Depremin 3’üncü günündeyiz!




Tarih: 8 Şubat 2023 Çarşamba 18:26


Depremin ikinci gününde saat 14.40’ta kamera karşısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybı sayısını 3 bin 549 olarak açıklamıştı. Erdoğan, depremin üçüncü gününde saat 13.50’de ise Kahramanmaraş’ta kamera karşısına geçti. Can kaybı sayısının 8 bin 574’e yükseldiğini açıklayan Erdoğan,

Haber-Emrah Birgül

 

6 Şubat 2023 saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcı ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, toplam 10 ilde yıkıma neden oldu. Depremin dördüncü gününe girdiğimiz bugün de bölgede çalışmalar sürüyor. Depremin yaşandığı ilk saatlerde yapılan ilk resmi açıklamada, can kaybı sayısının 76 olduğu açıklanmıştı. Ancak depremin üçüncü gününde Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 bin 574 can kaybı yaşandığını açıkladı. Gazeteyi baskıya hazırladığımız şu dakikalarda can kayıplarıyla ilgili yapılan güncel açıklamalar sürüyor.

 

Erdoğan, 8 ŞUBAT SAAT 13.50'DE AÇIKLADI:  "VEFAT EDENLERİN SAYISI 8 BİN 574"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin meydana geldiği ilk gün saat 13.30 sıralarında kamera karşısına geçerek, 912 can kaybı yaşandığını açıklamıştı. Erdoğan, daha sonra depremin ilk günü akşamı 7 günlük milli yas ilan edildiğini duyurmuştu. 24 saati aşkın bir süre sonra depremin ikinci günü saat 14.40'ta bir kez daha kamera karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini söyledi. Erdoğan, depremin üçüncü gününde ise depremin meydana geldiği Kahramanmaraş'a doğru yola çıktı. Deprem bölgesinde kameraların karşısına bir kez daha geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kahramanmaraş'ta, bu deprem ilk adımını buradan yaşadık ve ondan sonra da dalga dalga malum, 10 vilayetimizde bu gerçekleşti. Tabi şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444" dedi.

 

ERDOĞAN, 10 İLDE TOKİ ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAĞINI DUYURDU

Türk milletinin bu tür felaketlere gösterdiği sabrı bundan sonra da göstermeye devam edeceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, "Bütün imkanlarımızı seferber ettik ve devlet tüm imkanlarıyla; başta AFAD olmak üzere, AFAD'ın koordinesinde bu çalışmalarını belediyelerle birlikte yürütmektedir. Yürütüyor ve yürütecektir. Tüm illerimizde bakan arkadaşlarımla birlikte bu operasyonların koordinasyonunu yürütüyoruz. Devletin kurumları, hepsi iş başında. İlk gün tabii ki bazı sıkıntılar yaşandı ama ondan sonra ikinci gün ve bugün duruma hakimiyet tesis edildi ve bundan sonraki durum zaten enkazlardaki çalışmalarımız devam ediyor ama bir taraftan da enkaz kaldırma çalışmalarını Çevre Şehircilik Bakanlığımız inşallah yürütmeye başlayacak. Çünkü hedefimiz inşallah bir yıl içerisinde de aynen diğer felaketleri yaşadığımız illerde nasıl hemen toplu konut idaresi olarak bu operasyonları yaptıysak, gerçekleştirdiysek aynı şekilde Kahramanmaraş ve diğer 9 ilimizde de bunları gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 

ÇADIRLARINDAN 'MEMNUN KALMAYAN' DEPREMZEDELER OTELDE AĞIRLANABİLECEK!

Vatandaşların sokakta kalmasına izin vermeyeceklerini de sözlerine ekleyen Erdoğan, "Tabi ben buradan özellikle bir duyuruyu daha yapmak istiyorum. Şu anda benim vatandaşlarımdan Antalya, Alanya, Mersin gibi illerimizde otellerle görüşmelerimizi yaptık ve bu görüşmelerle buralardaki otellerde kalma arzusunu ortaya koyan vatandaşlarım olursa biz vatandaşlarımızı bu illerdeki otellere yerleştirmeye hazırız. Kendileriyle görüşmelerimizi yaptık ve çok ciddi sayıda da şu anda bir oda kapasitesine ulaştık. Vatandaşlarım olur ya bu çadırlardan memnun olmayabilirler ama Antalya, Alanya, Mersin; buralardaki otellere yerleşmeye 'evet' derlere kendilerini oralara yerleştirmek suretiyle tüm imkanlarımızı orada da seferber edeceğiz. Yeme, içme, yatma her şey o otellerde karşılanacak ve bu konuda da her ildeki koordinasyon merkezlerimiz seferber olmuş durumdalar. Bu adımlarla işimizi çok daha kolaylaştırmış olacaklardır. Çünkü bizim de deprem bölgelerindeki çalışmalarımız çok daha hızlanacak, çok daha rahat hale gelecek. Şu ana kadar yaşadıklarımızı yaşamayacağız. Çünkü bazı yerlerde ilk etapta havaalanlarında sıkıntımız oldu. Yollarda sıkıntılarımız oldu ama bugün daha rahatız. Yarın daha rahat olacağız. Daha sonra inanıyorum ki daha rahat olacağız" ifadelerine yer verdi.

 

ERDOĞAN, 'RAHATLATACAK' BİR DESTEKTE BULUNACAKLARINI AÇIKLADI: "10 BİN LİRA"

Depremzedelere nakdi destek sağlayacaklarını da vurgulayan Erdoğan, "Hasar tespitleriyle her ailemize onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah 10 bin olarak şu anda planladık. 10 biner lira inşallah bu ailelere bizler şu anda hükümet olarak ulaştıracağız ve onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz" dedi.

 

2'İNCİ GÜN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR YAPILDI

Erdoğan'ın OHAL açıklaması ve deprem bölgesindeki açıklaması arasındaki kritik sürede de gelişmeler ardı ardına devam etti. Depremin ikinci gününde İskenderun'da deniz seviyesi yükseldi, caddeleri su bastı. O dakikalarda açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye tarihindeki en büyük felaketlerden birinin yaşandığını vurgulayarak; "Burada eksiklikler olabilir, çünkü zamanla yarışıyoruz. Burada onarıcı bir dil kullanmak lazım" dedi. Bir açıklama da havayolu şirketlerinden geldi. Türk Hava Yolları ve Pegasus, 13 Şubat'a kadar deprem bölgesinde yer alan illerden yapılacak dönüş uçuşlarının ücretsiz olacağını duyurdu. İkinci gün akşam saatlerinde BDDK'dan yapılan açıklamada ise "Depremlerden etkilenen illerde yerleşik kişilere kullandırılacak ve yapılandırılacak kredilerin vadeleri, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dahil bankalarca belirlenebilecek. Deprem bölgesinde bulunan üye işyerlerince kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında, taksitlendirme süreleri bir kata kadar artırılacak" ifadeleri yer aldı.

 

BAKAN MUŞ, KİLİS'TEKİ ARAMALARIN SONA ERDİĞİNİ DUYURDU

İkinci gün akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kilis'te arama faaliyetlerinin sona erdiğini ve enkaz altında kimsenin kalmadığını bildirdi. İzleyen saatlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise deprem bölgesine 9 tabur komandonun sevk edileceğini açıkladı. 7 Şubat'ı 8 Şubat'a bağlayan gece yarısı açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da deprem sonrası üretim tesislerinde zarar olmadığını kaydetti.

 

KILIÇDAROĞLU: "BU ÇÖKÜŞ TAM DA SİSTEMATİK RANT SİYASETİNİN SONUCUDUR"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in de aralarında olduğu CHP'li belediye başkanlarıyla birlikte bölgeye geçti. Bölgedeki izlenimlerinden sonra değerlendirmelerde bulunan CHP Lideri, "Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum. Bu çöküş tam da sistematik rant siyasetinin sonucudur. Erdoğan’la, sarayıyla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım. Ben halkımın kavgasını vereceğim. Sonuna kadar" dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA