Son günlerde görülen ’fahiş kira fiyatları’yla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan MTSO Emlak ve Destek Faaliyetleri Komitesi Başkanı Ümit Utku Mete, "Müdahale etme şansımız çok olmuyor. Ama artık sektördeki bütün arkadaşlarımız buna tepki koydu. Hepsini ifşa etme ve onlarla çalışmama kararı aldık" dedi.
Haber-Fatih Dönmez
7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerden sağ kurtulup başka bir kente göç etmek için yollara düşen vatandaşların ilk durağı Mersin oldu. Mersin'in, son bir hafta içerisinde yoğun göç aldığı belirtildi. Ancak Mersin'de 'ev arayışına' başlayan Mersinliler, bu hafta 'fahiş kira artışları'yla karşı karşıya kaldı.
MTSO KOMİTE BAŞKANI METE: "'YILLIK PEŞİN ALIRIM' DİYENLERLE BOĞUŞUYORUZ"
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak ve Destek Faaliyetleri Komisyon Başkanı Ümit Utku Mete, gazetemize yaptığı değerlendirmede; "Biz, ilk aşamada gayrimenkuller üzerinde ciddi fiyat artışlarına gidildiğini gördük. Bunlara müdahale etme şansımız çok olmadı. Çok ciddi değişiklikler oldu. Bunlara birebir şahit olduk ve ilk kararımız 'bu kişilerle çalışmamak' oldu. Şimdi de maalesef atıl haldeki evlerinin tadilatını yapıp bir hafta içerisinde kiraya vermek isteyenleri görüyoruz. Bunun yanında depremzedelere evlerini kiraya vermek istemeyenlerle, evlerini kiraya vermek isteyip de '1 yıllık peşin alırım' diyenlerle boğuşuyoruz" ifadelerine yer verdi.
"HEPSİNİ İFŞA ETME KARARI ALDIK"
Son günlerde gayrimenkul sektöründe ciddi karışıklık ve kargaşalar yaşandığını sözlerine ekleyen Mete, "Bütün meslektaşlarımızla bunları dile getirirken gerçekten utanıyoruz. Durum şimdilik böyle. Müdahale etme şansımız çok olmuyor ama sektördeki bütün arkadaşlarımız buna tepki koydu. Hepsi çalışmama kararı aldı. Hepsini ifşa etme kararı aldık. Bakanlıklarla ve Ticaret İl Müdürlüğü'yle görüşmeler halindeyiz. Bu kişileri ilgili yerlere şikayet edeceğiz" dedi.
"'FIRSATÇI' DEDİĞİMİZ GRUP ÇOĞUNLUKTA"
Kanunlar gereği 'fırsatçılara' yönelik bazı konularda hukuki sürece başvuramadıklarına dikkat çeken Mete, "Fiyat artışları da tamamen inisiyatife bağlı ve vicdani bir durum. Yıllık da isteyebiliyor aylık da isteyebiliyor. Bunun yanında evini depremzedelere açan insanlar da var. Ama diğer, 'fırsatçı' dediğimiz grup daha çoğunlukta. Özellikle bu birkaç gündür ciddi bir göç aldık. Bunun mahcubiyetini yaşıyoruz. Hemen hemen tüm ilanlarda rakamlar güncellendi. Ama dediğim gibi; bunun yanında evini açan ve indirim yapanlar da var. Evinin 'kiralık' ilanını geri çekip 'depremzedelere birkaç ay tahsis edelim' diyenler de var" şeklinde konuştu.
MERSİN EMLAKÇILAR ODASI BAŞKANI, 'FIRSATÇILARA' SESLENDİ: "VİCDANSIZLAR!"
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat da duruma tepki göstererek açıklamalarda bulundu. Mersin'de ev kiralarının 2-3 kat arttığını belirten ve fırsatçılara 'vicdansızlar' diye seslenen Canpolat, "Art niyetli, fırsatçı mülk sahipleri; 5 bin liralık daireyi 7-8 bin liraya, 7-8 bin liralık daireyi 10-15 bin liraya çıkardılar. Büyük bir fahiş fiyat uyguladılar. Ben bu açıklamayı yaparken üzülüyorum. Canını enkazın altından zor kurtaran depremzede kardeşlerimizi biz burada yüksek fiyatlarla öldürmeye çalışıyoruz. Tabi 'tamamı böyle yapıyor' demem doğru olmaz. İyi niyetli, ahlak sahibi, vicdan sahibi hem meslektaşlarımız hem mülk sahiplerimiz gerekli kolaylığı sağlıyor. Yaptırım noktasında da sürekli sosyal medyadan ve internet sitemizden duyurularımız var. Oda'mıza, yaşanan sorunlarla ilgili şikayette bulunmaları noktasında Ticaret İl Müdürlüğü'müze, Ticaret Bakanlığı'mıza, Maliye Bakanlığı'mıza suç duyurusunda bulunup takipçisi oluyoruz" ifadelerine yer verdi.
|