Buluklu’dan İddialı Sözler!




Tarih: 6 Nisan 2023 Perşembe 17:32


2019 sonrasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisi M. Alp Buluklu, "Bundan sonra yapılan yapılarda, yapı denetimli yapıların sağlamlığı konusunda endişe duyulmaması gerektiğini iddia ediyorum. Bununla ilgili yapılan yapı denetim görevlerinde o kadar boşluksuz hale getirilmiştir ki bu yasa, burada cezalandırma yoluyla çok ciddi yaptırımlar vardır" dedi.

Haber: Berna Uslu

Yapı Denetim Firması Yetkilisi ve İnşaat Mühendisi M. Alp Buluklu, İçel TV'de yayınlanan 'Leyla Pak'la Gün Ortası' programına katıldı. Programda 'sıvılaşma' konusundan bahseden Buluklu, "Bu deprem gerçekten farklı ve şiddetli büyüklükler içeriyor. Yani biz buna hazır mıydık? Tam hazır değildik diyebilirim. Deprem başlı başına belki bir yıkıcılığı belli boyutta olabilen bir olguysa, depremin yarattığı zeminle ilgili sıkıntılar da çok yıkıcı ve önemli. Burada hemen ben konuya sıvılaşma riski dediğimiz konuyla devam etmek istiyorum. Sıvılaşma riski, gevşek sıvılaşabilen zayıf zeminlerde bu depremin etkileri müthiş artıyor. Bu gevşek zeminler zaten kolayca sıvılaşabilen zeminlerdir. Gevşektir, gözeneklidir. Yapısal olarak bu doğasında var. Deprem, belli bir sert zeminde dalga görünümünde gelebilir. Ama bu gevşek veya kötü bir zemine geldiği zaman yükselerek ve şiddetlenerek artar" diye konuştu.

 

"İDDİA EDİYORUM"

Buluklu Türkiye'nin yapı denetim yolculuğunu da bahsederek; "Özellikle de 2019'dan itibaren yeni deprem yönetmeliğinin şartnamelerinin uygulanma zorunluluğuyla beraber ve deprem yönetmeliğinin bazı parametrelerindeki yapılar değişiklikler ve arkasından da yapı denetim sisteminde büyük bir devrim olan, işlerin direkt devlet tarafından atanmasıyla görevlendirme yapılması yapı denetimlerini tam bağımsız, müteahhitlerle ilişkisi olmayan birimler haline getirdi" dedi. Buluklu, sözlerinin devamında; "Nitekim de bundan sonra yapılan yapılarda, yapı denetimli yapıların sağlamlığı konusunda endişe duyulmaması gerektiğini iddia ediyorum. Bununla ilgili yapılan yapı denetim görevlerinde o kadar boşluksuz hale getirilmiştir ki bu yasa, burada bir cezalandırma yoluyla çok ciddi yaptırımlar vardır. İki, oto kontrolle adeta otomatikleşmiş malzeme denetimleri, uygulama yöntemleri adeta sistematik, otomatik hale getirilmiştir" ifadelerine yer verdi.  

 

 


Etiket: buluklu, alp, deprem, yapı, inşaat


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA