’Ana Konteynır Limanı’nı Mersin’e Getirmek En Büyük Hayalim’




Tarih: 3 Nisan 2023 Pazartesi 18:07


İş dünyasının yaşadığı sorunları iyi bildiğini vurgulayan Yüksel, 28. Dönem AK Parti Mersin Milletvekilli Aday Adayı oldu. 27. Dönem’de AK Parti’nin milletvekili listelerinde 8’inci sırada yer alan evli ve 3 çocuk babası Orhan Kemal Yüksel, lojistik ve nakliye sektöründe Mersin’de de tanınan ve sevilen iş insanları arasında yer aldı.

Haber: Gizem Tokkuzun

 

Orhan Kemal Yüksel, İçel TV'de yayınlanan Seçim 2023 programında Kemal İstek'in konuğu oldu. Yüksel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

 

"Çukurova Bölgesel Havalimanı kargo altyapısıyla dünyada sayılı havalimanlarından birisi olacak. Kargo taşıma maliyetlerimizi düşürecek. Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın bir an önce hayata geçmesi Mersin ve Çukurova Bölgesi adına büyük bir beklenti ve büyük bir umut vaat ediyor. İşsizliğe ve istihdama da büyük bir katkısı olacak. Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın sonuna yaklaşıldı. Artık onunla ilgili çok bir şey söylemeye gerek yok fakat bizim lojistikçilerin nakliye, antrepo, depo, gümrükleme işi yapanların yani Mersin ekonomisinin yüzde 50-60'ına yakını bu ve bunun yan kuruluşları olan sektörlerden oluşuyor biliyorsunuz. Tamamen bu Çukurova Bölgesel Havalimanı'nı bekliyor"

 

"Baktığınız zaman burada üretim yapacak ve Havalimanı'na ulaştığı zaman onu dünyanın her yerine çok kısa sürede ulaşımını sağlayacak. Bu neyi sağlayacak? Bir ürünün üretim ve tüketim aşamasının daralmasını, kısalmasını; o makasın azalmasını sağlayacak. Maliyetlerini düşürecek. Karlılığımızı artıracak. Ülkemize katma değerli ürünlerin üretilmesi ve satılmasını sağlayacak"

 

"Örnek vereyim; çilek. Silifke'de meşhur çileğimiz ve dünyada satabiliriz. Satıyoruz da. Daha çok satabiliriz. Daha katma değerli olabilir. Silifke'den üretip paketleyip, soğuk hava TIR'larımızla; biz buna tedarik zinciri diyoruz; Çukurova Bölgesel Havalimanı'na ulaştırdığımız zaman onu Almanya'ya 3-5 saat içerisinde sofralara ulaştırabilecek imkana kavuşacağız artık. Bu bizim nakliye maliyetimizi düşürecek. Büyük, devasa kargo uçakları gelecek. Dev, içine TIR'ların binebileceği büyüklükte uçaklar gelecek artık. Bu nakliye maliyetini düşürecek. Eğer bir ürün ne kadar çok yüklenebiliyorsa bir taşıma vasıtasına; örnek veriyorum gemi, tren, uçak; bu nakliye maliyetlerini düşürür. Çukurova Bölgesel Havalimanı da bu anlamda Türkiye'de navlun ücretlerini çok aşağılara çekecek"

 

"Çilek ve limon gibi çabuk bozulan ürünler daha çabuk ulaşacak. Bir kere şunu özellikle söyleyeyim; Avrupalı çok beklemiş ürünü tüketmiyor. Ne kadar soframa erken gelirse, içerisinde ne kadar kimyasal ürün az olursa onu tüketmeyi tercih ediyor. Bu anlamda baktığınız zaman biz bu lojistik hamlesi ile süreyi kısaltacağız, maliyetleri düşüreceğiz, katma değerli ürünler ortaya çıkacak. Mesela, çilekte markalaşabiliriz. Türkiye nasıl Silifke çileğini biliyorsa dünyaya da bunu tanıtabiliriz. Böyle düşünelim. Bu bizim markamız olur ve katma değerli bir ürünümüz haline gelebilir" dedi.

 

"O yıllarda Akdeniz Sahil Yolu ile ilgili Mersin'le Antalya arasındaki ulaşım aksının yapılmasıyla ilgili böyle projelerden bahsediliyordu. Yine 'hayal' deniyordu. Tabi biz coğrafyanın sertliği ve dağların çok olmasından kaynaklı, tünellerin çok yapılmasından kaynaklı sürenin biraz uzadığına kanaat getirebiliriz, doğrudur. Fakat Akdeniz Sahil Yolu, Mersin'in turizmi açısından çok önemli. Turizm destinasyonları, baktığınız zaman Antalya ve Mersin arasında ülkeye büyük katma değer sağlar. Yine bilimsel bir veri söyleyeyim; bir turist, yurtdışından geldiğinde havalimanında indikten sonra en fazla 45 dakikalık yol çekebiliyor. Buna tahammül edebiliyor. Biz şimdi havalimanımıza indirdiğimiz zaman, bunu alıp turizm bölgelerine götürmek; yolda 2-3 saatini geçirmesi turist açısından hoş olmuyor. Belki de bir defa gelecek ve bir daha gelmeyecek. O yüzden bizim bütün ulaşım altyapı problemlerini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Sanırım bunun da sonuna gelindi"

"Geçtiğimiz günlerde Nisan ayının ortasında iki tane büyük viyadükün de açılacağına dair bilgilerim oldu, haberler aldım. Geçen hafta sanırım Sayın Valimiz Taşucu-Çeşmeli yoluyla ilgili de biliyorsunuz; sonuçta Taşucu-Çeşmeli yolu da o yolun bir devamı niteliğinde. Taşucu-Çeşmeli bağlantı yolunun da ihale yapım süreci başlandı. 2025 yılında tamamlanarak, Mersin'de bu yolun tamamen artık ulaşım sorununu konuşmayacağımız bir döneme gireceğiz inşallah"

 

"Şimdi baktığınız zaman çok önemli bir seçime gidiyoruz, 14 Mayıs'ta 100 yılın seçimi. Türkiye için çok önemli. Bir tarafta 21 yıllık AK Parti iktidarının, 21'inci yıla girdik; yapmış olduğu kazanımlar, eserler, eser ve hizmet siyaseti ortada. Diğer tarafta bunu yıkmak üzerine bir politika geliştiren muhalefetin hali, pürmelali ortada. Eminim milletimiz layık milletvekillerini Meclis'e yollayacaktır. Ben de onlardan biri olmak istiyorum. Burada geldim, program yapıyoruz ve partimden aday adayı oldum. Milletimiz en başta kolay ulaşılabilir bir milletvekili profili görmek istiyor Meclis'te"

 

"Zaten ticaret dünyasının, iş dünyasının içinden geldiğiniz zaman yanınızda 70, 80 veya 100 tane personel çalışıyorsa bir şeyleri de yönetebilecek kapasiteye sahipsinizdir. Ben iki dönem Ticaret ve Sanayi Odası'nda sektör temsilciliği yaptım. Kendi sektörümü layıkıyla temsil etmeye çalıştım. Ana Konteynır Limanı'nı Mersin'e kazandırmak mesela benim en büyük hayallerimden birisi. Çünkü Mersin'in potansiyelini 2-3 kat büyütecek bir hacme sahip bir Ana Konteynır Limanı'ndan bahsediyoruz. Mevcut liman, şu an eğer rıhtımı yapılırsa 2,5 milyon TEU kapasitesine ulaşacak. 375 milyon dolar yatırım yapılıp rıhtım yapılırsa, devasa gemiler gelirse 2,5 milyon konteynır elleçleyecek. Düşünün, bu da Mersin Limanı'nın hacmini 1,5-2 kat artıracak"

 

"13 milyon TEU. Rakama bakar mısınız? 2,5 milyon neresi, 13 milyon neresi. O devasa gemiler gelecek, orada o konteynırlar depolanacak, tekrar başka limanlara, başka ülkelere gidecek. Biz bundan hizmet bedeli alacağız. Eğer o konteynır bizim ülkemizin bir üreticisinin hammaddesini tanıyorsa, onu yurtiçine çekip millileştirip nakliye maliyetini, denizyolu navlununu düşürmüş bir şekilde yanımıza gelecek. Bir gemi bin konteynır alırsa, 1 milyona nakliye bedeliyle gidiyor diye düşünelim. 10 bin konteynır alırsa yine 1 milyon nakliye bedeline gidiyor diyelim. Demek ki orada 9 bin TEU konteynır daha düşük maliyetle Türkiye'mize gelmiş olacak. Bu neyi düşürecek? Denizyolu navlunlarını düşürmüş olacak. Bu benim Mersin'e kazandıracağım en büyük projem olarak değerlendiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yalvaracağız, yakaracağız, kapısında bekleyeceğiz. O projeyi gidip tekrar Mersin'e getireceğiz"


Etiket: konteynır, seçim2023, orhan kemal yüksel, içel tv


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA