Akkuyu Nükleer Yangın Güvenlik Birimi çalışanları, Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın özel daveti üzerine çok disiplinli parkur yarışlarına katıldı.
Yarışmalarda Akkuyu NGS’yi Yangın Güvenlik Amirliği’nde görev yapan ve santralin en genç itfaiyecisi olan 21 yaşındaki 3. sınıf itfaiyeci Yunus Çiftçi ile 46 yaşındaki 1. sınıf itfaiyeci Hüsnü Fil temsil etti.
YUNUS ÇİFTÇİ YARIŞMALARDA BİRİNCİ OLURKEN HÜSNÜ FİL DE İKİNCİLİĞİ ELDE ETTİ
Ekipler iki gün boyunca itfaiyecilik mesleğinin unsurlarını kapsayan beden eğitim egzersizleri ve çeşitli mesafelerde koşu da dahil olmak üzere 15 ayrı disiplinde mücadele etti. Belediye İtfaiyesi’nin sahasında düzenlenen yarışmanın sonuçları, bölgenin itfaiye teşkilatına aday seçiminde fiziksel hazırlıkla ilgili mevcut standartların oluşturulmasında belirleyici oldu.
Yangın Güvenlik Birim Şefi Roman Melnikov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Akkuyu Nükleer Yangın Güvenlik Birimi çalışanları devamlı olarak eğitim ve antrenman sürecindeler. Bunun antrenmanlar hem acil durum müdahale becerilerini hem de fiziksel egzersizleri kapsıyor. Bu nedenle Yunus Çiftçi’nin yarışmada birinci, Hüsnü Fil’in ise ikinci olması hiç şaşırtıcı değil. Mersinli meslektaşlarımıza davetleri ve sıcak karşılamaları için teşekkür ediyorum” dedi.
Yarışmaların ardından organizatörler, katılımcıların sonuçlarını değerlendirecek ve Mersin ili itfaiye teşkilatlarına personel seçimi için giriş sınavı kriterlerini düzenleyecek.
Akkuyu NGS Yangın Güvenlik Birimi çalışanları, uluslararası spor etkinliklerinde birçok kez dereceye girerek farklı ödüllere layık görüldü. Akkuyu Nükleer itfaiyecileri son olarak 2022 yılında Lizbon’daki Dünya İtfaiye Oyunları’na katılarak 38 madalya kazanmıştı.
2015 yılında kurulan Akkuyu Nükleer itfaiye birimi, 2022 yılında Türkiye Cumhuriyeti standartları uyarınca uluslararası bir şirket bünyesinde faaliyet göstererek yetkili itfaiye belgesini alan ilk itfaiye birimi olma özelliği taşıyor.
Çalışanlar, olağanüstü derecede yüksek bir profesyonellik sergileyerek sürekli olarak eğitim programlarına ve Türkiye Cumhuriyeti itfaiye teşkilatının tatbikatlarına katılıyor. Akkuyu NGS itfaiyecileri, Türk meslektaşlarına da yangınların söndürülmesinde birçok kez yardım etti.
Birim ayrıca Şubat ayında meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından Hatay’daki İskenderun Limanı’nın kargo terminalinde çıkan yangının söndürülmesinde sergilediği cesareti ve özverili çalışmaları nedeniyle profesyonel ödüllere layık görüldü.
BİLGİ NOTU:
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu NGS projesi, 3+ nesli VVER tipi Rus reaktörleriyle donatılan 4 güç ünitesinden oluşmaktadır. NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahiptir. Proje, bugüne kadar Rus tarafınca finanse edilmiştir. Akkuyu NGS inşaatı, dünyada “Build-Own-Operate (Yap-Sahip Ol-İşlet) modeli ile gerçekleştirilen ilk nükleer endüstri projesidir. Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki hükümetler arası anlaşmanın koşullarına göre, NGS’nin ilk güç ünitesinin işletmeye alınması, ünitenin inşası için tüm izin ve lisansların alınmasını müteakip 7 yıl içinde gerçekleşmelidir. 2018’de Güç Ünitesi No: 1’i inşa etmek için lisans alınması dikkate alındığında, bu süre 2025 anlamına gelmektedir. Bununla birlikte proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 yılı yüzüncü yıldönümünde kilit olay olan Akkuyu NGS sahasına taze nükleer yakıtın tesliminin sağlanmasını gerçekleştirmek için her türlü çabayı gösteriyor. (Haber Merkezi)
|