğinin ürünü. Tabii ki burada sevk ve idare önemli ama bu insanlar hem beyin gücünü kullanıyor hem kol gücünü kullanıyor, bedeniyle çalışıyor. Bunlar çok önemli. Sendika gelecek, oturacak bizle çatır çatır pazarlık edecek, hakkını alacak. Biz hakkını vereceğiz ama biz de çatır çatır kamuya hizmet bekleriz. Bunlar siyasi makamlar diye hep istismar edilmiş. Emin olun ben buna müsaade edemem. Zaten ben halkçı başkansam aslında halkın adına ben diyorum ki elemanıma ‘İşini düzgün yap.’ Halkçılık böyle olur. Öyle lafta olmaz. Sen hizmetini yapacaksın o zaman helal ekmek kazanıyorsun, herkes sana saygı duyar. Biz beraber yapıyoruz. Ne emeği sömürelim, ne farklı bir anlayışla siyaseti bize sopa olarak gösterenlere halkın kaynaklarını sömürttüremeyiz. Herkes işini yapacak” dedi. 

“MERSİN BELEDİYESİ GÜÇLÜDÜR”
Metroyu yapacaklarının altını çizen Seçer, “Metro yapılır. Bakın Mersin Belediyesi güçlüdür. Çok net söylüyorum. Ben aciz içinde bir belediye başkanı değilim. Bakın benim 3 yıl önce, 4 yıl önce geldiğim durumla kasanın şimdiki durumu bir değil. Ben açık konuşuyorum; çıkan bana cevabını versin. Çıksın versin, kimsenin sesi çıkmıyor. Borcumuz belli, harcımız belli, geldiğimiz, teslim aldığımız belli. Bakın her 100 lira gelirime 158 lira borç teslim almışım. 2019’da 1 milyar 498 milyon lira gelirim olmuş. 1,5 milyar lira gelirim varmış. Ne kadar borç devraldık belediyeyi. MESKİ’yi katmıyorum, o ayrı bir hikaye. 2 milyar 250 milyon lira. Şu anda nasıl durumumuz biliyor musunuz? Toplamda TL bazında borcumuz aynı kalmış. Dolar o zaman 5.7’ymiş, şimdi 19 lira ama şimdi de aşağı yukarı 2 milyar 300 milyon lira borcumuz var. Gelirimiz ne biliyor musunuz? Biz 10 milyar 600 milyon lira bütçe yaptık. Bunun da 9 milyar lirası en az gelir gelecek. Tahmini bütçemiz. Aşağı yukarı. Farkı anladınız mı? Yüzde 158 gelirin, her 100 gelirin 158 lira borcu, her 100 lira gelirin 27 lira borcu var. Tam rakam vereyim. Yani benim 100 lira gelirim var ama 27 lira borcum var. Ama yine 100 lira gelirim vardı. 158 lira borcum vardı. Ben Metroyu yaparım, kredi de alırım yaparım. Yeter ki normalleşme olsun. Bakanlıklar engellemesin, çok kötü bakıyor finans kurumları Türkiye’ye. Şu anda zaten krediler de aldı başını gitti. Onun için de çok umursamıyorum. Hele bakalım Allah kerim. 3-4 ay geçsin bakalım. 200 milyon liralık harcama yaptık, onu da hesapta kitapta yoktu biz ödedik” dedi. 

GÖKSOY: “BU TÜR BULUŞMALAR DEĞERLİDİR, KIYMETLİDİR” 
DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Seçer’in STK buluşmalarını insanların hem önemsendiği hem de eksikliklerini çok rahat dile getirdiği bir ortam olduğunu belirterek “Bir belediye başkanının kentle sorunlarını ortaklaştırması bizim için çok önemli, kent için de çok önemli. Kentteki sıkıntıları, sorunları herkes bilemez. Emek alanında muhtarlarla, odalarla, sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle toplantılar yapılıyor. Bu aslında kentin bütününü kapsayan bir girişimdir. Bu tür buluşmalar bizim açımızdan değerlidir, kıymetlidir. Kıymetini bileceğiz ve bu kente değer katan Vahap Seçer’in değerini bileceğiz” dedi.

DR. ŞEN: “YAPACAK, SÖYLEYECEK, DEĞİŞTİREBİLECEK ÇOK ŞEY VAR”
Başkan Vahap Seçer’in toplumun farklı kesimleri ile gerçekleştirdiği bu toplantıları çok değerli bulduğunu söyleyen Genel Sağlık-İş Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen ise “Aslında ben gençliğimde de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Konseylerinde, Gençlik Kollarında çalışmalar yaptım. Daha çok yapmak lazım, daha çok bir araya gelmek lazım. Daire başkanları ile daha çok bir araya gelmek lazım. Yapacak, söyleyecek, değiştirebilecek çok şey var. 
Hep birlikte çok daha güzel işler başarabiliriz diye düşünüyorum. Sağlık çalışanlarının özellikle son 20 yıldır çektikleri eziyetleri herkes biliyor. Ama geçecek bunlar diye düşünüyoruz biz” dedi. (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA