Türkiye tek yürek olup ’bir umuda’ tutundu!




Tarih: 9 Şubat 2023 Perşembe 18:37


6 Şubat’ta meydana gelen depremin 5’inci günündeyiz. Türkiye’nin gözü kulağı deprem bölgesinde. Bölgede artçı sarsıntılar ve arama-kurtarma çalışmaları devam ederken; milyonlarca insan ’bir umuda’ tutunmaya devam ediyor. Bir yandan da bölgeye arka arkaya yardımlar ulaştırılıyor. Depremin 3’üncü gününde gazeteyi baskıya hazırladığımız dakikalarda can kaybı sayısının 8 bin 574 olduğunu bildirmiştik. Depremin 4’üncü gününde gazeteyi baskı hazırladığımız dakikalarda ise can kaybı sayısı 14 bin 300’ü geçmişti.

Haber-Emrah Birgül

 

6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde yıkımla sonuçlanan 7,7 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye'yi derinden sarstı. Mersinliler de o dakikalarda sarsıntıya çok yakından şahit oldu. Depremin ardından Mersin'den ve Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye yardımlar ulaştırıldı. Tüm Türkiye, bölgeden gelecek güzel haberlere odaklandı. Ancak depremin ilk saatlerinde 76 olarak açıklanan can kaybı sayısı, depremin 4'üncü gününde 14 bini geçti. Bölgeden arka arkaya kurtarma haberleri de geldi. Depremin üzerinden geçen 72 saat sonra hayata tutunan onlarca kişi enkazların içerisinden çıkarıldı.

 

ERDOĞAN, DEPREM BÖLGESİNDE YENİ AÇIKLAMARDA BULUNDU!

Depremin 3'üncü günü olan 8 Şubat'ta deprem bölgesine gidip, Kahramanmaraş'ta saat 13.50'de kamera karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kahramanmaraş'ta, bu deprem ilk adımını buradan yaşadık ve ondan sonra da dalga dalga malum, 10 vilayetimizde bu gerçekleşti. Tabi şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444" demişti. Depremin 3'üncü gününde Hatay'a da giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4'üncü gününde ise Gaziantep'te incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından 9 Şubat saat 13.23'te açıklamalarda bulunan Erdoğan, can kaybı sayısının 14 bin 14, yaralı sayısının ise 63 bin 794 olduğunu duyurdu. Açıklamasının devamında OHAL yetkileriyle 'yağmalama' olaylarına müdahale edileceğini belirten Erdoğan, "OHAL ilanı, Türkiye’de süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına karşı müdahale imkanını devlete vermiş olacaktır" dedi. Erdoğan'ın açıklamasından ise şu ifadeler öne çıktı; "Deprem bölgelerinde hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak. Bir taraftan konteyner çalışmalarımız, diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Gelecek konteynerleri 10 ile dağıtacağız. Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarımızla sahadayız."

 

ŞANLIURFA VE KİLİS'TE ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Depremin 4'üncü gününde kurumlar tarafından da peş peşe açıklamalar yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklamasına göre, deprem bölgesindeki 10 il ve ilçelerin büyük kısmının merkezlerinde cadde ve sokak lambalarına elektrik verildi. 9 Şubat saat 11.05 sıralarında AFAD'dan yapılan açıklamada, "Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir" ifadeleri yer aldı. AFAD, saat 12.40 sıralarında ise Kilis'teki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Kilis'teki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir" açıklamasını paylaştı. Dışişleri Bakanlığı ise depremin ardından 95 ülkeden yardım teklifi geldiğini, 53 ülkeden arama-kurtarma ekipleriyle beraber sahada olduğunu bildirdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA