Artçılar Kaçınılmaz!




Tarih: 2 Nisan 2023 Pazar 18:26


Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Selim İnan, 6 Şubat’ta yaşanan şiddetli depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, " Büyük depremlerden sonra da çok sayıda da artçı depremler meydana gelir. Bunlar depremin doğasından kaynaklanır" dedi.

Haber:Mehmet Şah Akın

Bir televizyon kanalının canlı yayınında konuşan İnan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şöyle;

 

"Yani bundan hiç kurtuluş yok. Dünyada 3,5 milyondan fazla deprem oluyor her yıl. Her yıl 8 ve üzeri büyük depremler bunlar. Her yıl 8 ve üzeri en az 1 ya da 2 tane deprem oluyor. 7 ile 7,9'un üzerinde her yıl 17-18 tane deprem oluyor. Zaten 2 tanesini yakın zamanda şubat ayında yaşadık. Geriye kaldığı zaman 5-6 arasında 160 tane deprem oluyor. Hele günde 3'ten küçük, 1-2 arasında bin taneden fazla deprem oluyor. Ülkemiz bir deprem ülkesi. Dünyanın büyük bir kesimi de deprem ülkesi. Ülkemizde her yıl 25 binin üzerinde depremler meydana geliyor. Yani bu iki kere iki eşittir dört. Bundan kaçış yok" diye konuştu.

 

"Dolayısıyla da ülkemizde 25 bin deprem meydana geliyor. Dünyada da gelen 3,5 milyon deprem de kırmızı noktalar; son yüzyıl içerisindeki depremlerin yerlerini gösteriyor. 7 ve üzerindeki depremler bunlar. Küçük depremleri saysak dünya hiç gözükmeyecek. İki tane kuşakta; birisi Pasifik Okyanusu'nda diğeri de bizim Alp-Himalaya Kuşağı'nın olduğu bölgede, Doğu-Batı doğrultusunda uzanıyor. Bu bölgeler dünyanın en riskli bölgeleri. Her an deprem olma riski çok yüksek. Dolayısıyla da buraya geldiğimiz zaman da 25 binden fazla deprem olduğunu söylüyoruz. Büyük depremlerden sonra da çok sayıda da artçı depremler meydana gelir. Bunlar depremin doğasından kaynaklanır" ifadelerine yer verdi.

 

"7,4 büyüklüğündeydi hatırlarsanız. Artçıları 1 yıl sürdü. Bu, arka arkaya meydana gelen iki büyük deprem var. Biri 7,8 diğeri 7,6 büyüklüğünde. Dolayısıyla da bunların artçıları bir yıldan fazla sürecektir. Yani bunu halkımızın bir kere kabul etmesi gerekiyor. Bu depremin doğasından kaynaklanıyor. Niye? 7,8 büyüklüğündeki bir depremde yer yüzeyinde 350 kilometrelik bir yer yüzeyi kırıldı. Yaklaşık 7 kilometre derinliğinden itibaren hem derine hem de yukarıya doğru kırılarak; bunların izlerini arazilerde görebiliyoruz. Bu kırılmaya bağlı olarak da yer yüzeyi 3 metre ile 7,5 metrelik bir yer değiştirme meydana geldi" diye konuştu.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA