Depremde can kaybı 3 bin 500’ü geçti: 10 ilde OHAL ilan edildi!




Tarih: 7 Şubat 2023 Salı 19:47


Türkiye’yi derinden etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin meydana geldiği 6 Şubat Pazartesi günü, saat 16.30’da can kaybı sayısı 1121 olarak açıklanırken, dün saat 16.30 sıralarında ise hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 500’ü geçtiği açıklandı. Önceki gün 7 günlük yas ilan edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra depremin yaşandığı 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Haber-Emrah Birgül

 

Türkiye, 6 Şubat 2023 sabahı merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremle derinden sarsıldı. Kahramanmaraş'ın da içerisinde olduğu 10 ilde ciddi hasarlara ve can kayıplarına yol açan deprem, Mersin'de de hissedildi. Sabah saat 04.17'de meydana gelen depremi artçı sarsıntılar izledi. Depremin yaşandığı ilk dakikalardan itibaren bölgede arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekipler, enkaz altındaki cansız bedenlere ulaşırken; saat 13.24 sıralarında merkez üssü Kahramanmaraş Gözpınar-Ekinözü olan 7,6 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Depremin meydana geldiği ilk gün gazeteyi baskıya hazırladığımız dakikalarda can kaybı sayısı 1121 olarak açıklanmıştı.

 

DEPREMDE CİDDİ CAN KAYIPLARI YAŞANDI

AFAD, 6 Şubat sabahı 07.43 sıralarında can kaybı sayısının 76 olduğunu açıklarken; saat 10.01 sıralarında ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından toplam can kaybı sayısı 284 olarak duyuruldu. Daha sonra 13.30'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 912 olarak açıklanan can kaybı sayısı; saat 15.15'de AFAD tarafından 1014, 16.30'da ise 1121 olarak açıklandı. 6 Şubat'ta saat 17.30'da can kaybı sayısıyla ilgili açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Yunus Sezer, hayatını kaybedenlerin sayısının 1498'e yükseldi duyurdu. İlerleyen saatlerde bir açıklama da saat 18.35'te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan geldi. Oktay, hayatını kaybedenlerin sayısının 1541 olduğunu belirtti. Akşam saatlerinde can kayıplarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatını kaybedenlerin sayısının 1651 olduğunu söyledi.

 

CAN KAYBI 3 BİN 500'Ü GEÇTİ

Can kaybı sayısı, 6 Şubat gecesinden bu yana hızlı bir artış gösterdi. AFAD, hayatını kaybedenlerin sayısını saat 22.09'da 1762 olarak açıklarken, saat 23.21'de ise can kaybı sayısının 2 bin 316'ya yükseldiği bildirildi. Daha sonra yapılan açıklamalara göre saat hayatını kaybedenlerin sayısı 7 Şubat saat 00.39'da 2 bin 379, saat 04.31'de 2 bin 921, 09.40'ta 3 bin 381 ve gazeteyi baskıya hazırladığımız dakikalarda yapılan son açıklamaya göre 3 bin 549'ye yükseldi.

 

MECLİS'E, OKULLARA VE ÜNİVERSİTELERE ARA VERİLDİ

Dün akşam 'Bu Acı Geçer Mi?' başlıklı manşet haberimizi baskıya hazırladığımız dakikalardan itibaren yurdun birçok noktasından bölgeye destek yağdı. Bazı kurumlar ve kişiler tarafından ise açıklamalar yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Meclis çalışmalarına 7 Şubat'tan itibaren bir hafta süreyle ara verildiğini duyurarak, "Danışma Kurulu toplantısı yaparak Meclis'imizin bu haftaki sadece Genel Kurul çalışmalarını, önümüzdeki salı gününden itibaren devam etmek üzere, erteleme kararı aldık. Yarın bu, Genel Kurul'da görüşülüp neticelendirilecek" dedi. Bir açıklama da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Yüksek Öğretim Kurumu'ndan geldi. Bakan Özer, ülke genelinde tüm okulların 13 Şubat'a kadar tatil edildiğini duyururken, YÖK ise 12 şehirde bahar yarıyılının ertelendiğini açıkladı. Bahar yarıyılının ertelendiği şehirler arasında Mersin de yer aldı.

 

3 BİN 500 ASKERİ PERSONEL BÖLGEYE SEVK EDİLDİ

6 Şubat günü akşama doğru saat 18.17 sıralarında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan da bir açıklama geldi. Komando taburları dahil, toplam 3 bin 500 personelin depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Bakan Akar, "A400m nakliye uçakları dahil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 73 sorti destek uçuşu gerçekleştirildi. Ayrıca afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için 2 Akıncı TİHA görevlendirildi" dedi.

 

12 ŞUBAT'A KADAR MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

6 Şubat'ta saat 20.37 sıralarında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir haftalık ulusal yas ilan edildiği duyuruldu. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle milli yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" ifadeleri yer aldı.

 

LÜTFİ SAVAŞ: "ÇOK ACİL YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR"

Akşam saatlerinde bir televizyon programının canlı yayınına katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş ise çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hatay'ın ciddi yardım beklediğini belirten Savaş, "Kente yavaş yavaş kurtarma ekipleri gelmeye başladı. Ancak dışarıda kalan insanların çok büyük ihtiyaçları var. Şu an elektrik, su, doğal gaz kesik. Mahrumiyet bölgesi gibi olduk. Deprem sonrası en çok sıkıntı Kahramanmaraş ve Hatay’da var. Yerel imkanlarla vatandaşların bakımını sağlamamız mümkün değil. Çok acil yardıma ihtiyacımız var. Biz iş makinelerimiz ile elimizden geleni yapıl enkaz altındakileri kurtarmaya çalışıyoruz ama yeterli olmamız imkansız. Burada şu an çok az insan arama kurtarma işinde. Dışarıdan daha iş bilen personele çok ihtiyacımız var" diye konuştu.

 

ARTÇI SARSINTILAR 7 ŞUBAT'TA DA DEVAM ETTİ

Gece saatlerinden itibaren sabaha kadar deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmaları sürdü. 7 Şubat sabahı henüz gün aydınlanmadan, saat 06.13 sularında bir deprem daha meydana geldi. Adıyaman Gölbaşı merkez üslü 5,6 büyüklüğündeki artçı depremle, deprem bölgesi bir kez daha sarsıldı. Gün aydınlandıktan sonra ise artçı sarsıntılar devam etti. Saat 10.11 sıralarında Malatya'nın Pütürge ilçesi, 5,5 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldı.

 

10 İLDE OHAL İLAN EDİLDİ

Gün içerisinde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, hayatını kaybedenlerle ilgili de güncel açıklamalar paylaşıldı. Akşama doğru, gazeteyi baskıya hazırladığımız dakikalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 saati aşkın bir süre sonra yeniden kameraların karşısına geçti. Erdoğan, can kaybı sayısının 3 bin 549'a yükseldiğini, yaralı sayısının da 22 bin 168 olduğunu açıkladı. Depremin ardından yıkım yaşanan 10 ilde üç aylık olağanüstü hal ilan edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan ifadeler şunlar oldu; "Anayasanın 119. Maddesi'nin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik. Bakanlıklarımıza bağlı birimlere ilave, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz yardımları bölgeye göndermektedir. Bölgeye 1000'e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır. Yalan haber, çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye niyetlenenleri takip ediyoruz. Gün tartışma günü değil, günü geldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız."


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA