Vahap Seçer: ’Ben Tarım Bakanı olsam...’




Tarih: 9 Mart 2023 Perşembe 17:46


Bu yıl yağışların az olması nedeniyle gündeme gelen ’su sıkıntısı’, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de konuşuldu. Bir Meclis üyesi, su sıkıntısının tarımı da olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise bunun üzerine; "Ben Tarım Bakanı olsam, bu yıl belki kuraklık dolayısıyla çok hızlı bir kaynak ayırırım. Damlama sulama sistemi yapacak olan çok. ’Hemen getirsin evraklarını, biz destek verelim. Bu yıl böyle geçecek’ derim" şeklinde konuştu.

Haber-Behzat Özgür Beyazlar

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2023 Yılı Mart Ayı İkinci Birleşim Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Gündem maddelerinin görüşüp oylandığı Meclis toplantısının 'gündem dışı konuşmalar' kısmında konuşulan konulardan bir tanesi de 'yaklaşan su sıkıntı' oldu. Meclis üyeleri, bu yıl yağışların az olması nedeniyle ilerleyen aylarda Mersin'de de su sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çekti. İçme suyunun yanı sıra tarımsal sulamada da sıkıntılar yaşanabileceğini gündeme getiren Meclis üyeleri, bu kapsamda alınabilecek önlemlere ve tedbirlere dikkat çekti

 

CHP'Lİ YILDIZ: "HALA KENTİMİZE DE ÜLKEMİZE DE CİDDİ MİKTARDA YAĞIŞ OLMADI"

CHP'li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, iklim krizinin geçmişten bu yana devam eden bir konu olduğunu belirterek, "Mart ayının da neredeyse yarısına geldik. Hala kentimize de ülkemize de ciddi miktarda yağış olmadı. Ne kar ne yağmur yağışı olmadı maalesef. Belli ki önümüzdeki günlerde çok ciddi bir su sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız. Yani sadece içme suyu sıkıntısı değil ki bunu siz de dün altını çizerek anlattınız, bugün de kısmen bahsediliyor. Aynı zamanda sulama suyu anlamında da birçok alanda kullanılacak sularda bu sene sıkıntılar olacağı belli. Yani kentimize akan derelerdeki debilerden de bunu hepimiz günlük, çıplak gözle görüyoruz" dedi.

 

MHP'Lİ ÖNEL: "DÜNYADA BİR SU SIKINTISI VAR"

MHP'li Meclis Üyesi Bünyamin Önel de tarımsal sulama konusunda sıkıntıların gündeme gelebileceğine dikkat çekerek, "Dünyada bir su sıkıntısı var. Elbette bizim de ülkemizde, şehrimizde bu su sıkıntısı var. Birkaç günden beri köyleri gezdim, kırsal mahalleleri gezdim. Vatandaşlar çok tedirgin. Çünkü su göletlerinde su birikmedi, yağış almadı. Doğru düzgün kar yağmadı. Bırakın mahsul almayı, insanlar 'ağacımızı kurutmadan nasıl bu yılı atlatırız' diye bir düşünceye girdi. Benim burada sizden özellikle istediğim konu şu; bu vatandaşlarımıza ne gibi yardım yapabiliriz, bunlara nasıl bir çözüm üretebiliriz. Mesela bazı kırsal kesimlerde artezyen çalışmaları başlatıyorlar ağaçlarını kurtarmak için. Bize de söyledikleri şu; Büyükşehir bize burada gerek pompa gerek boru gibi destek verebilir mi? Böyle bir destek verebilir miyiz" ifadelerine yer verdi.

 

VAHAP SEÇER: "ÖNEMLİ BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; "Bunların tabi fiili kullanımında tedbirler alınabilir. İşte havuzlar ya da tarımsal sulamada dönüşümlü sulama, vahşi sulamadan imtina edilmesi. Ben Tarım Bakanı olsam, bu yıl belki kuraklık dolayısıyla çok hızlı bir kaynak ayırırım. Damlama sulama sistemi yapacak olan çok. 'Hemen getirsin evraklarını, biz destek verelim. Bu yıl böyle geçecek' derim. Çünkü vahşi sulamayla damlama sulama; farklı bir su tüketimiyle aynı sonucu aldığınız iki sulama sistemi gibi" ifadelerini kullandı.

 

"BİR OPSİYONUMUZ VAR; YANİ HAFTAYA PAZAR GÜNÜ YAĞIŞ VAR"

Barajlardaki son durumu yakından takip ettiklerini belirten Seçer, "SCADA sistemi bizi çok rahatlattı. Çok para harcadık ama hakikaten karşılığını alıyoruz. Muazzam bir şey. Yani gidip orayı da ziyaret etmenizi isterim. Büyük yatırımlar ama dönüşü çok hızlı. Her şeyi görüyorsunuz. Nerede arıza var, nerede kaçak var, nerede sistem devre dışı kalabilir, nerede patlak var; hepsini görüyorsun. Tüketimini vs. Şimdi şu anda bir endişeye mahal var mutlaka ama daha bir opsiyonumuz var. Yani haftaya pazar günü yağış var" dedi.

 

"AYNI DERT DEVAM EDİYOR; 'YAĞMUR GELİYOR MU GELMİYOR MU'"

Bir çiftçi çocuğu olduğunu sözlerine ekleyen Seçer, "Çocukluktan beri kurtulamadım şu gece evin balkonuna çıkıp havaya bakmaktan, 'yağmur geliyor mu gelmiyor mu' diye. Belediye başkanı oldum, aynı dert devam ediyor; 'yağmur geliyor mu gelmiyor mu.' Bu yağmur işi o kadar önemli. Şimdi de çıkıp evin balkona bakıyorum, hava nereden geldi, bulutlar ne tarafta, bu yağmur getiren bulutlar mı? Yani bu duruma geldik. Ama umut ediyorum, hafta sonu yağışlı bir süreç var" diye konuştu.

 

"KIRMIZI IŞIK YANIYOR, ARTIK ALARM VERİYOR"

Barajlardaki doluluk oranlarına ilişkin son tabloyu paylaşan Seçer, "Berdan'da şu anda yüzde 24 doluluk var. O da 160 milyon metreküp barajın kapasitesi. Yine Pamukluk'ta da yüzde 34.8 doluluk var. Onun da 260 milyon metreküp kapasitesi var. Bunlar DSİ referanslı rakamlar. DSİ'nin rakamları. Berdan'dan saniyede 3.8 metreküp debiyle su alıyoruz. Yine oradan sulamaya bir günde 6.7 metreküp su veriliyor. İkisinin toplamı 10.5. Giren suya bakıyorum Berdan'a; 10.7. Yani aşağı yukarı bir 0.2 metreküp debiyle su fazlalığı var. Tablo bu. Şimdi bu kritik nokta. Kırmızı ışık yanıyor. Artık alarm veriyor. Pamukluk orada bekliyor, bu ayrı. Pamukluk'a da giriş 1,1 metreküp saniyede. Çıkış yok zaten" diye konuştu.

 

"ONUN İÇİN PAMUKLUK, PAMUKLUK, PAMUKLUK DİYORUM"

Seçer, sık sık gündeme taşıdığı Pamukluk Barajı'nın önemine bir kez daha değinerek, "Pamukluk şu anda bizim emniyet supabımız. Ancak Pamukluk'u emniyet supabı olarak şöyle kullanıyoruz; oradan tekrar Berdan'a aktarıyoruz, Berdan'dan çekiyoruz. Bizim tek isale hattımız Berdan'dan. Şimdi bu isale hattını yaptığımız zaman bu elektrik enerjisi sorunu ortadan kalkacak, giderler düşecek maliyete yansıyacak, fiyatlar düşecek. Yani muazzam bir şey olacak. Oradaki farkı biz yatırıma dönüştürürsek Mersin'in altyapı sorunu kalmaz. Bir tane demode arıtma, kanalizasyon kalmaz. Patlayan-çatlayan içmesuyu şebekesi kalmaz. Şimdi tablo bu. Onun için 'Pamukluk, Pamukluk, Pamukluk' diyorum. Tam 7 yıl önce bunun protokolü yapılmış. 8'inci yıl içindeyiz. İsale hattı + arıtma tesisi; 40 bin metreküp deponun bedeli MESKİ'ye toplam yatırım bedelinin yüzde 44'ü olarak protokolle bağlanmış. Geri ödemesi 30 yıl. Yani 'biz yapalım, bu protokol çerçevesinde 30 yılda ödeyin'; bundan ibaret" ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA