İbrahim Yücesoy, ‘Mersin Deprem Raporu’ nu açıkladı




Tarih: 9 Nisan 2023 Pazar 16:20


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun 1,5 aylık çalışmaları sonucu hazırlanan ’Mersin Deprem Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı.

Haber- Kadri Duman

Toplantının açılışında konuşan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, "Biliyorsunuz ki 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler başladı ve bu depremler neticesinde 11 ilimiz bu etki altında kaldı. On binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti. Birçok yıkım oldu ve maalesef ki uzuv kayıplarından yaralananlara, psikolojik olarak perişan durumda olan yurttaşlarımız oldu. Buradan hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum" dedi.

 

" Hem depremi yaşadık hem de depremzede olan yurttaşlarımıza yerlerimizi açtık "

Depremin Mersin'i de etkilediğini sözlerine ekleyen Yücesoy, "Bu deprem olduğu sırada biz Mersin'de de çok şiddetli bir şekilde hissettik. Mersin'imizin şöyle de bir durumu oldu; hem depremi yaşadık hem de depremzede olan yurttaşlarımıza yerlerimizi açtık, yardımlarda bulunmaya çalıştık, yaraları hep beraber sarmaya çalıştık. Yani Mersin sadece depremden etkilenen bir kent olmadı aynı zamanda çok ciddi bir göçün buraya gelmesi görüldü. 400 bin civarında depremzede ve bazı sığınmacılar Mersin'e geldiler, yerleştiler ve dolayısıyla bu ister istemez Mersin'in birçok kapasitesinin yetersiz kalmasını bize gösterdi. Biz Türk Mühendis Mimar Odalar Birliği olarak, Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bu duruma kayıtsız kalmadık. Bizler Mersin'de 17 farklı meslek disiplininden oluşan bir birliğiz ve bizler; bilim, teknik, fenle yönetilen ve bunların her zaman ön planda olduğunu vurgulayan ve gösteren bir birliğiz. Bu kapsamda bizler 1,5 aydır TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulumuza bağlı meslek örgütlerimizle çalışmalar yaptık, analizler yaptık ve bir rapor ortaya çıkarttık. Bugün, sizleri de bir arada görmek bizi mutlu etti ve bu raporumuzu sizlere ve kamuoyuna paylaşma ihtiyacı duyduk" ifadelerine yer verdi.

 

"Şehrimizde yıkım olmamasına rağmen bir panik ve endişe vardı"

1,5 aylık süreçte yürütülen çalışmanın detaylarından da bahseden Yücesoy, "Bu raporumuzun kapsamında Mersin'in depremselliği ve zemin özellikleri, kentin güncel yapı stokunun durumları; bunlar numarataj ve ruhsat verileri elde edilerek hazırlandı. Bunlar üzerinde analizler gerçekleştirildi. Bunu yaparken de şunu gördük; şehrimizde yıkım olmamasına rağmen bir panik ve endişe vardı. Özellikle sahil bandında yaşayan yurttaşlarımız, hemşehrilerimiz büyük panik yaşadılar. Bunu hepimiz yaşadık. Depremin ilk zamanlarından beri sokaklardaydık, parklardaydık ve dışarıdaydık. Büyük bir panik ortamı vardı ve bunların bazı binalarda da hasar tespitleri yapıldığı zaman yıkım kararı çıkan binalar dahi oldu. Bundan dolayı bizler de bunların kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme alanlarını rasyonel ve bilimsel kabullere dayalı olarak tariflerini vermeye çalıştık bu raporumuzda. Baktığımızda, 40 ya da 50 yaş civarında olan yapılarda büyük endişe görüldü. Şu an orada yaşayan insanlarımız tedirginler. Mevcut binaların yapısal ve mekansal olarak depreme karşı nasıl bir hazırlık içerisine girdiğimizi bu rapor kapsamına dahil ettik" diye konuştu.

 

" Kimyasal tehditlerin nasıl bertaraf edileceğini de kapsamımız içerisine aldık "

Raporun kapsamına dair bilgiler paylaşan Yücesoy, "Bununla da kalmadık, şunu da düşündük; bu dönüşümler sırasında yıkılacak, yeniden yapılacak olan yerlerde dönüşüm esnasında kimyasal tehditlerin nasıl bertaraf edileceğini de kapsamımız içerisine aldık. Ayrıca mevcut imar planları ve nüfus hesaplarından çıkarımlar elde ettik ve bu çıkarımlar sonucunda analizlerimiz oldu" dedi.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA