Masa’nın Adayı Bugün Açıklanacak!




Tarih: 5 Mart 2023 Pazar 16:08


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açıklamasının ardından 5 siyasi parti genel başkanı Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde bir kez daha bir araya gelerek, bugün yapılacak toplantının ardından Cumhurbaşkanı Adayı’nın açıklanacağını bildirdi. Bugünkü toplantıya Meral Akşener’in ise katılmayacağı öğrenildi.

Haber-Emrah Birgül

 

2 Mart'ta yapılan 6'lı Masa toplantısının ardından kamera karşısına geçen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmadıklarını belirterek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a 'adaylık' çağrısında bulunmuştu. Akşener'in açıklamasının ardından CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları Ankara'da bir araya geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in de katıldığı toplantı sonrası İmamoğlu ve Yavaş'tan Kılıçdaroğlu'na destek açıklamaları paylaşıldı.

 

İYİ PARTİ'DE YAPILAN TOPLANTI SONRASI MUTABAKAT METNİ AÇIKLANMIŞTI

İlk olarak 12 Şubat 2022 tarihinde bir araya gelen 6'lı Masa, 11'inci toplantısını 26 Ocak 2023'te İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirmişti. 9 saat süren toplantının sonunda 6 siyasi partinin, 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni' konusunda anlaşma sağladıkları belirtilmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun uzlaştığı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni', 30 Ocak 2023'te ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşılmıştı.

 

2 MART ÖNCESİ İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ'NÜN AÇIKLAMALARI GÜNDEM OLMUŞTU

6'lı Masa, 12'inci toplantısını ise 2 Mart 2023'te Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde Saadet Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleştirdi. Toplantıya günler kala İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında ikili görüşme gerçekleşti. Görüşmenin ardından kamera karşısına çıkan İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, "Dün gerçekleşen görüşme, Millet İttifakı'nın paydaşlarının zaman zaman yaptığı periyodik görüşmelerden biridir. Yaklaşık 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdiler. Sayın Kılıçdaroğlu'nun Sayın Genel Başkanımızı ziyaretleri sonrası adım adım 2 Mart'taki toplantıya tüm paydaşlar hazırlanıyor. Bu vesileyle şunun altını çizmek istiyorum; dün görüşmeden sonra bazı yayınlarda, değerlendirmelerde 'aday üzerinde mutlak bir anlaşma olduğu' ya da bize atfen kullanılan, asla kabul etmeyeceğimiz 'pazarlık' gibi birtakım ifadeler. Bunların hiçbirisi gerçeği yansıtmamaktadır. Ama milletimiz müsterih olsun, 2 Mart'ta Millet İttifakı 13'üncü Cumhurbaşkanı'nı belirleyecek, bu iradeyi gösterecek ve en kısa zamanda da bu iradenin ortaklaşmasıyla bunu milletimizle paylaşacağız" ifadelerine yer vermişti.

 

2 MART'TA AKŞENER DE İMZA ATTI: "ORTAK BİR ANLAYIŞA ULAŞMIŞ BULUNUYORUZ"

Saadet Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantının ardından ise 6 siyasi partinin genel başkanının imzasıyla bir 'ortak açıklama metni' paylaşıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in imzasının da yer aldığı metinde, "Millet İttifakı'nı oluştursan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz" açıklaması yapıldı.

 

AKŞENER 3 MART'TA AÇIKLAMA YAPTI: "İYİ PARTİ BİR DAYATMAYA MECBUR BIRAKILMIŞTIR"

Toplantının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Partili 81 il başkanını İYİ Parti Genel Merkezi'ne çağırdı. Gözler 6 Mart 2023'te yapılacak açıklamaya çevrilmişken, 3 Mart'ta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kamera karşısına çıktı. Aday konusunda masadaki diğer 5 partiyle uzlaşamadıklarını belirten Akşener, "En sonda söyleyeceklerimi, en başta söyleyeyim: Geldiğimiz noktada İYİ Parti bir kıskaca alınmış, bir dayatmaya mecbur bırakılmış; tıpkı yıllardır, Türk Milleti'ne yapıldığı gibi ölüm ve sıtma arasında, bir tercihe zorlanmıştır ve elbette buna boyun eğmeyecektir" dedi.

 

AKŞENER: "İKİ İSMİN ADAYLIĞI KONUSUNDA GÖRÜŞÜMÜZÜ BEYAN ETTİK"

2 Mart'ta yapılan 6'lı Masa toplantısını işaret eden Akşener, "Dün gerçekleşen toplantıda nihayet, ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağını tartıştık. Bu doğrultuda beş siyasi parti tek bir ismi dile getirerek, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı yönünde görüşlerini beyan ettiler. Biz de İYİ Parti olarak üç yılı aşkın bir süredir sokaklarda, dükkanlarda ve meydanlarda sıklıkla duyduğumuz, milletimizin yoğun bir teveccüh gösterdiğine hemen her yerde şahit olduğumuz ve yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında da uzun süredir Sayın Erdoğan'a karşı açık ara kazandığını gördüğümüz iki ismin adaylığı konusunda görüşümüzü beyan ettik" diye konuştu.

 

AKŞENER: "BU İKİ İSİM MANSUR YAVAŞ VE EKREM İMAMOĞLU'YDU"

Bu noktada CHP'li iki Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismini beyan ettiklerini kaydeden Akşener, "Bu iki isim, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'ydu" dedi. İmamoğlu ve Yavaş'a bir çağrıda da bulunan Akşener, konuşmasının sonunda; "Bu saatten sonra bizlere düşen bir seçim yapmaktır; Ya ışıl ışıl bir güneşin altında dimdik duracağız ya da uzayan gölgelerde kaybolacağız! Ya şanlı bir mücadelede milyonlarla yürüyeceğiz ya da trajik bir hikayede figüranlık yapacağız! Ez cümle; Ya tarih yazacağız ya da tarih olacağız! İnanıyorum ki hep birlikte tarih yazacağız!" ifadelerine yer verdi.

 

MUHARREM İNCE'NİN AYLAR ÖNCE YAPTIĞI KONUŞMA BİR KEZ DAHA GÜNDEM OLDU!

O konuşmanın ardından bazı kesimler Akşener'e tepki gösterirken, bazı kesimler ise destek mesajları paylaştı. Akşener'in konuşması 'İYİ Parti 6'lı Masa'dan ayrıldı' şeklinde yorumlara neden olurken, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin önceki aylarda yaptığı açıklamalar bir kez daha gündeme geldi. Muharrem İnce, katıldığı bir televizyon programında; "Millet İttifakı'ndan hiçbir şey çıkmaz. Sonucu söyleyeyim; orası dağılır. Sayın Kılıçdaroğlu adaylığını 6'lı Masa'ya kabul ettiremez. Ettirirse Sayın Akşener ayrılır. Başka ittifaklar doğar. Dolayısıyla oradan hiçbir şey çıkmaz" demişti. Muharrem İnce, katıldığı bir başka televizyon programında ise "Sonbahar'da görüşürüz, önümüzdeki 3 Mart'ta da görüşürüz. Göreceğiz. Ayağa kalkacak ortalık, merak etmeyin" şeklinde konuşmuştu.

 

BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ, AKŞENER'E ÇAĞRIDA BULUNDU!

Meral Akşener'in açıklamasının ardından gözler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a çevrildi. Ancak Akşener'in açıklamasını izleyen sıcak saatlerde Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'den de bir çağrı geldi. Akşener'e Cumhur İttifakı'na katılma çağrısı yapan Destici, "Onun bu açıklaması şunu gösterir ki; artık İYİ Parti, 6'lı Masa'da değil. Ya yoluna kendisi devam edecek ya da Cumhur İttifakı ile birlikte hareket ederse bundan memnuniyet duyarız. Daha önce de Cumhur İttifakı'nın genişlemesine çok sıcak baktığımı ifade etmiştim" değerlendirmesinde bulundu.

 

KILIÇDAROĞLU: "BU SOFRADA ERDOĞAN DİLİNİN VE YERİNİN OLMAMASI GEREKİRDİ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu da aynı gün sosyal medya üzerinden yayınladığı video ile açıklamalarda bulundu. Halil İbrahim Sofrası'ndan bahsederek bu yola çıktıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Erdoğan gitsin, ama Erdoğanizm gelsin, bu da olmaz. Tarihi sorumluluğumuz var bizim. İttifakımızın diğer ortakları medyaya çıkıp hakaretler etmiyor. İttifaka zarar veren demeçler hiç vermiyor. Hiçbirinin ittifak içinden oy devşirmeye çalıştığını da görmedik. Sürekli aynı olgular, birbirini tekrar eden hamleler. Biz ülkeyi siyasal operasyonlarla yönetmeye talip olmayacağız. Hepimizin sorumluluğu var ve sorumlu davranacağız. Bana gelince; ben bu saatten sonra değişmem. Ben birleştiririm. Birleştirmeye de devam edeceğim. Sofra büyümek zorunda. Bunu da kimse durduramaz. Bu sofrada siyasi oyunların, nezaketsizliğin, Erdoğan dilinin ve yerinin olmaması gerekirdi. Bu sofraya oturanlar böyle oturdu. Kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır. Umudum niçin bir araya geldiğimizin farkındalığıyla sakin olmamız. Bu sofraya herkesi davet etmemizdir" şeklinde konuştu.

 

VAHAP SEÇER: "MİLLET İTTİFAKI'NIN BİR VE BERABER OLMASINI DİLİYORUZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından aralarında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da yer aldığı CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları Ankara'da toplantı. Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katıldı. Toplantının ardından CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları'ndan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek mesajları paylaşıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından yapılan paylaşımda, "Ülkemizin büyük bir felaket yaşadığı bugünlerde, sevgiye ve saygıya ihtiyacımız var. Sayın Kemal Kılıçdaoğlu'nun adalet yürüyüşünde asla yalnız bırakmayacağız. Millet İttifakı'nın bir ve beraber olmasını diliyoruz"  ifadesi yer aldı.

 

İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK MESAJI!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sessizliğini bozdu. İmamoğlu tarafından yapılan sosyal medya paylaşımında, "Millet İttifakı halkımızın içinden geçtiği zor bir dönemde ağır bir sorumluluk alarak devleti etkin ve demokratik, toplumu huzurlu ve zengin kılma iradesiyle kurulmuş bir siyasi birliktir. Milletimize çaresiz, umutsuz ve yalnız olmadıklarını göstereceklerine inanıyorum. CHP'nin öz evladı ve Millet İttifakı'nın Belediye Başkanı olarak milletimizin arzu ettiği birlik içinde, ittifak masasında irademizi temsil eden Sayın Kemal Kılıçdaoğlu'nun ve Millet İttifakı'nın, eksilmeden çoğalarak büyüyeceğinden şüphem yoktur" ifadeleri yer aldı. Mansur Yavaş ise yaptığı paylaşımda, "Bugüne kadar yaptığımız açıklamalarda Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun iradesi dışında hareket etmeyeceğimizi belirtmiştik. Aynı çizgideyiz. Temennimiz, Millet İttifakı'nın tüm paydaşlarıyla yoluna devam etmesidir" açıklamasında bulundu.

 

ERSAN ŞEN'İN AÇIKLAMALARI GÜNDEM OLDU!

Ulusal bir televizyon kanalının canlı yayınında konuşan Hukuk Profesörü Ersan Şen'in açıklaması da gündemin dikkat çeken açıklamaları arasında yer aldı. "İYİ Parti teklif ederse aday olur musunuz" sorusuna yanıt veren Şen, "Canımız feda, kanımız feda. Tereddütsüz. Karşılık varsa, yüce millet istiyorsa, karşılıksız bırakmayız. Millet çoban ateşini yakarsa uzak durmayız" dedi. Programın ilerleyen dakikalarında ise reklam arasında Meral Akşener tarafından bir telefon geldiğini belirten Şen, "Akşener, 'Bunda ciddi misiniz' dedi, 'Ciddiyim' dedim, görüşmek istedi. Muhtemelen bu hafta içinde bir görüşme gerçekleştireceğiz" ifadelerine yer verdi.

 

5'Lİ MASA BUGÜN BİR KEZ DAHA TOPLANIP ADAYI AÇIKLAYACAK!

Akşener'in 3 Mart'taki açıklamalarının ardından 6'lı Masa içerisindeki 5 siyasi partinin genel başkanı, Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde 13'üncü kez bir araya geldi. Yaklaşık 4,5 saat süren toplantıya İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katılmadı. Toplantının sonunda yapılan açıklamada, "Hedefimiz, kaybedeni olmayan bir zaferdir. Bu çerçevede; bir önceki toplantımızda karara vardığımız gibi, 6 Mart Pazartesi günü tekrar Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. Ortak bir anlayışa ulaştığımız 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda nihai açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız" ifadeleri yer aldı. Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde bugün bir kez daha yapılacak toplantının ardından adayın açıklanması beklenirken; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise toplantıya katılmayacağı öğrenildi. İYİ Parti Genel Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Meral Akşener'in 6 Mart Pazartesi günü gerçekleştireceği toplantıya katılmayacağını açıkladı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA