Hatay Depremi Mersin’de Derinden Hissedildi




Tarih: 21 Şubat 2023 Salı 16:55


20 Şubat saat 20.04 ve 20.07’de meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler Hatay’ı salladı, Mersin’de ise derinden hissedildi. Depremin ardından uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür; "Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Bu uyarılarımız bölgedeki stres transferine dayanıyor" dedi.

Haber-Cihan Barış Budak

Hatay'da 3 dakika arayla iki deprem yaşandı. AFAD'ın verilerine göre; 20 Şubat saat 20.04'teki 6,4 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Defne ilçesi olduğu belirtildi. Deprem, zeminden 16.74 kilometre derinlikte meydana geldi. 20.07'de ise merkez üssü Samandağ ilçesi olan 5,8 büyüklüğündeki depremle Hatay bir kere daha sallandı. Deprem, aynı dakikalarda Mersin'de de derinden hissedildi. Mersinliler, geceyi dışarıda geçirdi.

 

DEPREMİN ARDINDAN 'TSUNİAMİ' KORKUSU YAŞANDI!

Meydana gelen depremlerin ardından evlerinden çıkan Mersinliler, AFAD'ın "Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir" uyarısıyla 'tsunami' paniği de yaşadı. O dakikalarda Mersin Valiliği'nden de "Deniz kıyısından uzak durulması önemle rica olunur" uyarısı geldi. Bunun üzerine petrol istasyonlarında ve kentin yayla yollarında araç yoğunluğu yaşandığı görüldü. Mersinlilerin 'tsunima' korkusu saat 21.51'de AFAD'dan yapılan ikinci açıklamayla son buldu. Yapılan açıklamada, "Kandilli Rasathanesi'nin uyarısı üzerine tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı, Kandilli Rasathanesi ile yapılan değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır" ifadeleri yer aldı.

 

MERSİNLİLER GECEYİ 'DEPREM NÖBETİ'YLE GEÇİRDİ

Mersinliler, depremin ilerleyen saatlerinde de sokaklarda, toplanma alanlarında, parklarda, pazar yerlerinde ve araçlarda beklemeye devam etti. Valilik, okulların bir gün süreyle tatil edildiğini duyurdu. Mersinlilerin 'deprem nöbeti' sabahın erken saatlerine kadar sürdü. O saatlerde Hatay'da da artçı sarsıntılar peş peşe sürdü. Depremin ilk dakikalarında Hatay'dan yapılan canlı yayınlarda, enkaz bölgesindeki 'nakliye araçları' dikkat çekti. Bazı nakliye işçilerinin ve depremzedelerin, hasarlı binalardaki eşyaların taşınması sırasında depreme yakalandıkları belirtildi. Depremin ardından can kayıplarının da meydana geldiği açıklandı.

 

UZMANLAR UYARMIŞTI, YİNE UYARIYOR!

Yaşanan depremin ardından uzmanların uyarıları bir kez daha gündeme geldi. 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye'de bir televizyon kanalının canlı yayına katılan Japonya Yurtdışı Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki "Hatay’da hasar oldu ama fay hattı daha kırılmadı. Hatay’dan sonra KKTC’ye kadar fay hattı gidiyor. Hatay ve KKTC’de deprem olabilir" demişti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün de 6 Şubat'taki depremin ardından Hatay'a yönelik yaptığı uyarılar hatırlandı. 20 Şubat'ta meydana gelen Hatay depreminin ardından açıklamalarda bulunan Görür, bu kez 'KKTC' ve 'Adana' için uyarılarda bulunarak; "Arkadaşlar Hatay’da 6,4 ve daha küçük depremler oldu. Maraş depremlerinden sonra bu boyutta depremleri Hatay ve Adana’da bekliyorduk. Nitekim ben, Celal Şengör ve yerbilimci arkadaşlarımız duyurmuştuk. Maraş’ta oldu. Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Bu uyarılarımız bölgedeki stres transferine dayanıyor. Keza Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız. Yetkililerimizin ve halkımızın dikkatli olmasında yarar var" ifadelerine yer verdi.  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA